OCTENILIN U TERAPIJI DEKUBITUSA


 

Prednosti oktenidina kao antiseptika

Sredinom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća razvijen je oktenidin, djelatna tvar antiseptičkih svojstava, koja je danas postala standard u liječenju i zbrinjavanju rana.

Svojstven mu je širok antimikrobni spektar djelovanja - pokazuje baktericidan (ubija bakterije), fungicidan (ubija gljivice) i ograničen virucidan (ubija viruse) učinak. Djeluje unutar jedne minute od primjene uz dugotrajan učinak i do 24 sata. Bezbojan je, bezbolan i niskih alergijskih svojstava, stoga je dobro podnošljiv na koži, sluznici i tkivu. Prikladan je za primjenu kod djece, dojenčadi i nedonoščadi.
 
Octenilin otopina za ispiranje rana 350 ml

Octenilin® otopina za ispiranje rana

Octenilin® otopina za ispiranje rana bezbojna je otopina namijenjena čišćenju i vlaženju rane. Djelatna tvar u otopini je oktenidin, a sadrži i surfaktant etilheksilglicerin.

Funkcija surfaktanta je smanjenje površinske napetosti otopine, što olakšava raspršivanje i prekrivanje rane. Osim što bolje prekriva ranu, bolja penetracija pridonosi uspješnijem odstranjivanju bakterija i nekrotičnog tkiva. Zahvaljujući dodatku surfaktanta, veća je i učinkovitost u razbijanju potencijalnog biofilma.
 
Octenilin gel za rane 20 ml

Octenilin® gel za rane

Octenilin® gel za rane po svom je sastavu hidrogel na bazi celuloze koji sadrži oktenidin. Kako hidrogel u svojoj strukturi posjeduje visoki udio vode, pridonosi vlaženju rane te onemogućava lijepljenje zavojnog materijala na ranu, što olakšava njegovo uklanjanje i pridonosi smanjenju boli. Bakterije i nekrotično tkivo iz rane apsorbiraju se na hidrogel, a oktenidin uništava apsorbirane bakterije.

Octenilin® gel za rane je bezbojan i može se koristiti sam ili u kombinaciji s Octenilin® otopinom za ispiranje rana kako bi se prevenirala bakterijska kontaminacija rane.