OCTENILIN® GEL ZA RANE

20 ml

Gel za rane za vlaženje i čišćenje kontaminiranih rana i rana s krastama.

Kronične rane na koži gotovo su uvijek prekrivene eksudatom, debelim deskvamiranim slojem fibrina, nekrotičnim tkivom i staničnim debrisom. Takav sloj pruža dobre uvjete za rast ne samo patogena, već i tranzijentnih ili rezidentnih patogena kožne flore, što odgađa zacjeljivanje rana. Zbog toga je potrebno pažljivo čišćenje rane, kao i vlaženje okoline rane. octenilin gel za rane može se primjenjivati, primjerice:  

  • za vlaženje i čišćenje kroničnih rana na koži;
  • za održavanje vlage u zavojima i oblozima za rane;
  • za omekšavanje otvrdnulih vanjskih slojeva;
  • kao pomoć u prirodnom procesu zacjeljivanja; 
  • za njegu rana uzrokovanih toplinom (opekline). 

Primjena  Octenilin® gela za rane je bezbolna, a dobro ga podnose i osobe s alergijama.

Samo za vanjsku primjenu za rane na koži. Octenilin gel za rane primjeren je za ponovnu i dugotrajnu uporabu. Dugotrajna uporaba Octenilin gela za rane trebala bi biti pod liječničkim nadzorom.

Tijekom debridmana, ranu treba uvijek prvo isprati i očistiti, tako da je lako odvojiva krasta uklonjena prije nastavka liječenja rane Octenilin gelom za rane. Ranu potpuno prekrijte Octenilin gelom za rane (1 - 5 mm). Za prekrivanje ili ispunu rana, Octenilin gel za rane može se nanijeti na kataplazme, gaze, komprese i druge upijajuće materijale ili materijale za ispunu rana. Vlaženje površine rane omogućuje nježno omekšavanje kraste i njezino uklanjanje prilikom sljedećeg previjanja rane. Octenilin gel za rane može ostati na rani do sljedećeg previjanja. Učestalost previjanja ovisi o naravi rane i količini eksudata te ju je potrebno prilagoditi trenutnom stanju rane, ali ranu je potrebno previti nakon najviše 3 dana. Ako se primjenjuje s parafinskim gazama, ranu je potrebno previjati i čistiti svaki dan.

Treba odabrati takvu oblogu za ranu koja odgovara fazi zacjeljivanja rane. Potrebno je odabrati i sekundarnu oblogu kako se gel ne bi isušio i kako ne bi došlo do maceracije rubova rane i okolne kože.  Nastavite primjenu sve dok ne bude lako moguće ukloniti cijelu krastu i nekrotični otpad (debris) te dok rana ne bude očišćena.

Bolesnici s kroničnim ranama često su osjetljivi na temperaturu. Octenilin gel za rane može se zagrijati na temperaturu tijela neposredno prije primjene.

Čišćenje područja oko rane: kako bi se smanjio  rizik od unosa bakterija u ranu, preporučuje se opsežno čišćenje cijelog područja rane Octenilin otopinom za ispiranje rana.

Interakcije

Kad se primjenjuje s parafinskim gazama, gaza se može isušiti pa ju je teško ukloniti. Kako bi se spriječilo isušivanje parafinske gaze, potrebno je svaki dan mijenjati oblogu i čistiti ranu. Obloga se može natopiti Octenilin otopinom za ispiranje rana za lakše uklanjanje. Nemojte primjenjivati u kombinaciji s anionskim surfaktantima ili drugim sapunima za čišćenje rana, mastima, uljima, enzimima i dr., jer to može štetno utjecati na konzervans. Nemojte primjenjivati u kombinaciji s povidonom jodiranim jer to može uzrokovati promjenu boje i smanjenje antiseptičnog učinka povidona jodiranog.

Kontraindikacije

Octenilin gel za rane ne smije se primjenjivati u bolesnika s potvrđenom alergijom ili sumnjom na alergiju na jedan ili više sastojaka. Ako niste sigurni, provjerite s liječnikom. Kako bi se spriječilo moguće oštećenje tkiva, Octenilin gel za rane ne smije se primjenjivati na hijalinoj hrskavici, očima, ušima, nosu, mokraćnom mjehuru ni trbušnoj šupljini! Ne smije se primjenjivati u infuziji ili injekciji! Nije za oralnu primjenu!

Opće sigurnosne informacije

Primijeniti  samo neotvorena i neoštećena pakiranja. Zaštititi od izravne sunčeve svjetlosti. Kako bi se spriječilo uvođenje bakterija prilikom primjene Octenilin gela za rane, osigurajte da pakiranje ne dođe u dodir s ranom.

Čuvati izvan pogleda i dosega djece!

Pročišćena voda; propilenglikol; hidroksietilceluloza; oktenidindiklorid.
 

Učinkovito vlaži i čisti rane, pomaže uklanjanju naslaga s rane, potiče prirodan proces zacjeljivanja. Bezbolna primjena, bezbojan, upija mirise. Sadrži oktenidin koji čini zaštitnu barijeru protiv ulaska mikroorganizama u ranu.

Ne. Ipak, ranu je potrebno očistiti prilikom svakog mijenjanja obloge. Tako se uklanjaju i svi ostaci gela.

VEZANI SADRŽAJ

ANTIMIKROBNA IZVRSNOST OKTENIDINA

Oktenidini zadovoljavaju brojne kriterije koji se traže od dobrog antiseptika i korisnici ih prihvaćaju u visokom postotku.

Saznajte više

MALA ŠKOLA PRVE POMOĆI

Pravilnom obradom rane izbjegava se mogućnost razvoja infekcije te osigurava bolje i brže cijeljenje.

Saznajte više