OCTENISEPT® 1 MG/ML + 20 MG/ML OTOPINA ZA KOŽU

50 ml; 250 ml; 1 L

Otopina s antiseptičkim učinkom, za primjenu na sluznicama i okolnoj koži kod djece i odraslih. Bezbojan i bezbolan.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Octenisept je lijek koji sadrži dvije djelatne tvari: oktenidindiklorid i fenoksietanol. One djeluju tako da koče rast i uništavaju mikroorganizme, odnosno imaju antiseptički učinak.

Ovaj lijek se primjenjuje na sluznicama i okolnoj koži kod djece i odraslih, u razdoblju ne dužem od 14 dana bez liječničkog nadzora.

Primjenjuje se prije dijagnostičkih i kirurških zahvata u području spolnih organa (vagina, vulva, glans penisa), prije stavljanja katetera u mokraćni mjehur ili se njime ispire usna šupljina. U ograničenom vremenskom trajanju koristi se i kao dodatna terapija gljivične infekcije na koži među nožnim prstima i kao dodatni tretman rana. 

Uvijek primijenite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako vam je rekao vaš liječnik ili ljekarnik. Provjerite s vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Otopina je namjenjena samo za lokalnu primjenu i ne smije se primjenjivati na ranu koristeći štrcaljku.

Pažljivo obrišite tretirano područje najmanje dvama tupferima namočenima u preparat dok se ne uvjerite da lijek u potpunosti prekriva tretirano područje. Lakše dostupna mjesta možete tretirati raspršivanjem preparata. 

Kako bi lijek ispravno djelovao, nakon primjene pričekajte najmanje 1 do 2 minute prije nego dalje nastavite zbrinjavati ranu.

Ispiranje usne šupljine također je moguće, ali mora biti ograničeno na slučajeve kad je potrebno tretirati cijelu usnu šupljinu. Za tu namjenu upotrijebite 20 ml otopine, a ispiranje neka traje 20 sekundi.

Za dodatnu terapiju u slučajevima liječenja gljivičnih infekcija među prstima, ovaj lijek treba ujutro i navečer raspršiti na zahvaćena područja. Octenisept bez liječničkog nadzora treba koristiti najdulje 14 dana.

Ako primijenite više Octenisepta nego što ste trebali

Ne postoje podaci o predoziranju. Predoziranje je malo vjerojatno pri lokalnoj primjeni.

Ako prestanete primjenjivati Octenisept

U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se vašem liječniku ili ljekarniku. 

Octenisept otopina za sluznicu i kožu može se koristiti za antisepsu svih vrsta rana - akutnih (porezotine, ogrebotine, opekline), kirurških i kroničnih.  

POATUPAK TRETIRANJA AKUTNIH I KRONIČNIH RANA

 • Oprati ruke sapunom i vodom te ih dezinficirati sredstvom za dezinfekciju ruku.
 • Ako rana krvari, nježnim pritiskom zaustaviti krvarenje i, ukoliko je moguće, dio tijela na kojem je rana staviti u povišeni položaj.
 • Isprati ranu tekućom čistom vodom kako bi uklonili nečistoće.
 • Osušiti ranu laganim tapkanjem s čistom gazom.
 • Prebrisati područje rane i oko rane s najmanje dva tupfera namočena u Octenisept otopinu za sluznicu i kožu te pričekati da djeluje najmanje jednu do dvije minute. Lakše dostupna mjesta može se tretirati raspršivanjem lijeka izravno na ranu.
 • Nakon 1-2 minute na ranu nanijeti Octenisept gel za rane, kako bi ranu zaštitili od prodora mikroorganizama iz okoline i potaknuli prirodno zacjeljivanje.
 • Prekriti ranu sterilnom gazom, zavojem ili flasterom.
 • Previti ranu svakih 24 sata na način da se zamijene sterilna gaza ili zavoj, a rana prethodno tretira s Octenisept otopinom za sluznicu i kožu i Octenisept gelom za rane. Zahvaljujući dugotrajnom učinku Octenisept otopine za sluznicu i kožu, ranu je dovoljno previjati jednom dnevno.

