
PREHRAMBENA VLAKNA
Najbolja prevencija povećanja hemoroida je prehrana bogata prehrambenim vlaknima, odnosno voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama u preporučenoj količini od 25 do 30 grama. Prehrambena vlakna stolici daju volumen i mekoću što doprinosi redovitom pražnjenju. Što je više prehrambenih vlakana u prehrani, stolica je voluminoznija (deblja) zbog čega se više rasteže analni mišić, a to pogoduje pražnjenju krvi iz hemoroida i oni se smanjuju.
Dvije su vrste prehrambenih vlakana. U vodi topljiva vlakna (pektin), kakva nalazimo u voću i povrću, u procesu probave se otapaju stvarajući viskoznu masu koja štiti probavni sustav od apsorpcije različitih supstancija. S druge strane, u vodi netopljiva vlakna (celuloza, hemiceluloza, lignin), čiji su odličan izvor pšenica, mekinje, grah i soja, prolaze kroz probavni sustav gotovo nepromijenjena, ali imaju sposobnost apsorpcije vode čime doprinose mekoći stolice i redovitom pražnjenju crijeva.
Nagli unos velike količine prehrambenih vlakana može izazvati povećanje proizvodnje plinova, nadutost i grčeve u trbuhu, stoga se preporučuje postupno povećavati unos punozrnatih žitarica, voća i povrća.
Naše bake nisu puno znale o prehrambenim vlaknima, no iskustvo im je govorilo da kompot od suhog voća, poput šljive i smokve, čini stolicu mekšom. Suho voće na 100 g ima približno 9 g prehrambenih vlakna te idealan omjer u vodi topljivih i netopljivih vlakana, zbog čega je šalica kompota od suhog voća idealan dodatak prehrambenim vlaknima iz žitarica.
Jednako dobra i zdrava alternativa prehrambenim vlaknima su preparati koji sadrže psilijum ili mekinje. Potrebno ih je uzimati postupno da se crijeva priviknu. Istodobno treba piti dosta tekućine jer prehrambena vlakna na sebe vežu vodu i tako bubre.
POŽELJNE NAMIRNICE
U borbi protiv hemoroidalnih tegoba nije svejedno kakvu hranu jedete. Stoga donosimo popis onih koje bi se svakako trebale naći na vašem jelovniku.

Mahunarke
Uključuju grah, grašak, leću, slanutak, kikiriki, soju. Sadrže obje vrste prehrambenih vlakana, posebice topljivih. Npr. 1 šalica (198 g) kuhane leće sadrži gotovo 16 g vlakana (oko pola preporučenog unosa).

Cjelovite žitarice
Jako bogate netopljivim vlaknima. Od topljivih vlakana sadrže beta-glukan koji djeluje poput prebiotika (hrana za probiotike, dobre bakterije). Izvor: integralno brašno i kruh, ječam, kukuruz, pir, kvinoja, smeđa riža, cjelovita raž, zob.

Povrće iz roda Crucifera
Uključuje brokulu, cvjetaču, prokulice, rikolu, kelj, rotkvice, repu i kupus. Sadrži impresivnu količinu netopljivih vlakana (1 šalica ili 76 g sirove brokule ima ih oko 2 g).

Artičoka
Bogata je prehrambenim vlaknima - jedna sirova artičoka srednje veličine sadrži oko 7 g prehrambenih vlakana.

Korjenasto povrće
Uključuje batat, repu, ciklu, mrkvu, krumpir. Zasitno je i prepuno hranjivih tvari. Sadrži 3-5 g prehrambenih vlakana po obroku, s tim da se veći dio nalazi u kori.

Tikvice
Razne sorte tikvica (žute, zelene, 'Butternut' tikvice, bundeve) bogate su topljivim i netopljivim vlaknima i iznimno bogate vodom.

Paprika
Nije tako vlaknasta kao drugo povrće, ali zato ima vrlo visok udio vode od 93 posto.

Celer
Slično kao i paprika, sadrži puno vode, ali i prehrambenih vlakana što omekšava stolicu i smanjuje potrebu za naprezanjem prilikom pražnjenja crijeva.

Krastavac, dinja, lubenica
Vrlo ukusan način za unos prehrambenih vlakana i vode. Krastavce se preporuča konzumirati s korom jer u njoj ima najviše prehrambenih vlakana.

Kruške
Jedna kruška srednje veličine sadrži gotovo 6 g prehrambenih vlakana, što je 22 posto dnevne potrebe. Najviše vlakana se nalazi u kori.

Jabuke
Mogu se pohvaliti impresivnom količinom prehrambenih vlakana - npr. jedna srednja jabuka sadrži gotovo 5 grama vlakana, od kojih je većina pektin.

Tamno bobičasto voće
Uključuje borovnice, crni ribiz, višnje i sokove od ovog voća. Bogato je je proantocijanidinima, biljnim spojevima koji jačaju vene i kapilare.

Maline
Maline se ističu kao voće super bogato prehrambenim vlaknima - 1 šalica (123 grama) sirovih malina sadrži 8 g vlakana i 85 posto udjela vode.

Banane
Jedna banana srednje veličine sadrži 3 grama prehrambenih vlakana. Zbog pektina i otpornog škroba, banane su idealna kombinacija u vodi topljivih i netopljivih vlakana.

NEPOŽELJNE NAMIRNICE
Pojedine namirnice mogu pogoršati hemoroidalne tegobe te ih valja izbjegavati.
U tom smislu, poželjno je izbjegavati ljutu i previše začinjenu hranu, crveno meso i mesne prerađevine, visoko prerađenu hranu, čokoladu, kofeinske napitke i alkohol, posebice crno vino.
Trebalo bi izbjegavati i unos suhe hrane poput sendviča i industrijski prerađenih proizvoda te ograničiti konzumaciju hrane koja sadrži malo prehrambenih vlakana.
OPĆE SMJERNICE
Obratite pažnju na unos tekućine jer ona prirodno „omekšava“ stolicu pa je i pražnjenje crijeva lakše, a time i tegobe povezane s povećanim hemoroidima blaže. Osim vode, dobar odabir je i zeleni čaj jer obiluje antioksidansima.
Tijekom dana je poželjan barem jedan kuhani obrok, s tim da bi juha trebala biti nezaobilazni dio glavnog obroka.
Također se preporučuje uspostavljanje redovitog ritma prehrane, kako bi se pražnjenje stolice vremenski ustalilo.

PILEX - URAVNOTEŽENA BILJNA KOMBINACIJA
Pilex kapsule su dodatak prehrani koji uz pomoć visokokvalitetnih biljnih ekstrakata doprinosi zdravlju vena analnog područja. Jedinstvena formula sastoji se od potpuno prirodnih sastojaka, a patentirana receptura temeljena je na optimalnoj kombinaciji ekstrakta korijena cikorije, korijena i kore žutike trpke i lista hamamelisa, koji najbolji rezultat postižu upravo kad djeluju zajedno, u sinergiji.
Pilex kapsule potrebno je uzimati svaki dan ujutro, pola sata prije doručka, s vodom ili s jogurtom. Preporučena doza su dvije kapsule dnevno tijekom sedam ili 14 dana u nizu. Ne preporučuje se koristiti dulje od dva tjedna u kontinuitetu.
Pilex kapsule dolaze u dvije vrste pakiranja: bočica od 14 i 28 kapsula. U slučaju izraženijih simptoma uputno je koristiti veće pakiranje, dok će u slučaju blažih simptoma manje pakiranje biti sasvim dovoljno.