I ove godine podržali smo projekt „Euromelanoma dan Hrvatska“

Eau Thermale Avène partner je javnozdravstvene inicijative u borbi protiv raka kože (melanoma) – „Euromelanoma dan Hrvatska“

„Euromelanoma dan Hrvatska“ provodi se već niz godina u organizaciji Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH i Europske akademije za dermatologiju i venerologiju Euromelanoma organizacije. Osim brojnih dermatologa iz cijele Hrvatske, projekt podržava i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

Ovogodišnja kampanja bila je usmjerena na primarnu prevenciju, odnosno zaštitu kože od negativnog kumulativnog utjecaja UV zračenja. Prepoznavši potrebe stanovnika naših otoka, ovogodišnja kampanja upravo je njih stavila u fokus. Naime, zbog broja sunčanih dana i načina života otočani su značajan dio godine izloženi suncu, a nedostupnost specijalista dermatologa na našim otocima dodatno im otežava obavljanje dermatološkog pregleda. To je razlog zbog kojeg su ove godine preventivni dermatološki pregledi organizirani za stanovnike otoka Hvara, u trajanju od 31. svibnja do 3. lipnja 2018.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2013., melanom je najučestaliji u dobnoj skupini od 70 do 74 godine. Ukupan broj novooboljelih od melanoma tijekom 2013. je 527 (249 žena i 278 muškaraca). Ukupna pojavnost melanoma (broj novooboljelih na 100.000 stanovnika) za 2013. godinu iznosila je 12,3 posto (11,2 posto za žene i 13,5 posto za muškarce).
 
Zahvaljujući javno-preventivnim akcijama, najveći broj melanoma je lokalnog karaktera (48,5 posto oboljelih). Metastaze u regionalne limfne čvorove ima 15,2 posto oboljelih, a udaljene metastaze ima 7,3 posto oboljelih, dok, nažalost, za 33,6 posto oboljelih nema podataka.
 
S obzirom da ovaj javnozdravstveni projekt naglašava nužnost promjene ponašanja u načinu zaštite od sunca, ima za cilj podsjetiti javnost da sunce ne sija samo na plaži te da se od utjecaja štetnog UV zračenja moramo štititi bez obzira na to gdje smo i što radimo. Mjere zaštite od sunca podrazumijevaju nanošenje krema s visokim foto-zaštitnim djelovanjem na kožu izloženu UV zrakama, nošenje naočala s UV filtrom, kape ili šešira i odjeće dugih rukava te boravak u hladu.