POSTUPAK TRETIRANJA TOPLINSKIH OPEKLINA
 
 • Ohladiti opeklinu. Opečeni dio kože držati pod mlazom hladne vode kako bi se oštećeno područje ohladilo. Nakon toga poželjno je na opeklinu položiti kompresu natopljenu hladnom vodom dok bol ne popusti. Voda mora biti hladna, ali ne ledena - led se ne smije stavljati direktno na ranu, jer, kao i ledeno hladna voda, uzrokuje daljnje oštećenje tkiva.
 • Ukloniti odjeću i nakit. Ukoliko je odjeća natopljena vrućom tekućinom, treba je skinuti. Komadi tkanine koji su zalijepljeni za kožu ne smiju se nasilno odvajati već ih treba obrezati škarama. S opečene ruke odmah skinuti prstenje, narukvice i sat, prije nego koža natekne. Ako se zbog otekline prsten više ne može skinuti, treba ga prerezati.
 • Ne dirati mjehure. Ukoliko na površini kože nastanu mjehuri, ne smiju se dirati i otvarati zbog mogućeg razvoja infekcije. Ako mjehuri puknu, područje treba isprati pod mlazom tekuće vode. Moguća je primjena antibiotika ili antiseptika kako bi se spriječio razvoj infekcije.
 • Dezinficirati i navlažiti ranu. U trenutku kada je opeklina potpuno ohlađena pošpricati je Octenisept otopinom za sluznicu i kožu, a nakon toga prekriti tankim slojem Octenisept gela za rane čiji učinak vlaženja sprječava sušenje rane i izaziva trenutačni osjećaj olakšanja. Octenisept gel za rane ujedno formira zaštitni sloj koji sprječava prodor mikroorganizama kroz oštećeno tkivo i tako smanjuje mogućnost infekcije.
 • Sterilno previti opeklinu. Na ranu staviti sterilnu gazu, vrlo labavo i bez zatezanja, da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima iz zraka, te pošpricati gazu s Octenisept otopinom za sluznicu i kožu.
 • Primijeniti analgetike. Ukoliko se osjeća bol, po potrebi se može dati analgetik poput ibuprofena, paracetamola i slično.

POSTUPAK TRETIRANJA KEMIJSKIH OPEKLINA
 • Ukloniti uzrok opekline. Kemikaliju koja je uzrokovala opeklinu isprati pod mlazom tekuće vode u trajanju od najmanje 10 minuta. Ako su u pitanju suhe kemikalije, prije ispiranja s vodom s kože ukloniti sve preostale čestice.
 • Ukloniti odjeću i nakit. Potrebno je ukloniti odjeću i nakit koji su kontaminirani kemikalijom.
 • Po potrebi ponovno ispirati. Ukoliko je i nakon ispiranja prisutan osjećaj žarenja, zahvaćeno područje isprati s vodom još nekoliko puta.
 • Dezinficirati i navlažiti opeklinu. Kada smo sigurni da je opeklina isprana pošpricati je s Octenisept otopinom za sluznicu i kožu, a nakon toga prekriti tankim slojem Octenisept gela za rane čiji učinak vlaženja sprječava sušenje rane i izaziva trenutačni osjećaj olakšanja. Octenisept gel za rane ujedno formira zaštitni sloj koji sprječava prodor mikroorganizama u ranu i tako smanjuje mogućnost infekcije.
 • Sterilno previti opeklinu. Na ranu staviti sterilnu gazu, vrlo labavo i bez zatezanja, da se spriječi kontaminacija mikroorganizmima iz zraka, te pošpricati gazu s Octenisept otopinom za sluznicu i kožu.
 • Primijeniti analgetike. Ukoliko se osjeća bol, po potrebi se može dati analgetik poput ibuprofena, paracetamola i slično.

