CYSTINOL OBLOŽENE TABLETE

30 obloženih tableta

Cystinol je tradicionalni biljni lijek namijenjen liječenju simptoma blage ponavljajuće infekcije donjeg mokraćnog sustava u žena koja se manifestira osjećajem žarenja tijekom mokrenja i/ili učestalim mokrenjem.

Tradicionalni biljni lijek za primjenu kod naznačenih indikacija temeljenih na iskustvu dugotrajne uporabe. Prije uporabe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Što je Cystinol i za što se koristi?

Cystinol je tradicionalni biljni lijek namijenjen liječenju simptoma blage ponavljajuće infekcije donjeg mokraćnog sustava u žena koja se manifestira osjećajem žarenja tijekom mokrenja i/ili učestalim mokrenjem, a nakon što liječnik isključi druga ozbiljna stanja poremećaja zdravlja.

Cystinol je tradicionalni biljni lijek za primjenu kod naznačenih indikacija temeljenih na iskustvu iz dugotrajne uporabe.

Primjena Cystinola ne preporuča se u djece i adolescenata mlađih od 18 godina te muškaraca.

Obavezno se obratite liječniku ako se ne osjećate bolje ili ako se osjećate lošije nakon 4 dana.

Kako uzimati Cystinol?

Ovaj lijek uvijek uzmite točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako vam je rekao vaš liječnik ili ljekarnik. Provjerite s vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni.

Preporučena doza: - 2 obložene tablete 3 puta dnevno. Obložene tablete moraju se popiti s dovoljnom količinom tekućine, po mogućnosti vode, i to nakon obroka.

Primjena u djece i adolescenata

Cystinol nije preporučen za primjenu u djece i adolescenata mlađih od 18 godina.
Cystinol nije preporučen za primjenu u muškaraca.

Trajanje liječenja

Cystinol se ne smije uzimati dulje od tjedan dana. Ukoliko se simptomi ne povuku nakon 4 dana primjene lijeka ili se pogoršaju tijekom uzimanja lijeka, javite se svom liječniku. 

U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka ili ako mislite da je učinak Cystinola previše jak, odnosno previše slab obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Ako uzmete više Cystinola nego što ste trebali

Nemojte uzeti veću dnevnu dozu Cystinola od one preporučene u ovoj uputi ili od doze koju vam je propisao vaš liječnik. Ako ste greškom uzeli dvostruku dozu, ne biste trebali osjetiti negativne učinke.

Primjena znatno većih količina od preporučene dnevne doze može izazvati tegobe poput gastrointestinalnih smetnji uz mučninu i povraćanje. U tom slučaju prestanite uzimati Cystinol i savjetujte se sa svojim liječnikom.

Ako ste zaboravili uzeti Cystinol

Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu, nego nastavite s uzimanjem nove doze kao što je opisano u ovoj uputi ili kako vas je uputio vaš liječnik.

Ako prestanete uzimati Cystinol

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Što morate znati prije prije nego počnete uzimati Cystinol?

Nemojte uzimati Cystinol:

• ako ste alergični na medvjetku ili bilo koji drugi sastojak ovog lijeka
• ako ste trudni ili dojite
• ako imate poremećenu funkciju bubrega.

Upozorenja i mjere opreza

Ako se tijekom primjene ovog lijeka jave tegobe ili simptomi poput vrućice, otežanog (bolnog) mokrenja, grčeva ili pojave krvi u mokraći, morate se javiti svom liječniku.

Primjena u muškaraca se ne preporuča zbog stanja koja zahtijevaju liječnički nadzor.

Primjena lijeka Cystinol može mokraću obojiti zelenkasto-smeđom bojom koja na zraku tamni.

Djeca i adolescenti

Primjena u djece i adolescenata mlađih od 18 godina se ne preporuča radi nedostatnih podataka o primjeni te zbog stanja koja zahtijevaju liječnički savjet.

