OktalEduka 2020. otvorena za korisnike

Pridružite nam se na OktalEduka edukacijskoj platformi od 6. do 26. srpnja 2020. “Odvažnost - karta uspjeha za budućnost farmacije” naziv je panel rasprave i ujedno središnjeg događaja ovogodišnje OktalEduke, koji će se prenositi uživo 9. srpnja 2020 od 17.00 do 19.00

Poštovani ljekarnici, magistri farmacije i farmaceutski tehničari,

sa zadovoljstvom vas obavještavamo kako je OktalEduka edukacijska platforma otvorena. Za Vas smo pripremili mnoštvo edukativnih sadržaja koji će vam biti dostupni od 6. do 26. srpnja 2020.

Ne zaboravite pridružiti nam se na panelraspravi uživo 9. srpnja od 17 do 19 sati. Nakon pozdravnog govora dobrodošlice, koji će održati Ivan Klobučar, mag. pharm, predsjednik Uprave Oktal Pharme, kroz panel raspravu vodit će nas doc. dr. sc. Arijana Meštrović, mag. pharm., koja će razgovorom s pet panelista sudionicima predstaviti koliko su za uspjeh i budućnost struke ključni odvažan pristup i vlastito iskustvo uz fleksibilnost, intuiciju i inovaciju.
 
PANELISTI

Tema INTERPRETACIJA

Toni Milun mag. educ. mat. et phys. predavač je Matematike i Statistike na Visokom učilištu Algebra. Diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu završio je poslijediplomski specijalistički studij “Statističke metode za ekonomske analize i prognoziranja”. Trenutačno pohađa doktorski studij iz Ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. Prije osam godina pokrenuo je obrazovni portal www.tonimilun.hr na kojem je objavio više od 2000 besplatnih videopredavanja iz matematike za što je dobio nagradu “Ponos Hrvatske”. Voditelj je i koautor emisije “Financijalac”, koja se emitira na HTV-u i bavi financijskom pismenošću. Čest je gost na konferencijama, redovito objavljuje znanstvene i stručne radove, koautor je udžbenika iz matematike za srednju školu te se bavi savjetovanjem u području primijenjene matematike i statistike.

Fokus izlaganja Tonija Miluna biti će na odvažnosti u matematičkim procjenama i kognitivnoj inteligenciji. Interpretirati podatke i brojeve – ključno je za uspjeh u ljekarničkom poslovanju, kao i učenje novih metoda i primjena novih alata za takve izračune. Ne samo činjenice, nego i brojevi mogu se interpretirati na različite načine, a u poslovnom je svijetu važno imati ispravnu logiku, biti vješt u uspoređivanju rezultata, planirati sa smislom i u realnim okvirima. Da li je nešto investicija ili trošak, kako izbjeći zamke u prebrzom zaključivanju, kako smanjiti entropiju u financijskom sistemu?  Na nekoliko zanimljivih primjera vidjet ćemo u kojem bismo smjeru trebali ići kao farmaceuti budućnosti.
 
Tema INFORMACIJA

prof. dr. sc. Livia Puljak, dr. med. redovita je profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, zamjenica voditelja doktorskog studija TRIBE, voditeljica Centra za medicinu i zdravstvenu zaštitu te voditeljica Centra za medicinu temeljenu na dokazima pri HKS-u, osnivačica hrvatskog Cochrane ogranka. Savjetnica u Europskoj agenciji za lijekove. Mentorica brojnim studentima i doktorandima, uglavnom u području autentičnosti znanstvenih informacija, izvora podataka i pretraživanja informacija. Izrazito aktivna na međunarodnoj suradnji u području medicine temeljene na dokazima.

Prof. Puljak će u svom izlaganju dati prikaz izvora provjerenih informacija za farmaceute i objasniti važnost točne, provjerene i pravilno interpretirane informacije, bilo da se radi o novoj molekuli lijeka, indikacijama ili kontraindikacijama, očekivanim rezultatima, a osobito učinkovitosti i sigurnosti bezreceptnih proizvoda i supstrata. U vrijeme pandemije, javnosti su bile dostupne različite informacije, a od zdravstvenih profesionalaca očekuje se da procijene što je zapravo točno i čega se treba pridržavati. Kako i zašto čitati kliničke smjernice, kome vjerovati i imaju li teorije zavjere smisla, čut ćemo kroz nekoliko zanimljivih primjera iz aktualnih događanja u medijima, stručnim krugovima i akademiji. Dotaknut ćemo i nove metode edukacije, nove tehnologije i načine kako samostalno doći do informacije koja nam je potrebna.
 