POSTUPAK TRETIRANJA KRONIČNIH RANA
 • Oprati ruke sapunom i vodom.
 • Dezinficirati ruke antiseptikom za ruke.
 • Ukloniti postojeći zavoj (ili oblogu) s rane.
 • Oprati ranu Octenilin otopinom za ispiranje rana, pazeći pritom da vršak boce ne dodiruje ranu kako se ne bi kontaminirao.
 • Osigurati drenažu rane, odnosno ''izlijevanje'' suviška Octenilin otopine iz rane.
 • Ranu pošpricati Octenisep® otopinom za sluznicu i kožu ili je nježno prebrisati u otopinu namočenim tupferom.
 • Prebrisati okolnu kožu Octenisept otopinom za sluznicu i kožu i ostaviti da djeluje jednu minutu.
 • Ukoliko je rana nakon jedne minute i dalje vlažna, prebrisati je sterilnom gazom.
 • Na ranu nanijeti Octenilin gel za rane.
 • Ranu prekriti sterilnom gazom i učvrstiti flasterom.
 • Ranu previjati svakih 24 do 48 sata.

Nemojte primjenjivati Octenisept ako ste alergični na oktenidindiklorid, fenoksietanol ili neki drugi sastojak ovog lijeka.
Ovaj lijek ne smije se koristiti za ispiranje trbušne šupljine (npr. tijekom operacije) ili mokraćnog mjehura. Nemojte ga nanositi na bubnjić. 

Upozorenja i mjere opreza 

Obratite se svom liječniku ili ljekarniku prije nego primijenite Octenisept. 
Ovaj lijek ne smije se primjenjivati u krvotok, npr. putem injekcije, niti se preporučuje njegovo gutanje. 
Kako bi se spriječila moguća oštećenja tkiva, lijek se ne smije injicirati ili primjenjivati u tkivo koristeći štrcaljku. Lijek je namijenjen samo za površinsku primjenu (primjena putem tupfera ili raspršivanjem). 
Octenisept se primjenjuje u originalnom pakiranju i ne smije se miješati s drugim preparatima. 
Potrebno je primjenjivati s oprezom u novorođenčadi, osobito nedonoščadi. Octenisept može uzrokovati ozbiljna oštećenja kože. Uklonite višak lijeka i provjerite da otopina ne ostane na koži dulje nego što je potrebno (uključujući materijale na koje je nakapana otopina, a u izravnom su dodiru s bolesnikom). 
Primjenu Octenisepta u oko treba izbjegavati. U slučaju dodira s očima, odmah isperite s puno vode. 

Djeca 

Nema posebnog upozorenja vezano za primjenu u djece. 

Drugi lijekovi i Octenisept 

Obavijestite vašeg liječnika ili ljekarnika ako primjenjujete, nedavno ste primijenili ili biste mogli primijeniti druge lijekove, čak i one koje ste dobili bez recepta. 
Ne nanosite Octenisept u blizini kože tretirane drugim antisepticima na bazi joda jer se na graničnim područjima kože može pojaviti intenzivno smeđe do grimizno obojenje. 

Trudnoća i dojenje 

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se vašem liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek. 
Podaci o primjeni Octenisepta tijekom trudnoće su ograničeni. Kao mjera opreza, preporučuje se izbjegavati primjenu lijeka Octenisept tijekom trudnoće. 

Ne postoje odgovarajući podaci o uporabi Octenisepta tijekom razdoblja dojenja. Kao mjera opreza, preporučuje se izbjegavati nanošenje lijeka na područje dojki tijekom razdoblja dojenja. 

Upravljanje vozilima i strojevima 

Nema poznatog utjecaja. 

100 ml otopine sadrži:

 • djelatne tvari: oktenidindiklorid 0,1 g, fenoksietanol 2,0 g
 • drugi sastojci: kokamidopropilbetain otopina, natrijev klorid, natrijev (D)-glukonat, glicerol (85-postotni), natrijev hidroksid, pročišćena voda. 

Octenisept otopina za sluznicu i kožu ima širok spektar antimikrobnog djelovanja, brz početak djelovanja (već nakon 1 minute) i dugotrajan (remanentni) učinak od 24 sata.

