HORMONALNE PROMJENE U KLIMAKTERIJU

 
Pri pomisli na zrelu dob većina žena odmah pomisli na menopauzu i neugodne simptome koji je prate - od noćnog znojenja i valova vrućine, preko promjene raspoloženja i debljanja do niskog libida. Nije novost da se veliki broj žena plaši "promjene". No, iako sve što se u tom razdoblju događa i nije uvijek baš ugodno, ne znači da zbog toga život treba staviti na čekanje. Brojne žene svojim su primjerom pokazale da se i u zreloj dobi može uživati u životu.

Klimakterij označava razdoblje u životu žene koje počinje postupnim gašenjem reproduktivne funkcije, a rezultat je smanjenja proizvodnje spolnih hormona u jajnicima - estrogena, progesterona i testosterona, što se očituje brojnim subjektivnim smetnjama i tjelesnim promjenama.

 

Estrogen i progesteron

Kao primarni "ženski" hormon, estrogen je odgovoran za razvoj i održavanje ženskih spolnih organa i sekundarnih spolnih karakteristika.

Tijekom perimenopauze postupno se smanjuje stvaranje estrogena, ali na nepravilan način. Ponekad može biti prisutno više estrogena nego u ranijoj životnoj dobi, što onda rezultira nadutošću, osjetljivošću dojki i obilnim krvarenjem. No, s druge strane može biti prisutan manjak estrogena, uslijed čega se javljaju valovi vrućine, noćno znojenje, lupanje srca, glavobolja, nesanica, umor, promjene raspoloženja, smanjenje libida itd.

Zajedno s estrogenom, progesteron sudjeluje u regulaciji menstruacijskog ciklusa, no njegova najvažnija uloga očituje se tijekom trudnoće. U perimenopauzi i nakon menopauze stvaranje progesterona u potpunosti prestaje, što može uzrokovati neredovite, obilnije i duže menstruacije.

Nerijetko se javlja i problem s regulacijom tjelesne težine jer je razina progesterona usko povezana s pravilnim radom štitne žlijezde, ali i s regulacijom vode u tkivima. Kako progesteron djeluje kao prirodni diuretik, njegov nedostatak dovodi do zadržavanja vode u tkivima, otečenosti i nadutosti.
 

FAZE KLIMAKTERIJA


Faze razdoblja u životu žene koje počinje postupnim gašenjem reproduktivne funkcije uključuju perimenopauzu, menopauzu i prvih deset godina postmenopauze.

Perimenopauza

Perimenopauza je višegodišnje prijelazno razdoblje u životu žene koje kod većine žena nastupa oko 45. godine života, a karakterizira ga smanjenje stvaranja estrogena i progesterona. Počinje četiri do pet godina prije zadnje mjesečnice (menopauza) i traje otprilike prvih pet godina postmenopauze.

Ovo razdoblje karakteriziraju brojne fiziološke promjene koje se manifestiraju neredovitim i obilnim menstruacijskim krvarenjem, valovima vrućine, poremećajem sna, promjenama raspoloženja, vaginalnom suhoćom i smanjenjem libida. Simptomi nisu izraženi kod samo oko 15 posto žena.

Promjene koje se događaju uglavnom su blažeg karaktera i ne utječu pretjerano na kvalitetu života žene.

Menopauza

U užem smislu, menopauza označava zadnju menstruaciju u životu žene, koja se najčešće događa oko 50. godine života. Predstavlja dio prirodnog procesa starenja i posljedica je smanjenja funkcije jajnika, a time i proizvodnje glavnih ženskih spolnih hormona - estrogena i progesterona, odnosno njihova cikličnog učinka na sluznicu maternice.

Na vrijeme pojave menopauze mogu utjecati genetski čimbenici, obiteljska anamneza i pušenje.

U ovisnosti kada nastupa, menopauza može biti:

  • prijevremena menopauza - nastupa prije 40. godine
  • rana menopauza - nastupa između 40. i 45. godine
  • kasna menopauza - nastupa poslije 55. godine.

 

PRIRODNO DO HORMONALNE RAVNOTEŽE U KLIMAKTERIJU


Svaka životna faza, pa tako i klimakterij, sa sobom donosi neke nove izazove, pri čemu je važno upoznati svoje tijelo i naučiti kako određenim odlukama pozitivno utjecati na psihičko i fizičko zdravlje.

Uz brigu o mentalnom zdravlju, vježbanje, napuštanje štetnih navika, pravilnu prehranu i odgovarajuće suplemente ovo razdoblje života može biti vrlo inspirativno.