Skip to main content
  • O nama
    Povijesni razvoj Antikorupcijski standardi
  • OktalEduka
  • Kvaliteta
  • Karijere
  • Novosti
  • Kontakt
  • OPh portal
  • EN
logo from company Oktal Pharma
  • VELEDROGERIJA
    PRODAJA PRODAJNI PROGRAM LOGISTIČKA IZVRSNOST
  • ZASTUPSTVA
  • USLUGE
  • LJEKARNE VAŠE ZDRAVLJE
  • ZDRAVLJE PLUS
  • WEB LJEKARNA
  • O NAMA
    POVIJESNI RAZVOJ ANTIKORUPCIJSKI STANDARDI
  • OKTALEDUKA
  • KVALITETA
  • KARIJERE
  • NOVOSTI
  • KONTAKT
  • OPH PORTAL
  • EN
ZASTUPSTVA / BIOLINE PRODUCTS / ENTEROSGEL / Sindrom iritabilnog crijeva

SINDROM IRITABILNOG CRIJEVA

 
  • Što je sindrom iritabilnog crijeva?
  • Simptomi sindroma iritabilnog crijeva
  • Liječenje sindroma iritabilnog crijeva
  • Enterosgel kod sindroma iritabilnog crijeva
  • Prehrana kod sindroma iritabilnog crijeva

ŠTO JE SINDROM IRITABILNOG CRIJEVA?


Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) čest je poremećaj koji se očituje bolovima u trbuhu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca. Točan uzrok nije poznat, no pretpostavlja se da nastanku sindroma pogoduju upale i infekcije, stres, poremećaj ravnoteže neurotransmitera i sl. Također, prepoznati su neki prehrambeni čimbenici koji utječu na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma, a to su: preosjetljivost na hranu, neravnoteža crijevne mikroflore, pretjeran unos masnoća, prejedanje, neredovito i prebrzo konzumiranje hrane te prevelik unos alkohola, kave i gaziranih pića.

Bolest zahvaća tanko i debelo crijevo, a od poremećaja pati 10 - 15 % odraslih osoba, najčešće žena. 

SIC je jedan od najčešćih poremećaja koje susreću specijalisti gastroenterolozi i liječnici obiteljske medicine u svakodnevnoj praksi.

SIMPTOMI SINDROMA IRITABILNOG CRIJEVA


Osnovni simptomi sindroma iritabilnog crijeva uključuju promjene u pokretljivosti crijeva, a to su:
  • razdoblja konstipacije i proljeva
  • grčevi u donjem dijelu trbuha, posebno izraženi nakon unosa hrane
  • prekomjerno stvaranje plinova
  • osjećaj nadutosti u donjem dijelu trbuha.

LIJEČENJE SINDROMA IRITABILNOG CRIJEVA


Liječenje je obično dugotrajno. Kako je uloga hrane u olakšavanju simptoma velika, oboljeli ne bi smjeli konzumirati: 
  • masnu hranu
  • alkohol, kavu i gazirana pića
  • mahunarke, neoguljeno voće i žitarice (zbog netopljivih vlakana).

Oboljelima se preporuča:
  • jesti polako i redovito
  • značajno smanjiti unos šećera kako bi izbjegli jaču nadutost
  • konzumirati fermentirane mliječne proizvode, kukuruzni kruh i hranu s topljivim vlaknima (zob, lan)
  • izbjegavati hranu pripremljenu s puno masnoće te dati prednost kuhanom meso umjesto pečenom (najbolje piletina ili riba)
  • jesti kuhano povrće i piti dosta tekućine.

PRIMJENA ENTEROSGELA KOD SINDROMA IRITABILNOG CRIJEVA

 

Higijenske mjere mogu ublažiti simptome, no možete si učinkovito pomoći i selektivnim enterosorbentom Enterosgelom.

Enterosgel se temelji na organskom mineralu s adsorpcijskom sposobnošću vezanja nekih toksičnih i štetnih tvari u crijevu (npr. endotoksina, enterotoksina), koje fizički veže na svoju površinu, smanjujući učestalost stolica i trajanje proljeva.

