Skip to main content

Ova stranica koristi tzv. kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i analize sustava oglašavanja. Detaljnije informacije možete pronaći u Izjavi o zaštiti privatnosti

Prihvaćam samo neophodno
  • O nama
    Povijesni razvoj Antikorupcijski standardi
  • OktalEduka
  • Kvaliteta
  • Karijere
  • Novosti
  • Kontakt
  • OPh portal
  • EN
logo from company Oktal Pharma
  • VELEDROGERIJA
    PRODAJA PRODAJNI PROGRAM LOGISTIČKA IZVRSNOST
  • ZASTUPSTVA
  • USLUGE
  • LJEKARNE VAŠE ZDRAVLJE
  • ZDRAVLJE PLUS
  • WEB LJEKARNA
  • O NAMA
    POVIJESNI RAZVOJ ANTIKORUPCIJSKI STANDARDI
  • OKTALEDUKA
  • KVALITETA
  • KARIJERE
  • NOVOSTI
  • KONTAKT
  • OPH PORTAL
  • EN
ZASTUPSTVA / FEMMENESSENCE / Prehrana u menopauzi

PREHRANA U MENOPAUZI

 
  • Pristup je važan
  • Nepoželjne namirnice
  • Poželjni nutrijenti

PRISTUP JE VAŽAN


Pravilna prehrana je važna u svakom razdoblju života, a nakon 45. godine postaje čak i ključna.

Prehrana u tom razdoblju života trebala bi biti individualizirana, na način da uzme u obzir dob, tjelesnu težinu, eventualno postojanje alergije na hranu, zdravlje probavnog sustava, prošla i trenutačna zdravstvena stanja, obiteljsku anamnezu, čimbenike rizika za kronične bolesti i različite potrebe.

Nadalje, prehrana treba biti raznolika, jer što je veći raspon namirnica koje unosite veća je vjerojatnost da će tijelo dobiti više vitamina, minerala i ostalih važnih nutrijenata. Takav pristup može imati brojne pozitivne učinke na hormonalnu ravnotežu i druge segmente zdravlja žene u razdoblju menopauze.

U razdoblju klimkaterija, određena osnovna načela vrijede za većinu žena i općenito su važna za zdravo starenje i prevenciju bolesti, odnosno nisu usmjerena samo na ublažavanje određenog simptoma perimenopauze i postmenopauze.

No, ne treba smetnuti s uma da je jako važno i prihvaćanje te životne faze te razumijevanje promjena koje se događaju u tom razdoblju života.

NEPOŽELJNE NAMIRNICE


Poželjno je izbjegavati ili ograničiti namirnice bogate jednostavnim ugljikohidratima (poput bijelog brašna ili rafiniranog šećera) te zasićenim i trans-mastima (poput masnog mesa, mesnih prerađevina, punomasnog mlijeka i mliječnih proizvoda, slatkiša, pržene hrane i raznih grickalica).
 
Općenito je poželjno iz jelovnika izbaciti procesuiranu hranu te prednost dati svježim i neprerađenim namirnicama.
 
Alkohol, kofein, nikotin i druge toksine također valja izbjegavati.

POŽELJNI NUTRIJENTI

Pravilna i uravnotežena prehrana općenito ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja na svakodnevnoj razini, a posebno u osjetljivim životnim razdobljima kakvo je klimakterij, jer je kvaliteta i raznolikost prehrane u ovom razdoblju jedan od načina prevencije tegoba koje se prije ili kasnije mogu javiti

PROTEINI

Redovita svakodnevna konzumacija proteina može pomoći u sprječavanju gubitka mišićne mase koji se javlja s godinama. U menopauzi raste potreba za proteinima i iznosi 1,5 g proteina po kg tjelesne težine. Od toga, približno 2/3 proteina trebalo bi potjecati iz biljnih, a 1/3 iz životinjskih izvora.
Namirnice, poput pilećih prsa, ribe, sira i jaja, sadrže proteine životinjskog podrijetla, dok su biljni izvori proteina soja, grah, kikiriki, bademi i orasi.
Svaki obrok trebao bi sadržavati dio proteina veličine dlana, a svaki međuobrok otprilike trećinu te količine.

