U Hrvatskoj započela akcija "Dani borbe protiv melanoma"

U zagrebačkim klinikama za kožne i spolne bolesti KB Sestar milosrdnica i KBC-a Zagreb, u sklopu javno-zdravstvene preventivne akcije "Dani borbe protiv melanoma", od 5. do 9. svibnja 2008. organizirani su besplatni dermatološki pregledi za 220 građana

Dana 25. travnja 2008 održana je press konferenciji u Zagrebu na kojoj je najavljen početak velike javno-zdravstvene preventivne akcije pod nazivom „Dani borbe protiv melanoma“, koja se već treću godinu za redom održava u organizaciji Oktal Pharme i renomirane marke Avene Sun. Akciju „Dani borbe protiv melanoma“ tradicionalno podržava i u njoj aktivno sudjeluje KB Sestre milosrdnice u Zagrebu, a ove godine pridružio joj se i KBC Zagreb. Ove godine u akciji, osim Zagreba, sudjeluju još tri velika hrvatska grada i njihove klinike: Rijeka, Osijek i Split. Posebno je značajno i to da je akcija postala dio  "Europskog dana borbe protiv melanoma“, poznatog kao "Euro Melanoma Day", koji se ove godine održava pod sloganom "Gledajte redovito svoje madeže, otkrijte melanom što ranije!".

Javno-zdravstvena preventivna akcija "Dani borbe protiv melanoma“ ima svoj medicinski, odnosno preventivni dio, koji uključuje besplatne dermatološke preglede u dvije zagrebačke klinike, te humanitarni i savjetodavni dio. Humanitarni dio akcije odnosi se na prikupljanje i donaciju novčanih sredstava Hrvatskoj ligi protiv raka, a savjetodavni dio na besplatno određivanje fototipa i savjetovanje o zaštiti kože od štetnih utjecaja sunčeva zračenja. Cilj svih aktivnosti u sklopu „Dana borbe protiv melanoma“ je osvijestiti i upoznati hrvatsku javnost o opasnostima koje donosi pretjerano izlaganje suncu te sa sve češćom pojavom melanoma posljednjih godina.

Voditeljica programa Pierre Fabre - Avene Sun, Melita Smolek, dr. med., rekla je: „Izuzetno nam je drago da se javno-zdravstvena preventivna akcija „Dani borbe protiv melanoma“ održava već treću godinu za redom. Zbog velikog interesa ove smo godine omogućili većem broju građana besplatan preventivni dermatološki pregled, te smo stoga u akciju u Zagrebu, uz KB Sestre milosrdnice uključili i KBC Zagreb. Također, akciju smo proširili na još tri velika hrvatska grada, Osijek, Rijeku i Split, kako bi i njihovim građanima pružili mogućnost besplatnog preventivnog dermatološkog pregleda. Tako će ove godine mogućnost besplatnog pregleda imati ukupno 440 građana. Novitet ove godine je i to što je, zahvaljujući prof. dr. sc. Jasni Lipozenčić, predstojnici Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb, naša akcija postala sastavni dio Europskog dana borbe protiv melanoma - "Euro Melanoma Day“ - koji se u Europi održava već dugi niz godina pod pokroviteljstvom Europske akademije za dermatovenerologiju (EADV). Avene Sun, kao vodeća svjetska dermokozmetička linija proizvoda za zaštitu od sunca, ovom akcijom bori se za intenziviranje svijesti o sve većoj opasnosti od nastanka melanoma, jednog od najzloćudnijih tumora kože“.

Prof. dr. sc. Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KB Sestre milosrdnice i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, izjavila je: "Drago nam je što već treću godinu u suradnji s Oktal Pharmom sudjelujemo u ovoj značajnoj akciji. Njen je cilj upoznati hrvatsku javnost s opasnostima koje donosi pretjerano izlaganje suncu, sve češćom pojavom melanoma posljednjih godina, ali i jednom dijelu građana osigurati besplatan preventivni pregled u našoj kliničkoj bolnici. Ono što je najbitnije u prevenciji nastajanja melanoma je nužnost kvalitetne zaštite kože te, ukoliko se uoče sumnjivi madeži, obavezan posjet specijalisti."

Prof. dr. sc. Mirna Šitum ukratko je prezentirala prošlogodišnje rezultate preventivnih dermatoloških pregleda koji su ukazali na važnost prevencije u borbi protiv zloćudnih tumora kože i otkrivanju promjena na koži koje povećavaju rizik nastanka melanoma. "Dermatološki pregledi koji su obavljeni 2006. i 2007. godine u sklopu ove javno-zdravstvene preventivne akcije su, nažalost, potvrdili tendenciju sve češćeg nastajanja melanoma posljednjih godina u svijetu. Rezultati preventivnih dermatoloških pregleda 2006. i 2007. (ukupno pregledano 210 osoba, prosječne dobi 48,5 g.), koji su uključili klinički pregled i patohistološku dijagnozu, su: 5 pacijenata (2,4 %) s dokazanim malignim melanomom; 54 pacijenta sa sporadičnim displastičnim nevusima (26 %), 18 sa sindromom displastičnog nevusa (9 %); 19 sa prekancerozama (9 %), od kojih 15 s aktiničkom keratozom (7 %), a 4 sa lentigo maligna (2 %); 38 bazocelularnih karcinoma (18 %) i 1 spinocelularni karcinom (0,5 %)“.

