NEPLODNOST ZBOG DJELOVANJA VANJSKIH ČIMBENIKA

 
  • Hrana

Kvaliteta hrane se zadnjih godina pogoršala zbog intenzivnog iskorištavanja tla. Istraživanja su pokazala da voće i povrće ne sadržI više toliko vitamina kao nekad.
  • Starost

Kvaliteta sperme može početi opadati nakon 35. godine. Ženska osoba mlađa od 30 godina čiji je partner stariji od 40 godina ima čak 25 % manju šansu za začeće u odnosu na osobu koja ima mlađeg partnera. Unatoč toj činjenici, trend starijih očeva je u porastu. U današnjem svijetu sve je više muškaraca koji se odlučuju na očinstvo tek nakon postignutih prekretnica u životu ili karijeri, što rezultira time da brojni muškarci postaju prvi put očevi tek u četrdesetima. Mnogi od njih možda neće uspjeti ostvariti očinstvo bez komplikacija i intervencija s obzirom da je znanost potvrdila utjecaj dobi muškarca na zdravlje sperme, odnosno na smanjenje broja spermija i njihovu pokretljivosti. Osim toga, kod starijih muškaraca se češće događaju i kromosomske promjene (razbijanje nizova DNK) u spermijima. 
  • Bisfenol A (BPA)

Bisfenol A (BPA) je jedna od najčešće korištenih kemikalija - nalazi se u mnogim potrošačkim proizvodima kao što su plastične boce i plastična ambalaža za hranu, u tragovima je sadrže i unutarnje stijenke limenki, a koristi se i za proizvodnju dječjih bočica što je posebno alarmantno.

Istraživači iz Michigana su otkrili da radnici na proizvodnoj liniji u kineskoj tvornici, koji su bili izloženi BPA, pate od seksualne nemoći te imaju probleme s erekcijom i ejakulacijom. Istraživači su također uočili povezanost između vrijednosti BPA u uzorcima mokraće i koncentracije hormona plodnosti kod radnika.
Američki istraživači su usporedili vrijednosti BPA u mokraći 218 radnika s kvalitetom njihove sperme te otkrili da BPA povećava rizik za lošiju kvalitetu sperme za dva do četiri puta (to uključuje koncentraciju spermija, vitalnost i pokretljivost potrebnu za oplodnju).
  • Temperatura

Normalna temperatura u testisima iznosi 35 °C. Učinci topline, primjerice zbog dugog sjedenja kod profesionalnih vozača, mogu uzrokovati porast temperature u testisima, a to može pogoršati plodnost.