CJELOVITE ŽITARICE

Cjelovite žitarice su složeni ugljikohidrati koji polagano oslobađaju energiju u organizmu i stvaraju duži osjećaj sitosti. Izvor su vitamina B1, B2 i folata te minerala željeza, magnezija, bakra i selena, a pridonose i unosu prehrambenih vlakana.
U dnevnu prehranu se preporuča uključiti šest do 11 jedinica serviranja iz skupine žitarica, a da pritom polovica konzumiranih budu cjelovite žitarice (amarant, bulgur, heljda, ječam, kvinoja, raž, proso, zob).
Primjer jedne jedinice serviranja: pola šalice kuhane smeđe riže ili tjestenine, kriška integralnog kruha ili pola šalice žitnih pahuljica.

DOBRE MASNOĆE

U sastavu dobrih masti se nalaze nezasićene masne kiseline, među kojima su i esencijalne omega masne kiseline koje ljudsko tijelo ne može proizvesti, pa ih je potrebno unositi putem hrane ili u obliku dodataka prehrani. Zbog zastupljenosti u većini fizioloških procesa i strukturama svake stanice, nužne su (esencijalne) za normalno funkcioniranje organizma. Njihovo osnovno djelovanje vezuje se uz prevenciju i tretman visokoga krvnog tlaka, srčanih aritmija i drugih kardiovaskularnih bolesti.
Izvor dobrih masti: ulja (maslinovo, laneno, bučino), orašasti plodovi (badem, lješnjak, orah), riba (losos, tuna, sardina).

FITOESTROGENI

Fitoestrogeni su biljne tvari koje imaju estrogenu slično djelovanje. U ovisnosti o količini estrogena u organizmu, djelovanje fitoestrogena može biti estrogeno (povećanje ukupne količine estrogena) ili antiestrogeno (smanjenje ukupne količine estrogena) jer se „natječu“ za slobodna receptorska mjesta. 
U razdoblju menopauze, kada se razina estrogena fiziološki smanjuje, fitoestrogeni popunjavaju slobodna receptorska mjesta i djeluju poput estrogena.
Namirnice bogate fitoestrogenima: soja, sojini proizvodi, tofu, sjemenke lana, leća, slanutak, grah.

KALCIJ I VITAMIN D

U menopauzi, prosječan godišnji gubitak koštane mase iznosi dva do tri posto tijekom prvih nekoliko godina, a zatim se smanjuje na 0,5 do jedan posto. Kalcij i vitamin D su dva vrlo važna nutrijenta za zdravlje kostiju.
U hranu bogatu kalcijem ubrajamo mlijeko, jogurt, sir, plavu morsku ribu s kostima (srdele i inćuni), brokulu, kelj, zelje i špinat. Kad je u pitanju vitamin D, treba istaknuti da unos putem hrane nije zadovoljavajući (iznosi svega 20 posto ukupne dnevne potrebe) te da se glavnina stvara u koži pod utjecajem sunčeva svjetla.

VOĆE I POVRĆE

Voće i povrće su izvor vitamina i minerala koje organizam nije u stanju sintetizirati, a bez njih ne može funkcionirati, kao i prehrambenih vlakana koja potiču osjećaj sitosti i omogućuju lakše održavanje željene težine. Uz to , voće i povrće ima relativno nisku energetsku vrijednost, osobito neškrobno povrće (tikvice, rajčica, zelena salata…). Svako voće i povrće vrlo je složen aparat fitokemikalija koje služe u borbi protiv bolesti. Zato u svakodnevne obroke treba uključiti raznovrsnu hranu sa što više boja, odnosno dnevno je poželjno konzumirati pet do devet porcija voća i povrća.

