Prijava nuspojava - sve što radimo ima negdje neki odjek!

Neovisno o vašem zvanju ili zanimanju, pretpostavljam da znate da se nuspojave lijekova trebaju prijavljivati, što je i zakonska obveza svakog zdravstvenog radnika

Zakon kaže sljedeće: “Prijavljivanje nuspojava lijekova i medicinskih proizvoda regulirano je Zakonom o lijekovima (NN 71/07) i Pravilnikom o praćenju nuspojava nad lijekovima i medicinskim proizvodima (NN 29 /05).

  • Prema navedenom Pravilniku, svaki zdravstveni djelatnik obvezan je prijaviti Agenciji za lijekove i medicinske proizvod svaku nuspojavu ili sumnju na nuspojavu lijeka ili medicinskog proizvoda na obrascu za prijavljivanje štetnog događaja.
  • Podaci o identitetu prijavitelja štetnog događaja su tajni.
  • O bilo kojem štetnom događaju, kojeg nije prijavio proizvođač, Agencija je obvezna izvjestiti proizvođača u roku 15 dana od dana primitka prijave.
  • Svaki zdravstveni djelatnik koji je prijavio nuspojavu ili sumnju na nuspojavu dobiva povratno pismo iz
    Agencije s ocjenom pojedinačne prijavljene nuspojave.

Vrijednih i savjesnih ljudi uvijek ima. To su obični, skromni ljudi, koji s puno entuzijazma i savjesnosti rade svoj posao, ne očekujući ništa zauzvrat. Iako to primjećujemo, često ne reagiramo. Zato je vrlo pohvalno kad se takve pojedince prepozna i da im se do znanja da rade nešto korisno za pojedinca i zajednicu u cjelini.

Sigurno se pitate čemu cijeli ovaj uvod. Pa zato jer je jedna takva pohvala (i nagrada) dodijeljena je Spomenki Pulfer, mr. pharm., voditeljici ZU Vaše zdravlje Pakoštane od strane Agencije za lijekove i medicinske proizvode kao jednoj od tri zdravstvena djelatnika koji je tijekom 2008 godine prijavio najviše nuspojava lijekova.

U nastavku pročitajte kako  je to sve doživjela nagrađena mr. Pulfer...
 
Izreka da sve što radimo ima negdje neki odjek, pokazala se točnom i u jednom od mojih iskustava.

Sve je počelo jednog jesenskog dana, kad me direktor Agencije za lijekove i medicinske proizvode, doc. dr. sc. Siniša Tomić, pozvao da od 12. do 13. studenog 2008. prisustvujem međunarodnoj konferenciji u Rijeci. Skup pod nazivom „EU regulatorna mreža – izazovi i mogućnosti za Hrvatsku“, zakednički su organizirali Europska agencija za lijekove (EMEA) i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode (ALMP).

Sve troškove mog smještaja i boravka u Rijeci snosila je naša Agencija, kako bi me nagradila kao famaceuta koji im je u proteklom razdoblju prijavio najviše nuspojava lijekova.

Povodom svog petog rođendana, naša Agencija za lijekove i medicinske proizvode je 11. studenog 2008. u večernjim satima priredila domjenak na kojem smo se družili uz degustaciju brojnih delicija sa švedskog stola i uživali u klapskom pjevanju.

Prvi dan konferencije započeo je pozdravnim govorima predstavnika EMEA-e i ALMP-e, primorsko-goranske županije, grada Rijeke i Ministarstva zdravstva, nakon čega je uslijedilo pravo iznenađenje za dvoje liječnika i mene. Svaki od nas je bio nagrađen prekrasnom umjetničkom slikom s potpisom akademskog slikara, jer smo Agenciji prijavili najviše nuspojava lijekova. Od silnog uzbuđenja uopće ne znam kako sam došla na pozornicu i potom sišla s ogromnom slikom u rukama. Sve poslije činilo mi se kao neki prelijepi san. Prvi dan predavanja završio je koktelom i svečanom večerom u opatijskom hotelu Kvarner u Kristalnoj dvorani. Sljedećeg dana smo se nakon radnog dijela razišli u popodnevnim satima.

Ta dva dana za mene su bila jedinstven doživljaj, a moji domaćini učinili su sve kako bih se osjetila kao zaista važna karika u lancu svih čimbenika koji skrbe za dobrobit pacijenta.

U Rijeku sam došla sama, bez ikog poznatog, u pratnji kiše, a odlazila obasjana suncem, s nekoliko novih prijatelja i sa... slikom.

U ime Uprave Oktal Pharme, Upravnog vijeća ZU Vaše zdravlje, ravnateljice ZU Vaše zdravlje i svih zaposlenika čestitamo mr. Pulfer i želimo da i dalje ovako savjesno obavlja svoj posao, čineći tako puno za dobrobit drugih.