ZAŠTO I KAKO NJEGOVATI PUPČANI BATALJAK?


 

Opće upute

Cilj njege je suh i čist pupčani bataljak, zarasla pupčana ranica i oblikovan pupak.

Njega pupčanog bataljka u praksi je puna kontroverzi. Izgled pupčanog bataljka, kao i upute o njezi, razlikuju se od rodilišta do rodilišta, tako da skoro svako rodilište ima barem za nijansu drugačije upute.

Navedene razlike zbunjuju roditelje i pojačavaju njihovu nesigurnost. No, točno je da njega pupčanog bataljka ovisi o njegovu izgledu. Pupčani bataljak može biti s kopčom ili bez kopče i omotan sterilnom gazom ili može biti kratak bez kopče i gaze.

Najnovije smjernice Svjetske zdravstvene organizacije za zemlje s odgovarajućom postnatalnom skrbi i niskom neonatalnom smrtnošću upućuju na suhu njegu pupčanog bataljka.

Tijekom prvog  tjedna života, pupčani bataljak je obično suh i bez sekrecije. Krajem prvog tjedna počinje odvajanje bataljka uz slabiju sukrvicu i vlaženje, što je očekivano i ne treba vas zabrinjavati.
 

Pupčani bataljak, bez kopče, omotan sterilnom gazom

Pupčani bataljak omotan sterilnom gazom

Roditelji se jako opterećuju s bataljkom koji je omotan sterilnom gazom. Gaza je često čvrsto zamotana i zalijepljena za bataljak što roditeljima stvara dodatni problem jer se boje odvojiti gazu u strahu da ga ne otkinu. 

Postupak skidanja gaze je jednostavan: prije odvajanja gaze operite ruke, gazu polako skinite, dezinficirajte okolinu bataljka i potom stavite novu gazu, ali što labavije kako bi je poslije lakše uklonili. Najvažnije je da gazu redovito mijenjate, jednom dnevno. Navedeni postupak će vam pokazati patronažna sestra.

Pelenu pričvrstite ispod pupčanog bataljka sve dok ne otpadne, a pupčana ranica zacijeli. Većina pelena ima već utor na vrhu koji omogućava postavljanje pelene ispod bataljka, bez potrebe za presavijanjem pelene.


 

Što ako dijete pomokri gazu ili pupčani bataljak/ranicu?

Nerijetko se dijete pomokri po pupčanom bataljku/ranici ili gazi, češće dječaci. Nemojte se radi toga zabrinjavati. Ako se radi o gazi, uklonite je, operite okolnu kožu i pupčani bataljak pošpricajte s Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg/ml otopinom za kožu, pričekajte barem jednu minutu i potom stavite novu gazu. Isti postupak treba provesti i u fazi zacjeljivanja pupčane ranice.

 

ŠTO NAPRAVITI KADA OTPADNE PUPČANI BATALJAK?


Nakon što pupčani bataljak otpadne nastaje pupčana ranica (pupak se rijetko kada odmah oblikuje, za to je potrebno nekoliko dana). Patronažna sestra će procijeniti izgled pupčane ranice i dati daljnje upute vezane uz njegu. Ako pučana ranica uredno zacjeljuje bez vlaženja, nije nužna primjena antiseptika. Manja sekrecija u procesu zacjeljivanja je uobičajena pojava.

Zacjeljivanje pupčane ranice treba pratiti, a okolnu kožu održavati čistom i suhom. U tom smislu poželjno je pupčanu ranicu izložiti zraku i ne stavljati preko nje gazu, mrežicu, zavoj ili flaster. I u ovoj fazi potrebno je pelenu saviti ispod pupka dok god ne prestane sekrecija i ranica ne zacijeli.

 
Granulom pupka

Što je granulom pupka?

U pojedinim slučajevima, nakon otpadanja pupčanog bataljka na prednjoj strani pupka izostane epitelizacija i razvije se granulom - crvenkasta izraslina koja ispunjava pupak i često vlaži, ponekad i sukrvicom.

Procjenu izgleda pupčane ranice nakon otpadanja pupčanog bataljka provodi patronažna sestra, koja u slučaju pojave granuloma dijete upućuje pedijatru koji izraslinu lapizira. U praksi je često prisutan naziv „spaljivanje“, što nepotrebno plaši roditelje. Navedeni proces lapizacije se obavlja štapićem uronjenim u srebrni nitrat. Postupak nije bolan i može se provesti ambulantno. Ponekad, ovisno o veličini granuloma, potrebno je više od jednog lapiziranja.

Nakon zahvata treba pratiti upute pedijatra u vezi njege, što će nadzirati patronačna sestra.

ŠTO VAS TREBA ZABRINUTI?


 

PRIMJENA ANTISEPTIKA I ANTIBIOTIKA


 

Kada primijeniti antiseptik?

Ako pupčani bataljak jače vlaži uz pojavu sukrvice, na što će skrenuti pozornost i patronažna sestra, u svakodnevnu njegu se preporučuje uključiti antiseptik kako bi se spriječio razvoj infekcije. Najčešće korišten antiseptik u njezi pupčanog bataljka/ranice na našem tržištu je Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg/ml otopina za kožu.
 

Pravilna primjena Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg/ml otopine za sluznicu i kožu

Područje oko pupčanog bataljka/ranice potrebno je jednom dnevno pošpricati s Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg/ml otopinom za kožu. Kako bi se postigao potpuni antiseptični učinak Octenisept® 1 mg/ml + 20 mg/ml otopine za kožu bitno je nakon primjene pričekati barem jednu minutu i tek onda ukloniti sekreciju/sukrvicu ako postoji. Prekomjerna primjena antiseptika nije preporučljiva jer može izazvati iritaciju kože.