Tema INTUICIJA

Goran Sajko, mag. chin.,  trener i voditelj fitnes centra KŠR "Jarun", radi sa mlađim dobnim kategorijama u VK Mladost – Zagreb, suosnivač i stručni suradnik časopisa "Fitness", sudac na natjecanjima Hrvatske udruge za bodybuilding i fitness, član NSCA (National Strength and Conditioning Association) i UKTH (Udruga kondicijskih trenera Hrvatske), stručni suradnik i viši predavač na Katedri za kondicijsku pripremu Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, osnivač Agencije za kondicijsku pripremu sportaša i rekreativaca, stalni predavač na Fitness Veleučilištu u Zagrebu, višestruki juniorski prvak RH u veslanju, viceprvak RH u classic bodybuildingu. Od završetka fakulteta do danas radi kao osobni kondicijski trener s brojnim klijentima iz poslovnog, političkog i estradnog svijeta, te vrhunskim sportašima. Svoj hobi i ljubav prema prirodi , planinama i putovanjima je pretvorio u nadopunu profesiji organizirajući više međunarodnih ekspedicija i putovanja na najviše vrhove svijeta.Mera Peak, Kilimanjaro,Damavand, Grossglockner, Mt Fuji, su samo neke od destinacija koje je posjetio i odveo svoje klijente i prijatelje.

Zadatak panelista Sajka biti će ukazati na intuiciju u procjeni rizika, odabiru najsigurnijeg rješenja i otkrivanju nepoznatog, kako u svijetu prirode, sporta i politike, tako i farmacije. Biti svjestan rizika, analizirati ključne faktore, dati si vremena za promišljanje i ne ugroziti one kojima upravljamo biti će njegove najvažnije poruke. Kao voditelj ekspedicija i projekata u zemljama širom svijeta, prikazat će nam koliko je intuicija važna i kako je možemo razvijati iskustvom, povjerenjem u mentore, odvažnošću. Intuicija će u njegovom izlaganju imati još jedan aspekt, a to je kako skrivena ljepota životnih prilika i neprilika, neočekivanih susreta i događaja, ako je znamo prepoznati, može odrediti naš životi odabir, poslovnu odluku, sklapanje partnerstva, investicije. Povjerenje u vlastitu prosudbu, samosvijest, samomotivacija i samo disciplina presudit će u poslovnom uspjehu farmaceuta, baš kao i umjetnika, alpinista, svjetskog putnika.
 
Tema INOVACIJA

Darija Kuruc Poje, univ. mag. pharm. spec. klin. farmacije, voditeljica bolničke ljekarne u Općoj bolnici Koprivnica, magistra je s velikim brojem inovativnih projekata u procesima skrbi za pacijente. Aktivna je u području svjesnosti o štetnosti prekomjerne primjene antibiotika i nestašice lijekova u čemu ima iskustva na međunarodnim projektima. Hrvatski je delegat i aktivni član Europske asocijacije bolničkih farmaceuta. Trenutačno je na doktoratu na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu.

Fokus mag. Kuruc Poje bit će na inovacijskom mindsetu farmaceuta za koji je važno da ga aktiviramo i odvažno istražimo mogućnosti u stručnom, kliničkom, ekonomskom i humanističkom smislu. Prilagoditi se promjeni, inovirati i, kada se čini da nema resursa i podrške, prepoznati prilike i učiniti više za pacijenta, struku i zajednicu, a pri tome ostati optimističan i postojan, bit će važno u budućem razdoblju. Isprike da se nešto ne može ili da sada nije vrijeme za inovacije, često se čuju u farmaceutskim krugovima. Biti leader u profesiji ponekad znači plivati protiv struje, nemati podršku većine, ni idealne uvjete. Je li inovacija opasna ili nužna saznat ćemo na primjerima iz njezine bolničke prakse, iskustvima za vrijeme pandemije te smjernicama koje je Europsko udruženje bolničkih farmaceuta izradilo za farmaceute budućnosti.
 
Tema INTEGRITET

Kristina Skender, mag. pharm, mr. sci. javnog zdravstva i epidemiologije nakon višegodišnjeg rada u ljekarni Tripolski u Osijeku pridružuje se udruzi „Doktori bez granica“ s kojima već tri godine putuje u zemlje kojima je pomoć najpotrebnija. Posvećena volonterskom pristupu i humanitarnom djelovanju u području farmacije posjetila je Bangladeš, Demokratsku Republiku Kongo i Centralnoafričku Republiku gdje je stekla bogato iskustvo u radu s izbjeglicama i najpotrebitijima.

Osnovne odrednice izlaganja magistre Skender bit će odvažnost u postizanju vlastitog integriteta, potraga za smislom i vraćanje na istinske, humanističke vrijednosti biomedicine i farmacije te fokus na služenje i pomoć najpotrebitijima u današnjem svijetu. Kulturološke razlike, socijalni status, svjetske pandemije, krize i ugroze, bit će portretirane kroz njezine primjere u radu s pacijentima u kriznim situacijama. Što znači imati sve, a kako se postaviti kada treba donijeti odluku kome od nekoliko potrebitih pacijenata dati jedinu kutiju antibiotika koju imate? Što znači ostaviti sigurnost sustava i staviti se na raspolaganje, bez sigurnog plana što ćemo raditi i gdje ćemo sutra biti? Zašto je važno razvijati vlastiti integritet? Zato što on svuda ide s nama ma kakva bila budućnost i situacija koja nas očekuje, što je ujedno i jedna od ključnih poruka panela.
 
Educirajte se s nama online!

Vaš OktalEduka tim

*Sadržaj je namijenjen isključivo zdravstvenim radnicima.