Svjetski dan dijabetesa obilježen u Zdravlje Plus ljekarnama

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, u 30 Zdravlje Plus ljekarni održana javno-zdravstvena kampanja

Procjenjuje se da u svijetu svaka deseta odrasla osoba ima dijabetes, s tim da preko 90 posto pacijenata ima dijabetes tipa 2, a gotovo polovica još uvijek nije dijagnosticirana.  
 
Šećernu bolest tip 1 još uvijek nije moguće prevenirati. Međutim, moguće je smanjiti rizik obolijevanja od šećerne bolesti tip 2 i to održavanjem zdrave tjelesne težine svakodnevnom tjelesnom aktivnošću, prestankom pušenja, smanjenjem konzumacije alkohola, zdravom i raznovrsnom prehranom te redovitim kontrolama.
 
Na tragu tih činjenica, a povodom Svjetskog dana dijabetesa, 14. studenoga 2023. je u 30 Zdravlje Plus ljekarni obilježena javno-zdravstvena kampanja s ciljem edukacije pacijenata o šećernoj bolesti, važnosti adherencije te pridržavanja nefarmakoloških mjera koje mogu smanjiti rizik obolijevanja, kao i poboljšanja skrbi pacijenata na postojećoj terapiji.
 
Našim dragim pacijentima omogućena je provjera razine GUK-a (glukoze u krvi), analiza prehrane te individualna savjetovanja o mjerama prevencije razvoja dijabetesa tipa 2 kao i podjela edukativnih i promotivnih materijala.