Muškarci, budite i vi na oprezu od raka kože

U ponedjeljak, 05. svibnja 2014., u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik održana je tradicionalna najavna konferencija povodom ovogodišnje kampanje i javnozdravstvene inicijative u borbi protiv raka kože (melanoma) – EUROMELANOMA DAN HRVATSKA 2014., uz slogan “Rak kože možete vidjeti!”. Ovogodišnji Euromelanoma Dan održat će se 14. svibnja 2014.

Za razliku od prethodnih godina, kad su se svi građani telefonski prijavljivali za besplatne dermatološke preglede, ovogodišnji Euromelanoma Dan Hrvatska bit će dodatno i ciljano usmjeren prema rizičnoj skupini muškaraca iznad pedesete godine života, koji vrlo rijetko pregledavaju svoju kožu. Diljem Hrvatske već su dogovoreni pregledi u dermatološkim ordinacijama za djelatnike u građevinarstvu, brodogradnji, komunalnim djelatnostima i dr., koji se tijekom svog posla intenzivno izlažu UV-zračenju, a nedovoljno su osviješteni o važnosti redovitog (samo)pregleda kože.

Prof. dr. sc. Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva, i gosti iz javnog života - Stanko Majoli (otac poznate tenisačice Ive Majoli) i voditeljica i pjevačica Sanja Doležal, na najavnoj konferenciji još jednom su podsjetili građane Hrvatske na važnost redovitog pregleda kože i madeža.

Stanko Majoli je kao predstavnik rizične skupine muškaraca iznad pedesete godine podijelio s javnosti svoju osobnu priču o melanomu i ukazao na važnost prevencije raka kože od najranije dječje dobi, posebice kod sportaša.

Tradicionalno, u projekt su se uključili i ljekarnici, tako da osim u dermatološkim ordinacijama brošure o samopregledu kože možete potražiti i u ljekarnama diljem Hrvatske.

Euromelanoma Dan Hrvatska se provodi već nekoliko godina u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravlja. Cijeli je projekt pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH, Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH te Europske akademije za dermatologiju i venerologiju - Euromelanoma Day organizacije. Projekt podržava i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Euromelanoma Dan Hrvatska ne bi bilo moguće održati bez dodatne podrške prijatelja kampanje: Almagea, Avene, Daylong, Eucerin, La Roche-Posay, Roche, Uriage, Hotel Dubrovnik i Printera.

Sve informacije o Projektu možete naći na internetskoj stranici Euromelanoma Day organizacije - www.euromelanoma.org.