Veledrogerija Anzag novi strateški partner Oktal Pharme

Oktal Pharma, treća po redu veledrogerija na tržištu Hrvatske, potpisala je 16. prosinca 2004. godine ugovor s njemačkom veledrogerijom Andreae-Noris Zahn AG (Anzag) o prijenosu 49 posto vlasničkog udjela, koji je realiziran kroz dokapitalizaciju društva

Udruživanjem s tvrtkom Anzag, Oktal Pharma na prvom mjestu želi poboljšati uslugu i povjerenje svojih kupaca i dobavljača, te zajedno s njima graditi kvalitetan, moderan i transparentan sustav opskrbe farmaceutskim i medicinskim proizvodima na tržištu cijele regije. Prema dogovoru obiju strana, ova transakcija neće dovesti do promjena u Upravi i menadžmentu, kao ni u osnovnoj poslovnoj politici Oktal Pharme.

Anzag, veledrogerija sa sjedištem u Frankfurtu, osnovana je 1841. godine. Dioničko je društvo čiji su dioničari najveće europske veledrogerije, tako da sada s 3,33 milijarde eura prometa ima 17,5 posto udjela na njemačkom farmaceutskom tržištu. Ima 2206 zaposlenih na 23 lokacije u Njemačkoj.

Oktal Pharma d.o.o. osnovana je 1992. godine. Danas ima 130 mil. eura prometa, 17 posto udjela na tržištu, 200 zaposlenih i zauzima treće mjesto u veleprodaji farmaceutskih proizvoda na hrvatskom tržištu. Oktal Pharma ustanovila je tvrtku u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, te Srbiji i Crnoj Gori, čime se sve jače pozicionira kao regionalni poslovni partner na tržištu bivše Jugoslavije.

Dokapitalizacija društva jača stabilnost tvrtke i pridonosi jačanju tržišne pozicije, širenju poslovnih aktivnosti, te osiguravanju boljih uvjeta rada zaposlenicima. Širenje poslovanja ujedno predstavlja bazu za otvaranje mogućnosti generiranja novih radnih mjesta.

"Ovo partnerstvo bit će primjer pozitivnog udruživanja i razumijevanja između dvije tvrtke potpisnice, i uvjeren sam da će trajati dugo na obostrano zadovoljstvo, kao i zadovoljstvo kupaca i dobavljača", izjavio je nakon potpisivanja ugovora predsjednik Uprave Oktal Pharme Vladimir Klobučar, mr. pharm..

U narednom razdoblju Oktal Pharma i Anzag planiraju proširiti svoje poslovanje na tržištima izvan granica Hrvatske, te na taj način još više ojačati svoju poziciju u regiji.