Drugi lijekovi i Cystinol

Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate,  nedavno ste uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove.

Međudjelovanja lijeka Cystinol i drugih lijekova nisu zabilježena.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek.

Cystinol se ne smije uzimati tijekom trudnoće i dojenja (vidjeti dio u uputi "Nemojte uzimati Cystinol").

Upravljanje vozilima i strojevima

Ispitivanja nisu provedena.

Cystinol sadrži laktozu. 

Ako vam je liječnik rekao da ne podnosite neke šećere, savjetujte se s liječnikom prije uzimanja ovog lijeka.

Što Cystinol sadrži?

Djelatna tvar je suhi ekstrakt medvjetkinog lista. Jedna obložena tableta sadrži 238,7-297,5 mg ekstrakta (kao suhi ekstrakt) iz Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng., folium (medvjetkin list) (3,5-5,5: 1) što odgovara 70 mg derivata hidrokinona računano kao bezvodni arbutin; ekstrakcijsko otapalo: etanol 60 % V/V.

Druge pomoćne tvari: celuloza, mikrokristalična; dugolančani parcijalni gliceridi; hipromeloza; makrogol 6000; magnezijev stearat; silicijev dioksid, koloidni, bezvodni; laktoza hidrat; kinolin žuti (E 104); indigokarmin (E 132); titanijev dioksid (E 171).

Jedini proizvod s medvjetkom registriran kao tradicionalni biljni lijek. Svi ostali proizvodi s medvjetkom su dodatci prehrani. Za razliku od tradicionalnih biljnih lijekova, dodatci prehrani s medvjetkom nisu namijenjeni liječenju tegoba nego obogaćenju prehrane s ciljem očuvanja zdravlja i prevencije bolesti.

Djelatna tvar medvjetke je arbutin koji terapijsku učinkovitost ostvaruje u dnevnoj dozi od 400 do 800 mg. U preporučenoj dnevnoj dozi Cystinol sadrži 420 mg arbutina.

Doza djelatne tvari arbutina u tradicionalnom biljnom lijeku Cystinol višestruko je veća od doze arbutina u dodatcima prehrani. Upravo u navedenome leži najveća prednost Cystinola. 

Infekcija donjeg dijela mokraćnog sustava kod muškaraca ne smatra se jednostavnom infekcijom, a razlog tome su anatomski odnosi. 

Žene imaju znatno kraću mokraćnu cijev od muškarca (4-5 cm vs 16-20 cm), a njezin otvor/ušće je mnogo bliži izlaznom dijelu debelog crijeva i rodnice. Kod muškaraca su mokraćne infekcije znatno rjeđe nego kod žena, ali je njihova terapija zahtjevnija (u pravilu uvijek se propisuju antibiotici). Često je u podlozi bolesti povećana prostata (upala prostate), a to zahtijeva liječničku obradu i ujedno pobuđuje sumnju na razvoj benigne hiperplaziju prostate. 

VEZANI SADRŽAJ

MEDVJETKA

Premda se općenito misli kako su upravo fenolni spojevi ti koji iskazuju antibakterijski učinak u mokraći, smatra se da i drugi spojevi, pogotovo flavonoidi protuupalnog djelovanja, pridonose učinku kod upale mokraćnog mjehura

Saznajte više

MEDVJETKA - BILJKA MOKRAĆNOG MJEHURA

Iako spojevi medvjetke djeluju bezazleno, oni su poput udice. Bakterija koja muči naš mokraćni sustav naivno zagrize tu udicu i u tren se ti bezazleni spojevi pretvaraju u ubilačku snagu

Saznajte više

TROSTRUKA ZAŠTITA ZDRAVLJA MOKRAĆNOG SUSTAVA

Čak 50 posto žena najmanje jednom u životu oboli od infekcije mokraćnog sustava, a oko 20 posto njih ima ponavljajuće epizode

Saznajte više