OBRADA RANE


 

ANTISEPTICI I RANE


 

Zašto ranu tretirati antiseptikom?

Antiseptici su proizvodi koji se nanose na kožu ili sluznicu s ciljem suzbijanja rasta i djelovanja, odnosno smanjenja broja mikroorganizama. Primjenom antiseptika komplikacije se izbjegavaju ili svode na najmanju moguću mjeru.

Prilikom odabira odgovarajućeg antiseptika potrebno je imati u vidu njegovu antimikrobnu djelotvornost, početak djelovanja, trajanje učinka (tzv. remanentni učinak), rizik od razvoja alergijske reakcije, razvoj otpornosti mikroorganizama i sigurnost primjene.
 

Antiseptici ne dovode do rezistencije mikroorganizama

Najveću opasnost kod otvorenih rana predstavlja rizik od infekcije multirezistentnim patogenim mikroorganizmima (engl. multidrug-resistant pathogens), to jest onima koji su razvili rezistenciju na različite dostupne sistemske antibiotike.

Antiseptici ne pridonose pojavi rezistencije mikroorganizama, kao što je to slučaj kod sistemskih antibiotika, zbog čega su sigurniji za primjenu i stoga imaju prednost u zbrinjavanju rane ukoliko se počnu koristiti od samog početka.


 

Prednosti oktenidina kao antiseptika

Sredinom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća razvijen je oktenidin, nova djelatna tvar koja pokazuje antiseptička svojstva, a nalazi se u sastavu Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg/ml otopine za kožu i Octenisept® gela za raneOktenidin je danas postao standard u liječenju i zbrinjavanju rana te je zauzeo mjesto vodećeg medicinskog proizvoda za antiseptičku obradu rana i sluznica.

Svojstven mu je širok antimikrobni spektar djelovanja - pokazuje baktericidan (ubija bakterije), fungicidan (ubija gljivice) i ograničen virucidan (ubija viruse) učinak. Djeluje unutar jedne minute od primjene uz dugotrajan učinak i do 24 sata. Bezbojan je, bezbolan i niskih alergijskih svojstava, stoga je dobro podnošljiv na koži, sluznici i tkivu. Prikladan je za primjenu kod djece, dojenčadi i nedonoščadi.