HORMONALNE PROMJENE U KLIMAKTERIJU

 
Pri pomisli na zrelu dob većina žena odmah pomisli na menopauzu i neugodne simptome koji je prate - od noćnog znojenja i valova vrućine, preko promjene raspoloženja i debljanja do niskog libida. Nije novost da se veliki broj žena plaši "promjene". No, iako sve što se u tom razdoblju događa i nije uvijek baš ugodno, ne znači da zbog toga život treba staviti na čekanje. Brojne žene svojim su primjerom pokazale da se i u zreloj dobi može uživati u životu.

Klimakterij označava razdoblje u životu žene koje počinje postupnim gašenjem reproduktivne funkcije, a rezultat je smanjenja proizvodnje spolnih hormona u jajnicima - estrogena i progesterona, što se očituje brojnim subjektivnim smetnjama i tjelesnim promjenama.

 

FAZE KLIMAKTERIJA


Faze razdoblja u životu žene koje počinje postupnim gašenjem reproduktivne funkcije uključuju perimenopauzu, menopauzu i prvih deset godina postmenopauze.

Perimenopauza

Perimenopauza je višegodišnje prijelazno razdoblje u životu žene koje kod većine žena nastupa oko 45. godine života, a karakterizira ga smanjenje stvaranja estrogena i progesterona. Počinje četiri do pet godina prije zadnje mjesečnice (menopauza) i traje otprilike prvih pet godina postmenopauze.

Ovo razdoblje karakteriziraju brojne fiziološke promjene koje se manifestiraju neredovitim i obilnim menstruacijskim krvarenjem, valovima vrućine, poremećajem sna, promjenama raspoloženja, vaginalnom suhoćom i smanjenjem libida. Simptomi nisu izraženi kod samo oko 15 posto žena.

Promjene koje se događaju uglavnom su blažeg karaktera i ne utječu pretjerano na kvalitetu života žene.

Menopauza

U užem smislu, menopauza označava zadnju menstruaciju u životu žene, koja se najčešće događa oko 50. godine života. Predstavlja dio prirodnog procesa starenja i posljedica je smanjenja funkcije jajnika, a time i proizvodnje glavnih ženskih spolnih hormona - estrogena i progesterona, odnosno njihova cikličnog učinka na sluznicu maternice.

Na vrijeme pojave menopauze mogu utjecati genetski čimbenici, obiteljska anamneza i pušenje.

U ovisnosti kada nastupa, menopauza može biti:

  • prijevremena menopauza - nastupa prije 40. godine
  • rana menopauza - nastupa između 40. i 45. godine
  • kasna menopauza - nastupa poslije 55. godine.

 

PRIRODNO DO HORMONALNE RAVNOTEŽE U KLIMAKTERIJU


Svaka životna faza, pa tako i klimakterij, sa sobom donosi neke nove izazove, pri čemu je važno upoznati svoje tijelo i naučiti kako određenim odlukama pozitivno utjecati na psihičko i fizičko zdravlje.

Uz brigu o mentalnom zdravlju, vježbanje, napuštanje štetnih navika, pravilnu prehranu i odgovarajuće suplemente ovo razdoblje života može biti vrlo inspirativno.