Besplatni pregledi za Euromelanoma Day 2012.

Ovogodišnji Euromelanoma Day, javnozdravstveni preventivni projekt ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože, održat će se 8. svibnja 2012. u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi RH

Glavna aktivnost projekta je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama, kad se omogućuje besplatan dermatološki pregled kože. Rezultati pregleda pratit će se pomoću upitnika kojeg je razvila EADV i kojeg koriste i ostale europske države koje su dio ovog projekta. Upotreba jedinstvenog upitnika u svim državama omogućuje dobivanje kvalitetnijih i mjerljivih rezultata koji se mogu uspoređivati, što je vrlo važno za dobivanje što realnijih statističkih podataka. Rezultati projekta poslat će se voditeljima projektne grupe unutar samog EADV-a i objaviti u svim stručnim i znanstvenim publikacijama.

Projekt je medicinskog, humanitarnog i savjetodavnog karaktera, a osnovni ciljevi su prevencija, obrazovanje i informiranje sa svrhom:

  • ranog otkrivanja melanoma, što omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja
  • osvješćivanja šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, o štetnim posljedicama UV zraka na zdravlje i pravilnim načinima zaštite
  • isticanja važnosti samopregleda madeža.

Nakon završene akcije prezentirat ćemo službene rezultate dobivene analizom ispunjenih upitnika.

Brinu li Vas  mrlje...

Građani se mogu prijaviti za besplatne preventivne preglede putem poziva na besplatni telefon 0800 6071. Prijave su dostupne od 08:00 do 16:00h na datume:

  • 25. travnja 2012.
  • 26. travnja 2012.
  • 27. travnja 2012.
  • 30. travnja 2012.
  • 02. svibnja 2012.

Građani iz cijele Hrvatske se naručuju na isti broj telefona, nakon čega će se formirati liste prema gradovima i dermatovenerološkoj ordinaciji za koju će biti iskazan interes. Naravno, apeliramo na redovite preventivne preglede tijekom cijele godine!

Za provođenje projekta i informiranje odgovorna je prof. dr. sc. prim. Mirna Šitum, dr. med., predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja i socijalne skrbi RH.

I ove godine, ovaj javnozdravstveni preventivni projekt novčanom donacijom podržala je i Oktal Pharma d.o.o., zastupstvo Pierre Fabre i brand Avène.