Predstavljen projekt "SUTRA" za trudnice i dojilje

U prostoru Cinestar kina Gold Class by American Express, 21. prosinca 2013. široj javnosti predstavljen je projekt besplatnih edukacija trudnica o primjeni bezreceptnih lijekova i ostalih oblika samoliječenja u trudnoći, čime su ujedno započele prijave za besplatne edukacije o samoliječenju u trudnoći i tijekom dojenja

Od prve spoznaje trudnoće do dolaska novog člana obitelji postoje mnogobrojna pitanja koja utječu na bezbrižnu trudnoću i majčinstvo: "Koje lijekove i vitamine smijem koristiti u trudnoći? Jesu li baš svi biljni sastojci zaista sigurni u trudnoći? Koja je kozmetika sigurna za mene i moju bebu? Je li u trudnoći dopuštena aromaterapija i homeopatija? Moram li u trudnoći zaista jesti za dvoje? Što kad beba dobije temperaturu? Kako se trudnice i bebe štite od sunca?"

Od danas, odgovore na sva takva pitanja nudi Projekt SUTRA, javnozdravstveno-edukativni projekt u organizaciji Hrvatskog farmaceutskog društva, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i Agencije za lijekove i medicinske proizvode Republike Hrvatske (HALMED).

Čitajući unatrag latinski naziv za porođaj - partus - dobivamo naziv po kojem je ovaj javnozdravstveni projekt dobio naziv - SUTRA / Samoliječenje U TRudnoći i tijekom dojenjA. Čak 10 zdravstvenih stručnjaka s područja ginekologije, pedijatrije, dermatologije, fitofarmacije, farmakologije, kozmetike i dijetoterapije će u skladu s najnovijim znanstvenim spoznajama svaki mjesec besplatno educirati trudnice na području grada Zagreba u prostorima Cinestar Branimir Centra, dok će sve ostale trudnice diljem Hrvatske u edukaciju biti uključene putem web stranice www.sutra.com.hr.

Trudnice će ovim putem dobiti mnoštvo provjerenih stručnih informacija na jednom mjestu, kao i iznimno informativan besplatni priručnik o brojnim temama važnim za sve buduće i novopečene mame, među koje spada i jedna od voditeljica projekta Anita Galić, mr. pharm.

Važnost projekta podržali su i dr. sc. Viola Macolić Šarinić, ravnateljica Agencije za lijekove i medicinske proizvode; prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, vodeći hrvatski pedijatar; Katarina Fehir Šola, mr. pharm. i Ines Buhač, mr. pharm., iskusne javne ljekarnice te predstavnica HFD-a dr. sc. Maja Jakševac Mikša.

Marinka Akrap, direktorica Korporativnih komunikacija Podravke, naglasila je kako su u Podravka Grupi Projekt "SUTRA" prepoznali kao iznimno važan jer su pravilna prehrana, kvalitetne namirnice i lijekovi, educiran korisnik te motiviran i kompetentan stručnjak najbolji put koji vodi uspješnoj prevenciji i liječenju, a u konačnici i zadovoljstvu. Projekt podržava i niz respektabilnih partnera, koji zagovaraju znanstveno utemeljene spoznaje o samoliječenju.

Koliko je svakoj trudnici danas važno dobiti konkretnu i pouzdanu stručnu informaciju o najčešćim tegobama tijekom trudnoće i majčinstva, potvrdile su buduća majka kojoj trudnoća odlično pristaje, glumica Doris Pinčić Rogoznica i Sanja Doležal. iskusna voditeljica i majka dvoje djece.

Prvo besplatno predavanje održat će se 17. veljače 2014. On-line prijave zaprimaju se putem web stranice www.sutra.com.hr, dok se na službenoj web stranici mogu pratiti i mnoge druge informacije.