Stručno usavršavanje u sklopu Zdravlje Plus programa - kontrola šećerne bolesti

Nakon dvije godine mrežnih seminara i online edukacija, članovi tima Zdravlje Plus organizirali su uživo stručni skup za usavršavanje pod nazivom „Uloga ljekarnika u implementaciji novih tehnologija za kontrolu šećerne bolesti"

Prema podacima Eurostata, od 2019. Hrvatska je zemlja s najvećom smrtnošću od dijabetesa u Europi. Zbog pandemije koja je utjecala na drastično smanjenje skrbi oboljelih od kroničnih bolesti, izgledno je kako će dijabetes i službeno postati prvi uzrok smrti koji će nadmašiti infarkt i moždani udar.
No, ipak, zbog modernih tehnoloških rješenja, dijabetes je, iako kronična, dijagnoza s kojom danas, uz redovitu kontrolu i učinkovito liječenje, oboljeli mogu živjeti jednako kvalitetno kao i osobe bez ove dijagnoze.

Učinkovita skrb za pacijente oboljele od kroničnih bolesti uvijek je ista - prevencijom sprječavati komplikacije koje se moraju liječiti u bolničkim uvjetima. I u tome ljekarnici imaju veliku ulogu jer se pokazalo da je dobro educiran i motiviran ljekarnik garancija financijske održivosti zdravstvenog sustava.

Iz svega proizlazi da je razloga za ovu temu napretek te smo tijekom listopada proveli edukaciju u tri grada: 11. listopada u Zagrebu, 18. listopada u Rijeci i 20. listopada u našim prostorijama u Dugopolju.

Kroz predavanja na temu „Implementacija digitalnog eko sustava za bolju kontrolu šećerne bolesti" i „Kontinuirano praćenje glikemije inovativnom tehnologijom“ sudionike su proveli liječnici specijalisti (dr. sc. Tomislav Božek, dr. med., KB Merkur, Sveučilišna klinika za dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac; prof. dr. sc. Dubravka Jurišić Eržen, dr. med., KBC Rijeka; doc. dr. sc. Višnja Kokić Maleš, dr. med., KBC Split) i medicinski suradnici. 

Nakon predavanja organizirana je interaktivna radionica koju su vodili magistri farmacije Omar Kaoudahhan, mag. pharm., Darija Jančinec, mag. pharm. i Katja Janačković, mag. pharm., a na kojoj su se podijelila iskustva i rješavali slučajevi iz ljekarničke prakse.

Za kraj je uslijedila provjera znanja s pitanjima vezanim uz šećernu bolest i primjenu sustava za kontinuirano praćenje glukoze i bolju kontrolu bolesti.

Povjerenstvo za stručno usavršavanje magistara farmacije Hrvatske ljekarničke komore prepoznalo je važnost teme i skup je vrednovan prema njihovu Pravilniku.

Ljekarnici su svoje zadovoljstvo organizacijom iskazali brojnim pozitivnim komentarima i viskom završnom ocjenom od čak 9,5/10.

Zahvaljujemo svim sudionicima i veselimo se susretu u Osijeku, u siječnju 2023. s istom temom.

Educirajte se s nama!