Besplatni pregledi za Euromelanoma Day 2011.

Ovogodišnji Euromelanoma Day, javnozdravstveni preventivni projekt ranog otkrivanja melanoma i drugih zloćudnih tumora kože, održat će se 12. travnja 2011. u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH i Europske akademije za dermatologiju i venerologiju – Euromelanoma Day organizacije

S.O.S. – Spasite Vašu kožu Od Sunca …

Glavna aktivnost projekta je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama, kad se omogućuje besplatan dermatološki pregled kože. Rezultati pregleda pratit će se pomoću upitnika kojeg je razvila EADV i kojeg koriste i ostale europske države koje su dio ovog projekta. Upotreba jedinstvenog upitnika u svim državama omogućuje dobivanje kvalitetnijih i mjerljivih rezultata koji se mogu uspoređivati, što je vrlo važno za dobivanje što realnijih statističkih podataka. Rezultati projekta poslat će se voditeljima projektne grupe unutar samog EADV-a i objaviti u svim stručnim i znanstvenim publikacijama.

Projekt je medicinskog, humanitarnog i savjetodavnog karaktera, a osnovni ciljevi su - prevencija, obrazovanje i informiranje sa svrhom:

  • ranog otkrivanja melanoma, što omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja
  • osvješćivanja šire javnosti o opasnostima nepromišljenog ponašanja na suncu, o štetnim posljedicama UV-zraka na zdravlje i pravilnim načinima zaštite od UV zraka
  • isticanja važnosti samopregleda madeža.

Nakon završene akcije prezentirat ćemo službene rezultate dobivene analizom ispunjenih upitnika.

Provjerite svoje madeže na vrijeme!

Svi zainteresirani građani moći će se prijaviti za besplatni preventivni pregled, koji će se održati 12. travnja 2011.

Prijave se zaprimaju od 30. ožujka do 08. travnja 2011. putem besplatnog broja telefona 0800 8501. Građani iz cijele Hrvatske se naručuju na isti broj telefona, nakon čega će se formirati liste prema gradovima i dermatovenerološkoj ordinaciji za koju će biti iskazan interes.

Za provođenje projekta i informiranje odgovorna je prof. dr. sc. prim. Mirna Šitum, dr. med., predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva i voditeljica Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi RH.

I ove godine, ovaj javnozdravstveni preventivni projekt novčanom donacijom podržala je i Oktal Pharma d.o.o., konkretnije zastupstvo Pierre Fabre i brand Avène.