POSLJEDICE NEODGOVARAJUĆE HIGIJENE USNE ŠUPLJINE


 

Zubni plak (biofilm)

Zubni plak ili biofilm je gusta bjelkasta naslaga sastavljena od ostataka hrane i pića te mikroorganizama i odumrlih stanica, koja se stvara na površini zuba, među zubima kao i na prijelazu zuba prema zubnom mesu.
 
Zubni plak je jedan od najvažnijih čimbenika razvoja bolesti usne šupljine jer ostaci hrane osiguravaju mikroorganizmima povoljan medij za rast i razmnožavanje, što za posljedicu može imati eroziju i propadanje zubne cakline, odnosno upalu zubnog mesa (gingivitis) i ostalih potpornih struktura zuba (parodontitis). Osim toga, uslijed duljeg kontakta zubnog plaka s površinom zuba dolazi do njegove mineralizacije i razvoja zubnog kamenca.
 
Zubni plak se odstranjuje mehaničkim putem prilikom pranja zuba. S obzirom da se odmah nakon pranja postupno počinje razvijati novi sloj plaka, od neizmjerne važnosti je održavanje higijene usne šupljine na dnevnoj razini.

KARIJES


 

Što je karijes i kako nastaje

Karijes je jedna od najstarijih, a ujedno i najčešće dijagnosticiranih bolesti zuba kod ljudi. Još uvijek je široko zastupljen među općom populacijom i nešto češći u osoba nižeg socioekonomskog statusa.
 
Karijes se smatra multifaktorijalnom bolešću, što znači da njegov razvoj ovisi o međusobnom utjecaju više čimbenika - domaćinu (odnosno njegovu zubu), uzročniku, okolišnim čimbenicima i vremenu.
 
Jedan od najčešćih uzročnika karijesa je bakterija Streptococcus mutans, iako njegovu razvoju pridonose i druge vrste mikroorganizama, poput bakterija roda Lactobacillus. Streptokok se vezuje za površinu zubne pelikule (tanka i prozirna glikoproteinska naslaga bez stanica i bakterija, koja se stvara već 30 minuta nakon pranja zuba), gdje, metabolizirajući šećere, proizvodi laktatnu kiselinu. Laktatna kiselina stvara kiselo okruženje koje demineralizira caklinu, uslijed čega zub propada.
 
Na razvoj karijesa značajno utječu i individualne prehrambene i higijenske navike na način da niska razina oralne higijene i nezdrava prehrana pridonose bržem razvoju karijesa.
 
Okolišni čimbenici podrazumijevaju okruženje zuba, odnosno stanje usne šupljine.
 
Za nastanak karijesa potrebno je i određeno vrijeme u kojemu će prethodno navedeni štetni čimbenici pridonijeti propadanju zuba te razvoju i širenju karijesa.

 

Prevencija karijesa

U današnje vrijeme, naglasak je na prevenciji karijesa i održavanju prirodne strukture zuba. To podrazumijeva redovito uklanjanje zubnog plaka i održavanje higijene na visokoj razini uz odgovarajuće prehrambene navike.
 
Higijena usne šupljine - Kako se karijes ne može razviti ukoliko u zubnom plaku nisu prisutne bakterije, potrebno je uklanjati zubni plak na dnevnoj razini mehaničkim četkanjem zuba, čišćenjem inderdentalnih prostora i ispiranjem vodicom za usta. Najučinkovitija metoda održavanja higijene usne šupljine temelji se upravo na kombinaciji ovih triju metoda.
 
Paste za zube na bazi fluorida - Istraživanja su pokazala kako fluoridi inhibiraju proces demineralizacije zuba, odnosno pospješuju proces remineralizacije. Navedenim procesom zub se štiti od štetnog djelovanja laktatne kiseline.
 
Cjepivo - Postoje nastojanja da se razvije cjepivo koje bi smanjilo učestalost karijesa. U tom slučaju tijelo bi, zahvaljujući cjepivu, stvaralo protutijela na najčešće mikroorganizme uzročnike karijesa te na taj način preveniralo njegov razvoj i širenje. No, na tržištu se još nije našlo niti jedno cjepivo zbog poteškoća u razvoju, jer je potrebno otkriti način kako održavati visoku razinu protutijela na spomenute mikroorganizme u izlučevinama usne šupljine.

 

Ortodontska terapija i karijes

Postavljanje aparatića za zube može promijeniti oralnu mikrofloru zbog promjene pH vrijednosti u usnoj šupljini, povećanja afiniteta bakterija za metalnu površinu aparatića i stvaranja područja na kojima se mikroorganizmi zadržavaju i nakupljaju (u blizini bravica). Provedena istraživanja su pokazala da se u tom slučaju povećava količina bakterije Streptococcus mutans i bakterija roda Lactobacillus, a to su upravo vrste mikroorganizama koje se povezuju s razvojem karijesa.
 
Stoga se pacijentima koji su podvrgnuti ortodontskoj terapiji preporuča, osim korištenja četkice za zube, upotrebljavati i interdentalnu četkicu te četkicu za čišćenje prostora oko bravica ortodontskog aparata.

Nadalje, posebnu pozornost treba pridati i vodici za ispiranje usta čiji je sastav dokazano djelotvoran u suzbijanju zubnog plaka.
 

OCTENIDENT® OTOPINA ZA ISPIRANJE USTA


U opsežnom asortimanu njemačke tvrtke Schϋlke & Mayr našla se i Octenident® otopina za ispiranje usta za ispiranje usta na bazi antiseptika oktenidina.
 

Uloga oktenidina u održavanju higijene oralne sluznice

Sredinom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća razvijen je oktenidin, djelatna tvar antiseptičkih svojstava širokog antimikrobnog spektra djelovanja, koja se nalazi u sastavu Octenident® otopine za ispiranje usta

Istraživanja pokazuju kako je oktenidin uspješan u sprječavanju širenja bakterija koje sudjeluju u tvorbi zubnog plaka. U usporedbi s antibakterijskim učinkom drugih oblika oralnih antiseptika, oktenidin se pokazao kao najučinkovitiji antiseptik u smanjenju ukupnog broja bakterija i ostalih mikroorganizama.

Dugotrajan učinak i antiadhezivno djelovanje na mikroorganizme daju mu prednost pred tradicionalnim oblicima oralnih antiseptika, poput klorheksidina i alkohola. Pridonosi zacjeljivanju sluznice nakon upalnih bolesti (gingivitisa, parodontitisa) i kirurških zahvata u usnoj šupljini.