Vrlo dobro se podnosi na koži i sluznicama i bezbolan je pri primjeni pa je prikladan za korištenje i kod novorođenčadi i nedonoščadi.

Octenisept otopina za sluznicu i kožu je bezbojna pe neće ostaviti neželjene tragove na koži i odjeći. 

Octenisept ima i učinak čišćenja. Preparat sadrži male količine površinski aktivnog sredstva za vlaženje (surfaktant) koje smanjuje površinsku napetost. Tako je površina rane ravnomjerno ovlažena i podržava čišćenje.

Ako je ranu potrebno samo očistiti, preporučujemo Octenilin otopinu za ispiranje rana, koja ima naročito nisku površinsku napetost. 
Da. Octenisept je prvotno odobren 1990. godine u Njemačkoj kao antiseptik za sluznicu. Odobrenje je 1995. godine prošireno na potporno liječenje rana. Obje indikacije su posljedično dio registracije. 
Da. Za razliku od npr. povidona jodiranog, u ovom pogledu nema ograničenja uporabe. 
Da. U multicentričnom ispitivanju koje je podržavalo Ministarstvo zdravlja u Srbiji, otprilike 1700 novorođenčadi liječeno je proizvodom Octenisept. Proizvod je dobro prihvaćen. Tijekom primjene nije bilo znakova sušenja pupčanog batrljka.
Da. Octenisept je odobren za potporno liječenje rana bez izjava o veličini rane. Budući da rane praktički ne apsorbiraju oktenidin, proizvodom se mogu površinski liječiti i velike rane (npr. opekline) bez sustavnog rizika za pacijenta. 
Ne. Ova se primjena mora izbjegavati za sve proizvode koji se temelje na oktenidinu zbog kontraindikacija. 
Da. Octenisept se u praksi najdulje upotrebljava upravo za genitalnu i vaginalnu antisepsu (npr. prije uroloških i ginekoloških zahvata). 
Da. Octenisept je odobren kao lijek za profilaktičku uporabu i smanjenje broja mikroorganizama u usnoj šupljini prije kirurških zahvata kao što je vađenje zuba. U tom pogledu, Octenisept je postigao veće smanjenje broja bakterija nego npr. klorheksidin ili povidon jodirani. 
Da. Vanjsko uho i zvukovod mogu se uključiti u mjere dezinfekcije Octeniseptom. Mora se provjeriti je li bubnjić neozlijeđen kako lijek ne bio prošao u srednje uho. Primjena na srednje uho smatra se kontraindikacijom. 
Ne. Octenisept je odobreni gotov proizvod koji se ne razrjeđuje. Ako je potrebno ispiranje rana (npr. za mjere čišćenja i dekontaminacije ili tijekom promjene obloge) ili vakuumska terapija s instilacijom, može se upotrijebiti Octenilin otopina za ispiranje rana.
Octenisept je odobren za najviše 14 dana primjene. Ovo se odobrenje odnosi na trajnu dnevnu primjenu tijekom navedeog vremena. Preparat se najčešće ne upotrebljava svaki dan, a primjena je ograničena npr. na promjenu obloge. U tim je slučajevima moguća je dulja primjena.

Kliničko ispitivanje 12-tjedne primjene na kronične ulkuse dostupno je na zahtjev. 
Octenisept se može upotrebljavati do 3 godine nakon prvog otvaranja. 

VEZANI SADRŽAJ

ANTIMIKROBNA IZVRSNOST OKTENIDINA

Oktenidini zadovoljavaju brojne kriterije koji se traže od dobrog antiseptika i korisnici ih prihvaćaju u visokom postotku

Saznajte više

MALA ŠKOLA PRVE POMOĆI

Pravilnom obradom rane izbjegava se mogućnost razvoja infekcije te osigurava bolje i brže cijeljenje

Saznajte više

ANTISEPTICI I DJECA - MOLIM SAMO DOPUŠTENO!

Antiseptički pristup akutnoj rani štiti ranu od infekcije, potiče cijeljenje i utječe na stvaranje manje upadljiva ožiljka

Saznajte više