PREHRAMBENA VLAKNA

Topljiva vlakna (u jabukama, kruškama, šljivama, jagodama, agrumima, prokulicama, riži, zobi i grahu) u dodiru s vodom bubre i stvaraju želatinoznu masu koja privlači mnoge štetne tvari. Snižavaju razinu šećera i triglicerida u krvi te smanjuju nakupljanje suvišnih kilograma.
Netopljiva vlakna (cjelovite žitarice, kukuruzne i pšenične mekinje, smeđa riža, tikvica, kupus, luk, rajčica, mahune…) osiguravaju redovito pražnjenje crijeva, što onemogućuje zadržavanje toksičnih tvari i štiti organizam od različitih bolesti. 
Preporučeni dnevni unos prehrambenih vlakana za odraslu osobu iznosi od 25 do 35 grama.

VODA

Voda igra važnu ulogu u svim fiziološkim procesima - izgrađuje, regulira, prenosi, čisti i pomaže hraniti svaki pojedini dio tijela. Dovoljna količina vode u organizmu smanjuje zadržavanje u tijelu otpadnih tvari i toksina, poboljšava funkciju žlijezda i hormona, oslobađa jetru od viška masnoća i smanjuje glad. Da bismo izmjenu tvari i rad organa održali na optimalnoj razini, moramo u organizam unijeti dvije i pol do tri litre tekućine na dan. Potrebu za otprilike litrom tekućine naš organizam zadovoljava putem hrane koju unosimo u tijelo, a ostatak moramo nadoknaditi direktno ispijanjem vode i različitih napitaka.


 

DODACI PREHRANI

Osim prehrambene prilagodbe i mudrog odabira namirnica potreban je i pravilan odabir dodataka prehrani, kao što su kalcij, vitamin D, flavonoidi, omega-3 masne kiseline, multivitamini, preparati na bazi biljke maca (Lepidium Meyenii) i drugi. Dodaci prehrani su koncentrirani izvor hranjivih ili drugih tvari s prehrambenim ili fiziološkim funkcijama, sami ili u kombinacijama. Pri odabiru potrebno je posavjetovati se sa stručnom osobom (pogotovo iz područja dodataka prehrani) te prilikom kupnje obratiti pozornost na sve navode na deklaraciji, odnosno odabrati kvalitetan proizvod.

FEMMENESSENCE


Hormonalna ravnoteža ima neprocjenjivu važnost za žensko zdravlje. Kada osvijestimo da su upravo hormoni odgovorni za neke poteškoće onda je lakše pronaći način kako se s time nositi. 
 
Na putu do hormonalne ravnoteže mogu pomoći odgovarajući dodaci prehrani na prirodnoj bazi koji sadrže korijen biljke maka (maca,peruanski ginseng).
 
Femmenessence kapsule su dodatak prehrani vrhunske i svjetski priznate kvalitete, s ekstraktom korijena make (maca, Lepidium meyenii) koja doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnog sustava na prirodan način.

Femmenessence preparati su proglašeni najboljim ženskim preparatima na svijetu. 
  • Femmenessence MacaLife - za žene između 44. i 54. godine života
  • Femmenessence MacaPause - za žene iznad 55. godine života.
 
Kupite
  • KONTAKT
  • Oktal Pharma d.o.o.
  • Utinjska 40
  • 10020 Zagreb
  • t: +385 1 6595 777
  • e: oktal-pharma@oktal-pharma.hr
  • INFORMACIJE
  • Izjava o zaštiti privatnosti
  • Uvjeti korištenja
  • Kontakti
  • Karijere
  • O nama
  • NAŠE POSLOVANJE
  • Veledrogerija
  • Zastupstva
  • Usluge
  • Ljekarne Vaše zdravlje
  • Zdravlje Plus
  • POVEZANA DRUŠTVA
  • -- odaberite državu --
    Mađarska Slovenija Bosna i Hercegovina Srbija Sjeverna Makedonija
ISO 9001=ISO 14001 Good Distribution Practice Good Manufacturing Practice
© OPH 2022. All Rights Reserved.
Developed by