 

Saznajte više o Enterosgelu

PREHRANA KOD SINDROMA IRITABILNOG CRIJEVA

Iako ne postoji određen dijeta, postoje neka pravila koja vrijede za sve oboljele.
 
Preporučuje se smanjen unos ili potpuna eliminacija namirnica poput čaja, kave, alkohola i gaziranih pića. Te namirnice treba zamijeniti fermentiranim mliječnim napitcima i jogurtom.

Ukoliko postoji jaka bol u trbuhu, nadutost i vjetrovi, treba ograničiti konzumaciju ili potpuno izbaciti iz prehrane zeleno lisnato povrće, grah, neke vrste voća (jabuke, grožđe, banane, lješnjake) te mliječne proizvode koji sadrže laktozu.

Prednost treba dati namirnicama s malim postotkom masnoće i visokom proteinskom vrijednošću.

Ako je jedan od simptoma zatvor, prehrana treba biti bogata namirnicama s visokim postotkom celuloze, kao što su integralne mekinje, kruh i tjestenina te povrće i voće.


 

Izbacite alkohol

Alkohol djeluje nadražujuće na probavni sustav tako da kod nekih osoba već i jedno piće može izazvati pojavu nekog od simptoma SIC-a. Ako se ne možete suzdržati od alkohola, nastojte ne pretjerivati s količinom i ne piti na prazan želudac.

Zaboravite kavu

Kofein je okidač za većinu simptoma sindroma iritabilnog crijeva. Uz to, zrna kave sadrže enzime koji nadražuju probavni sustav te mogu uzrokovati razne probavne smetnje neovisno o osnovnoj bolesti.

Oprezno s mlijekom

Ukoliko teže podnosite laktozu (šećer u mlijeku), i kazein ili sirutku (mliječni proteini ograničite njihov unos, a kalcij iz mlijeka i mliječnih proizvoda nadoknadite kroz druge namirnice ili dodatake prehrani.

Pažljivo s izborom pića

Nastojte svaki dan popiti 6 do 8 čaša vode. Izbjegavajte pića koja sadrže ugljični dioksid, kofein i/ili umjetna sladila, jer nadražuju probavni sustav. Dobar izbor su biljni čajevi koji ne sadrže kofein (kamilica, menta ili komorač).

Smanjite unos masnoća

Masna hrana može uzrokovati kontrakcije crijeva te bolne grčeve u trbuhu i dodatno pogoršati sindrom iritabilnog crijeva, stoga izbjegavajte njihov unos.

Ne gutajte hranu brzo i zaboravite žvakaće gume

Obje navike uključuju gutanje zraka, što pridonosi stvaranju plinova u crijevima i pogoršanju simptoma iritabilnog crijeva.

Izbjegavajte umjetna sladila

Umjetna sladila, poput sorbitola ili ksilitola, kakva se koriste u proizvodnji slatkiša, gaziranih pića i drugih namirnica, mogu uzrokovati stvaranje plinova u crijevima i nadimanje.

Isprobajte dobre bakterije

Dobre bakterije mogu ublažiti bolove u želucu i nadutost uzrokovanu crijevnim plinovima, te imaju pozitivan učinak na opće stanje.

Jedite manje obroke, ali češće

Umjesto tri velika obroka, nastojte dnevno imati četiri ili pet manjih obroka. Na taj način izbjeći ćete stanje pregladnjelosti nakon kojeg slijedi prejedanje. Osim toga, veliki obroci mogu uzrokovati grčeve i proljev.

Vodite dnevnik prehrane

Važan korak u otkrivanju namirnica koje djeluju kao okidači za pojavu tipičnih simptoma je vođenje dnevnik prehrane u koji bi trebalo upisivati sve namirnice i pića koja osoba konzumira tijekom dana te opis i učestalost simptoma koji se javljaju.

Uravnotežite unos vlakana

U odgovarajućoj količini vlakna pridonose povećanju mase stolice, stabiliziraju vodu i povećavaju brzinu prolaska kroz crijeva te sprječavaju zatvor. U malim količinama mogu ublažiti proljev, apsorbirati vodu i učiniti stolicu kompaktnijom.

