OCTENILIN® OTOPINA ZA ISPIRANJE RANA

350 ml

Otopina za ispiranje rana, za čiščenje i vlaženje kroničnih rana.

Kronične rane na koži gotovo su uvijek prekrivene eksudatom, debelim sekvestriranim slojem fibrina, nekrotičnim tkivom i staničnim debrisom. Takav sloj pruža dobre uvjete za rast ne samo patogena, već i tranzijentnih ili rezidentnih patogena kožne flore, što odgađa zacjeljivanje rana. Zbog toga je potrebno pažljivo čišćenje rane, kao i vlaženje octenilin® otopinom za ispiranje rana.

Zbog svoje niske površinske napetosti, Octenilin otopina za ispiranje rana ima izvrsna svojstva vlaženja, pa time i svojstva čišćenja na površinama tkiva, čak i na teško dostupnim  površinama, kao što su fisure i džepovi rana. octenilin® otopina za ispiranje rana može se primjenjivati npr.:

  • za čišćenje i vlaženje kroničnih rana  na koži;
  • za zaštitu tkiva vlaženjem zavoja i obloga za rane kao što su komprese, gaze, jastučići, spužve, te obloga za rane s gelom, hidrovlaknima, alginatima, hidrokoloidima i dr.;
  • prilikom mijenjanja zavoja, kako  bi se oslobodio zavoj povezan s krastom ili druge obloge za rane povezane s krastom;
  • za čišćenje ulaza za PEG/PEJ tube ili tube za drenažu;
  • za čišćenje peristomalnog područja kože;
  • u kombinaciji s liječenjem rane negativnim tlakom s instalacijom.

Primjena Octenilin otopine za ispiranje rana ne uzrokuje bol, a dobro ju podnose i osobe s alergijama. Neugodni mirisi brzo se otklanjaju.

Samo za vanjsku primjenu za rane na koži. Octenilin otopina za ispiranje rana primjerena je za ponovnu i dugotrajnu uporabu. Dugotrajna uporaba Octenilin otopine za ispiranje rana trebala bi biti pod liječničkim nadzorom. Rane se uvijek trebaju isprati i očistiti Octenilin otopinom za ispiranje rana kako bi se otklonile lako topljive kraste prije daljnjeg liječenja Octenilin gelom za rane (vidjeti uputu za uporabu tog medicinskog proizvoda).

Za čišćenje se mogu koristiti zavoji ili obloge natopljene Octenilin otopinom za ispiranje rana. Zavoji su često čvrsto povezani na površinu rane. Ako se takvi zavoji uklanjanju dok su suhi, to može uzrokovati novo oštećenje na području rane, što dodatno odgađa zacjeljivanje. Kad se zavoji teško skidaju, preporučuje se navlažiti ih ili natopiti Octenilin otopinom za ispiranje rana, sve dok ih se ne može nježno ukloniti bez ozljeđivanja  površine rane. Primjenu treba često ponavljati, sve dok se sve kraste ili nekrotično tkivo ne budu mogli lako ukloniti i dok rana ne izgleda čista. Ovo je dobar preduvjet za prirodno zacjeljivanje rane te osigurava optimalan pregled za kirurški debridman (čišćenje rane). Bolesnici s kroničnim ranama često su osjetljivi na razlike u temperaturi. Octenilin otopina za ispirane rana može se zagrijati na temperaturu tijela neposredno prije primjene.

Interakcije

Nemojte primjenjivati u kombinaciji s anionskim surfaktantima ili drugim sapunima za čišćenje rana, mastima, uljima, enzimima i dr., jer to može štetno utjecati na konzervans. Nemojte primjenjivati u kombinaciji s povidonom jodiranim jer to može uzrokovati promjenu boje i smanjenje antiseptičnog učinak povidona jodiranog.

Kontraindikacije

Octenilin otopina za ispiranje rana ne smije se primjenjivati u bolesnika s potvrđenom alergijom ili sumnjom na alergiju na jedan ili više sastojaka. Ako niste sigurni, provjerite s liječnikom.
Octenilin otopina za ispiranje rana ne smije se primjenjivati na hijalinoj hrskavici, očima, ušima, nosu, mokraćnom mjehuru ni trbušnoj šupljini! Ne smije se primjenjivati u infuziji ili injekciji! Ne smije se uzeti kroz usta.
Kako bi se spriječila moguća ozljeda tkiva, ne smije se injicirati ni primijeniti putem pritiska. Mora se osigurati odgovarajuća drenaža iz šupljina rane (npr. za fleksibilni dren).

Opće sigurnosne mjere

Za primjenu na ranu samo izvana. Koristiti samo spremnike bez greške i oštećenja. Koristiti samo neotvorena i neoštećena pakiranja. Zaštititi od izravne sunčeve svjetlosti. Kako bi se spriječilo uvođenje bakterija prilikom primjene Octenilin otopine za ispiranje rana, osigurajte da pakiranje ne dođe u dodir s ranom. Čuvati izvan pogleda i dosega djece!

Visoko  pročišćena voda, glicerol, etilheksilglicerol, oktenidindiklorid.

Brzo i učinkovito čišćenje rana, odlična podnošljivost, za sve vrste rana, za ponovljenu i dugotrajnu uporabu, sterilno, pogodno za teško dostupna područja kao što su fisure i džepovi rana, za primjenu u terapiji negativnim tlakom s instilacijom.

Ne. Ova se primjena mora izbjegavati za sve proizvode koji se temelje na oktenidinu zbog kontraindikacija.
Da. Octenilin otopina za ispiranje rana se može zagrijati na tjelesnu temperaturu (npr. grijačem bočica za bebe). Takvom se mjerom sprječavaju mogući poremećaji zacjeljivanja rana uslijed hladnog podražaja.
Također, zagrijane otopine su ugodnije bolesnicima. U svakom se slučaju mora provjeriti temperatura prije davanja i upotrebi na bolesniku. 
Octenilin otopina za ispiranje rana mora se iskoristiti unutar 8 tjedana.
Primarna namjena octenilin otopine za ispiranje rana je za čišćenje rana. Zbog niže površinske napetosti od fiziološke otopine, pa čak i od octenisepta, uspješno uklanja nekrotično tkivo, fibrinske naslage i biofilm. octenilin otopina za ispiranje rana sadrži manju koncentraciju antiseptika oktenidina od lijeka octenisept. Zato je kod dokazano inficiranih rana brojnim otpornim mikroorganizmima preporuka takve rane nakon što se očiste dodatno tretrirati octeniseptom, koji ima jači antiseptički učinak i dokazanu učinkovitost protiv mnogih mikroorganizama. 

VEZANI SADRŽAJ

ANTIMIKROBNA IZVRSNOST OKTENIDINA

Oktenidini zadovoljavaju brojne kriterije koji se traže od dobrog antiseptika i korisnici ih prihvaćaju u visokom postotku.

Saznajte više

V.A.C. TERAPIJA - INOVACIJA U LIJEČENJU KRONIČNE RANE

V.A.C. terapija je u hrvatskim bolnicama pronašla vrlo široku primjenu kod različitih kliničkih indikacija te postigla vrlo zavidne rezultate

Saznajte više