U svom predavanju, prof. dr. sc. Mirna Šitum također je istaknula kako je učestalost malignog melanoma posljednjih desetljeća u stalnom porastu i raste brže od učestalosti ostalih zloćudnih tumora kože. Učestalost se povećava u različitim dijelovima svijeta od 3 do 8 posto godišnje; u Australiji melanom je četvrti maligni tumor po pojavnosti od svih malignih tumora, a u SAD-u je posljednjih 20 godina zabilježen porast od 120,5 posto. Također, prema podacima Registra za rak Republike Hrvatske od 1968. do 1995., učestalost malignog melanoma povećala se za 309 posto, a smrtnost od malignog melanoma za 310 posto.

Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb, istaknula je važnost projekta kazavši: „Program ranog otkrivanja melanoma i ostalih kožnih malignih tumora u Hrvatskoj u skladu je s odrednicama Nacionalne strategije prevencije i ranog otkrivanja raka koje su sastavni dio cjelokupne strategije razvoja zdravstva za razdoblje 2006. - 2011. Povodom uključenja Hrvatske i hrvatskih dermatovenerologa u Europski projekt javno-zdravstvenog preventivnog projekta ranog otkrivanja melanoma i drugih malignih kožnih tumora (Euro Melanoma Day 2008), u suradnji s tvrtkom Oktal Pharma, koja će medijski popratiti cjelokupno događanje, akcija "Dani borbe melanoma" provest će se u Zagrebu (2 klinike), Osijeku, Splitu i Rijeci, u trajanju od 05. - 09. svibnja 2008."
 
O značaju i važnosti uključenja Hrvatske u "Euro Melanoma Day" prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić je istaknula: „Hrvatska kao mediteranska zemlja ujedno je i zemlja rizika za maligne kožne tumore zbog velikog broja sunčanih dana u godini. Stoga je ovogodišnje uključenje Hrvatske u Euro Melanoma Day projekt bitno u smislu prevencije obolijevanja i smrtnosti od melanoma.  Povodom obilježavanja Euro Melanoma Day 05. svibnja 2008., dermatovenerolozi u Hrvatskoj pridružit će se projektu i samoj akciji obavljanjem besplatnih pregleda i cijelog radnog tjedna sudjelovati u programu probira ispitanika. Očekuje se da će akcija u Hrvatskoj obuhvatiti 440 ispitanika. Svaki uzorak bit će obrađen po jedinstvenom europskom upitniku, a rezultati će biti usporedivi s onima iz ostalih 20-tak europskih zemalja koje su uključene u projekt Euro Melanoma Day. Ovogodišnji moto, koji će biti naveden u svim promidžbenim materijalima, je "Gledajte redovito svoje madeže, otkrijte melanom što ranije".
 
Prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić također je rekla nekoliko riječi o angažmanu Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb i liječnika: „Kolege iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dat će svoj doprinos i sudjelovati u ovoj preventivnoj akciji provođenjem besplatnih pregleda u Klinici. U razdoblju od 05. - 09. svibnja 2008. god., u vremenu od 09:00 - 14:00 sati, u posebnoj ambulanti u Klinici obavljat će se dermatološki pregledi madeža dragovoljaca. Svi oni sa sumnjivim madežima bit će naručeni u Kliniku na dermoskopski pregled i daljnji terapijski izbor. U projektu u Klinici sudjeluju: prof. dr. sc. Jasna Lipozenčić, dermatoonkolog, predstojnica Klinike i predsjednica Povjerenstva za dermatovenerologiju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH; prof. dr. sc. Mihael Skerlev, predsjednik Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora; prof. dr. sc. Aleksandra Basta-Juzbašić, pročelnica II. kliničkog odjela; dr. sc. Romana Čeović, dermatoonkolog; dr. sc. Zrinka Bukvić-Mokos, voditeljica Centra za primjenu lasera u korektivnoj dermatologiji (kozmetologiji) i doc. dr. sc. Branka Marinović, dopredsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora.“

Vezano uz humanitarnu akciju donacije Hrvatskoj ligi protiv raka, koja će trajati do 31. kolovoza i u kojoj će od svakog prodanog proizvoda iz Avene Sun linije Oktal Pharma izdvojiti po 1 kunu, Ilona Sušac, dr. med., tajnica Lige je rekla: „Govoreći o važnosti ove javno-zdravstvene preventivne akcije, potrebno je istaknuti priznanje koje Hrvatska liga protiv raka već četvrtu godinu dobiva zahvaljujući Oktal Pharmi i Avene Sun-u. Sretni smo što se ova humanitarna akcija nastavlja te vjerujemo kako i ove godine možemo očekivati veliku uključenost građana u prikupljanju sredstava značajnih za pomoć oboljelima od melanoma“.

NAJAVA - OBAVIJEST GRAĐANIMA
U sklopu ovogodišnje javno-zdravstvene preventivne akcije "Dani borbe protiv melanoma", koja se održava od 05. do 09. svibnja, organizirani su besplatni preventivni dermatološki pregledi za 220 građana. Građani će besplatne preglede moći obaviti u KB Sestara milosrdnica, Vinogradska cesta 29 i u KBC-u Zagreb, Šalata 4.

Prijave za sve zainteresirane građane primaju se isključivo na telefon broj: 01/6596 870 (Oktal Pharma), radnim danom od 8 do 16 sati, najkasnije do 2. svibnja.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte
Andrea Golub, tel:  01/4660 134, mob: 091/4555 173, e-mail: andrea_golub@mccann.hr