NAJČEŠĆE KRONIČNE RANE

 
Za razliku od akutnih rana, većinu kroničnih rana ne uzrokuju vanjski mehanički događaji nego postojeće bolesti, stoga one najčešće predstavljaju završnu fazu oštećenja tkiva u slučaju vaskularnih, metaboličkih i neuropatskih bolesti.

U najčešće vrste kroničnih rana spadaju ulkus na nozi, dijabetički ulkus i dekubitalni (trofički) ulkus.

 

Ulkus na nozi (ulcus cruris

Razvija se na potkoljenici, u blizini gležnja sa stražnje strane, obično u osoba koje zbog osnovne bolesti (ili više njih istodobno) imaju kompromitiranu perifernu cirkulaciju.
 
S obzirom na tip oštećenja, razlikujemo tri vrste ulkusa:
  • venski ulkus na nozi (ulcus cruris venosum) najčešći je oblik ulkusa i javlja se u 60 do 90 % slučajeva. Nastaje zbog venske insuficijencije, odnosno popuštanja venskih zalistaka u tolikoj mjeri da je otežan povrat venske krvi prema srcu uslijed čega dolazi do zastoja krvi u donjim partijama nogu i poremećaja u metaboličkim procesima i prehrani tkiva.
  • arterijski ulkus na nozi (ulcus cruris arteriosum) nešto je rjeđa pojava i javlja se u otprilike 10 % slučajeva. Posljedica je ateroskleroze, kada se arterije potkoljenice postupno sužavaju do potpunog začepljenja. Ulkus se obično javlja nakon manje ozljede i posljedično nedostatne opskrbe tkiva krvlju, odnosno kisikom i hranjivim tvarima. Ukoliko se u tom slučaju ozljeda ne tretira, može se razviti sekundarna bakterijska infekcija, a posljedično i ulceracija.
  • miješani ulkus na nozi predstavlja kombinaciju venskog i arterijskog ulkusa.

Dijabetički ulkus

Obično se razvija na stopalu, otkud potječe naziv dijabetičko stopalo. U pozadini njegova nastanka nalaze se ishemija (posljedica patološkog procesa na krvnim žilama, koji kod dijabetičara napreduje neovisno o regulaciji hiperglikemije, uslijed čega dolazi do promjena na malim krvnim žilama i začepljenja velikih krvnih žila) i oštećenje perifernih živaca.

Osim lokalnog liječenja rane i sprječavanja sekundarne bakterijske infekcije, primarno je potrebno liječiti nekontrolirani dijabetes.

LIJEČENJE KRONIČNE RANE

 
U većini slučajeva potrebno je primarno liječiti bolest koja predstavlja podlogu za razvoj kronične rane. Tako je u slučaju dijabetesa potrebno regulirati razinu glukoze u krvi, dok kod arterijskih ulkusa postoji mogućnost revaskularizacije. Venski ulkusi mogu se sanirati kompresivnom terapijom.
 
Učinkovito antiseptičko čišćenje temelj je lokalnog tretiranja rane, što u kombinaciji s debridmanom učinkovito uklanja bakterije i izlučevine iz rane, kao i ostatke tkiva te materijala za previjanje. Takvim pristupom osigurava se povoljno okruženje za zacjeljivanje.

 

Prednosti oktenidina kao antiseptika

Sredinom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća razvijen je oktenidin, djelatna tvar antiseptičkih svojstava, koja je danas postala standard u liječenju i zbrinjavanju rana.

Svojstven mu je širok antimikrobni spektar djelovanja - pokazuje baktericidan (ubija bakterije), fungicidan (ubija gljivice) i ograničen virucidan (ubija viruse) učinak. Djeluje unutar jedne minute od primjene uz dugotrajan učinak i do 24 sata. Bezbojan je, bezbolan i niskih alergijskih svojstava, stoga je dobro podnošljiv na koži, sluznici i tkivu. Prikladan je za primjenu kod djece, dojenčadi i nedonoščadi.
 

Octenilin otopina za ispiranje rana 350 ml

Octenilin® otopina za ispiranje rana

Octenilin® otopina za ispiranje rana bezbojna je otopina namijenjena čišćenju i vlaženju rane. Djelatna tvar u otopini je oktenidin, a sadrži i surfaktant etilheksilglicerin.

Funkcija surfaktanta je smanjenje površinske napetosti otopine, što olakšava raspršivanje i prekrivanje rane. Osim što bolje prekriva ranu, bolja penetracija pridonosi uspješnijem odstranjivanju bakterija i nekrotičnog tkiva. Zahvaljujući dodatku surfaktanta, veća je i učinkovitost u razbijanju potencijalnog biofilma.
Octenilin gel za rane 20 ml

Octenilin® gel za rane

Octenilin® gel za rane po svom je sastavu hidrogel na bazi celuloze koji sadrži oktenidin. Kako hidrogel u svojoj strukturi posjeduje visoki udio vode, pridonosi vlaženju rane te onemogućava lijepljenje zavojnog materijala na ranu, što olakšava njegovo uklanjanje i pridonosi smanjenju boli. Bakterije i nekrotično tkivo iz rane apsorbiraju se na hidrogel, a oktenidin uništava apsorbirane bakterije.

Octenilin® gel za rane je bezbojan i može se koristiti sam ili u kombinaciji s Octenilin® otopinom za ispiranje rana kako bi se prevenirala bakterijska kontaminacija rane.