Eminentni stručnjaci podijelili iskustva u liječenju s biosličnim lijekovima

U organizaciji Oktal Pharme u Hrvatskom liječničkom zboru je 21. studenog 2018. održana edukacijska tribina za pacijente „Biosličan lijek: provjeren i siguran izbor liječenja“

Na edukacijskoj tribini su eminentni stručnjaci govorili o iskustvima liječenja biosličnim lijekovima upalnih bolesti u području gastroenterologije (ulcerozni kolitis, Crohnova bolest) i reumatologije (reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis, psorijaza), te hematološkim i onkološkim bolestima (non-Hodgkin limfom, kronična limfocitna leukemija, karcinom dojke).
 
Biološki lijek je lijek čija se djelatna tvar proizvodi ili izlučuje iz biološkog izvora (ljudskog, životinjskog ili mikrobiološkog), a biosličan lijek je biološki lijek za koji je dokazana sličnost s odobrenim referentnim biološkim lijekom u pogledu kakvoće, biološke aktivnosti, sigurnosti primjene i djelotvornosti
 
Primjenom terapije biosličnim lijekom omogućit će se liječenje većeg broja bolesnika, primjena lijeka u ranijim stadijima bolesti te oslobađanje financijskih sredstava za nove inovativne lijekove.
 
Njihova je primjena sigurna jer prolaze rigorozan, točno definiran i dugotrajan proces odobravanja od strane Europske agencije za lijekove (EMA), koji se primjenjuje za sve biološke lijekove odobrene u EU.
 
Europska agencija za lijekove (EMA) provodi procjenu registracijske dokumentacije za biološke i bioslične lijekove i vodeća je regulatorna agencija za biološke i bioslične lijekove u svijetu. Kao članica EU, Hrvatska tako dobiva mogućnost primjene biosličnih lijekova kao i sve ostale zemlje članice. Dosadašnji rezultati, u preko deset godina kliničkih iskustava primjene biosličnih lijekova odobrenih od EMA-e, ukazuju da se bioslični lijekovi koriste s podjednakom učinkovitošću i sigurnošću u odobrenim indikacijama kao i referentni biološki lijekovi.

U sustavu zdravstva sredstva su limitirana. Nije uvijek i svim ustanovama lako omogućiti pravodoban početak liječenja i ostvariti podjednake mogućnosti liječenja u svim stadijima bolesti i svim indikacijama, neovisno o tome financiraju li se indikacije za liječenje iz bolničkog proračuna ili iz sredstava liste Posebno skupih lijekova.
 
Osim što Oktal Pharma posluje u cijeloj regiji i zastupa više od 30 zapadnoeuropskih i američkih tvrtki, kao i južnokorejsku biotehnološku kompaniju Celltrion Healthcare, lidera u području razvoja i proizvodnje biosličnih lijekova u svijetu te kontinuirano širi svoje poslovanje, imajući neprekidno u fokusu potrebe kupaca.