Izbacite alkohol

Alkohol djeluje nadražujuće na probavni sustav tako da kod nekih osoba već i jedno piće može izazvati pojavu nekog od simptoma SIC-a. Ako se ne možete suzdržati od alkohola, nastojte ne pretjerivati s količinom i ne piti na prazan želudac.

Zaboravite kavu

Kofein je okidač za većinu simptoma sindroma iritabilnog crijeva. Uz to, zrna kave sadrže enzime koji nadražuju probavni sustav te mogu uzrokovati razne probavne smetnje neovisno o osnovnoj bolesti.

Oprezno s mlijekom

Ukoliko teže podnosite laktozu (šećer u mlijeku), i kazein ili sirutku (mliječni proteini ograničite njihov unos, a kalcij iz mlijeka i mliječnih proizvoda nadoknadite kroz druge namirnice ili dodatake prehrani.

Pažljivo s izborom pića

Nastojte svaki dan popiti 6 do 8 čaša vode. Izbjegavajte pića koja sadrže ugljični dioksid, kofein i/ili umjetna sladila, jer nadražuju probavni sustav. Dobar izbor su biljni čajevi koji ne sadrže kofein (kamilica, menta ili komorač).

Smanjite unos masnoća

Masna hrana može uzrokovati kontrakcije crijeva te bolne grčeve u trbuhu i dodatno pogoršati sindrom iritabilnog crijeva, stoga izbjegavajte njihov unos.

Ne gutajte hranu brzo i zaboravite žvakaće gume

Obje navike uključuju gutanje zraka, što pridonosi stvaranju plinova u crijevima i pogoršanju simptoma iritabilnog crijeva.

Izbjegavajte umjetna sladila

Umjetna sladila, poput sorbitola ili ksilitola, kakva se koriste u proizvodnji slatkiša, gaziranih pića i drugih namirnica, mogu uzrokovati stvaranje plinova u crijevima i nadimanje.

Isprobajte dobre bakterije

Dobre bakterije mogu ublažiti bolove u želucu i nadutost uzrokovanu crijevnim plinovima, te imaju pozitivan učinak na opće stanje.

Jedite manje obroke, ali češće

Umjesto tri velika obroka, nastojte dnevno imati četiri ili pet manjih obroka. Na taj način izbjeći ćete stanje pregladnjelosti nakon kojeg slijedi prejedanje. Osim toga, veliki obroci mogu uzrokovati grčeve i proljev.

Vodite dnevnik prehrane

Važan korak u otkrivanju namirnica koje djeluju kao okidači za pojavu tipičnih simptoma je vođenje dnevnik prehrane u koji bi trebalo upisivati sve namirnice i pića koja osoba konzumira tijekom dana te opis i učestalost simptoma koji se javljaju.

Uravnotežite unos vlakana

U odgovarajućoj količini vlakna pridonose povećanju mase stolice, stabiliziraju vodu i povećavaju brzinu prolaska kroz crijeva te sprječavaju zatvor. U malim količinama mogu ublažiti proljev, apsorbirati vodu i učiniti stolicu kompaktnijom.

  • KONTAKT
  • Oktal Pharma d.o.o.
  • Utinjska 40
  • 10020 Zagreb
  • t: +385 1 6595 777
  • e: oktal-pharma@oktal-pharma.hr
  • INFORMACIJE
  • Izjava o zaštiti privatnosti
  • Politika zaštite osobnih podataka
  • Uvjeti korištenja
  • Kontakti
  • Karijere
  • O nama
  • NAŠE POSLOVANJE
  • Veledrogerija
  • Zastupstva
  • Usluge
  • Ljekarne Vaše zdravlje
  • Zdravlje Plus
  • POVEZANA DRUŠTVA
  • -- odaberite državu --
    Mađarska Slovenija Bosna i Hercegovina Srbija Sjeverna Makedonija
ISO 9001=ISO 14001 Good Distribution Practice Good Manufacturing Practice
© OPH 2025. All Rights Reserved.
Developed by