Skip to main content

Ova stranica koristi tzv. kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i analize sustava oglašavanja. Detaljnije informacije možete pronaći u Izjavi o zaštiti privatnosti

Prihvaćam samo neophodno
  • O nama
    Povijesni razvoj Antikorupcijski standardi
  • OktalEduka
  • Kvaliteta
  • Karijere
  • Novosti
  • Kontakt
  • OPh portal
  • EN
logo from company Oktal Pharma
  • VELEDROGERIJA
    PRODAJA PRODAJNI PROGRAM LOGISTIČKA IZVRSNOST
  • ZASTUPSTVA
  • USLUGE
  • LJEKARNE VAŠE ZDRAVLJE
  • ZDRAVLJE PLUS
  • WEB LJEKARNA
  • O NAMA
    POVIJESNI RAZVOJ ANTIKORUPCIJSKI STANDARDI
  • OKTALEDUKA
  • KVALITETA
  • KARIJERE
  • NOVOSTI
  • KONTAKT
  • OPH PORTAL
  • EN
ZASTUPSTVA / Prehrambeni savjeti

PREHRAMBENI SAVJETI

 
  • Prehrambena vlakna
  • Poželjne namirnice
  • Nepoželjne namirnice
  • Opće smjernice

PREHRAMBENA VLAKNA


Najbolja prevencija povećanja hemoroida je prehrana bogata prehrambenim vlaknima, odnosno voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama u preporučenoj količini od 25 do 30 grama. Prehrambena vlakna stolici daju volumen i mekoću što doprinosi redovitom pražnjenju. Što je više prehrambenih vlakana u prehrani, stolica je voluminoznija (deblja) zbog čega se više rasteže analni mišić, a to pogoduje pražnjenju krvi iz hemoroida i oni se smanjuju.

Dvije su vrste prehrambenih vlakana. U vodi topljiva vlakna (pektin), kakva nalazimo u voću i povrću, u procesu probave se otapaju stvarajući viskoznu masu koja štiti probavni sustav od apsorpcije različitih supstancija. S druge strane, u vodi netopljiva vlakna (celuloza, hemiceluloza, lignin), čiji su odličan izvor pšenica, mekinje, grah i soja, prolaze kroz probavni sustav gotovo nepromijenjena, ali imaju sposobnost apsorpcije vode čime doprinose mekoći stolice i redovitom pražnjenju crijeva.

Nagli unos velike količine prehrambenih vlakana može izazvati povećanje proizvodnje plinova, nadutost i grčeve u trbuhu, stoga se preporučuje postupno povećavati unos punozrnatih žitarica, voća i povrća.

Naše bake nisu puno znale o prehrambenim vlaknima, no iskustvo im je govorilo da kompot od suhog voća, poput šljive i smokve, čini stolicu mekšom. Suho voće na 100 g ima približno 9 g prehrambenih vlakna te idealan omjer u vodi topljivih i netopljivih vlakana, zbog čega je šalica kompota od suhog voća idealan dodatak prehrambenim vlaknima iz žitarica.

Jednako dobra i zdrava alternativa prehrambenim vlaknima su preparati koji sadrže psilijum ili mekinje. Potrebno ih je uzimati postupno da se crijeva priviknu. Istodobno treba piti dosta tekućine jer prehrambena vlakna na sebe vežu vodu i tako bubre.

POŽELJNE NAMIRNICE

U borbi protiv hemoroidalnih tegoba nije svejedno kakvu hranu jedete. Stoga donosimo popis onih koje bi se svakako trebale naći na vašem jelovniku.
 

Mahunarke

Uključuju grah, grašak, leću, slanutak, kikiriki, soju. Sadrže obje vrste prehrambenih vlakana, posebice topljivih. Npr. 1 šalica (198 g) kuhane leće sadrži gotovo 16 g vlakana (oko pola preporučenog unosa).

Cjelovite žitarice

Jako bogate netopljivim vlaknima. Od topljivih vlakana sadrže beta-glukan koji djeluje poput prebiotika (hrana za probiotike, dobre bakterije). Izvor: integralno brašno i kruh, ječam, kukuruz, pir, kvinoja, smeđa riža, cjelovita raž, zob.

Povrće iz roda Crucifera

Uključuje brokulu, cvjetaču, prokulice, rikolu, kelj, rotkvice, repu i kupus. Sadrži impresivnu količinu netopljivih vlakana (1 šalica ili 76 g sirove brokule ima ih oko 2 g).

Artičoka

Bogata je prehrambenim vlaknima - jedna sirova artičoka srednje veličine sadrži oko 7 g prehrambenih vlakana.

Korjenasto povrće

Uključuje batat, repu, ciklu, mrkvu, krumpir. Zasitno je i prepuno hranjivih tvari. Sadrži 3-5 g prehrambenih vlakana po obroku, s tim da se veći dio nalazi u kori.

Tikvice

Razne sorte tikvica (žute, zelene, 'Butternut' tikvice, bundeve) bogate su topljivim i netopljivim vlaknima i iznimno bogate vodom.

Paprika

Nije tako vlaknasta kao drugo povrće, ali zato ima vrlo visok udio vode od 93 posto.

Celer

Slično kao i paprika, sadrži puno vode, ali i prehrambenih vlakana što omekšava stolicu i smanjuje potrebu za naprezanjem prilikom pražnjenja crijeva.

Krastavac, dinja, lubenica

Vrlo ukusan način za unos prehrambenih vlakana i vode. Krastavce se preporuča konzumirati s korom jer u njoj ima najviše prehrambenih vlakana.

Kruške

Jedna kruška srednje veličine sadrži gotovo 6 g prehrambenih vlakana, što je 22 posto dnevne potrebe. Najviše vlakana se nalazi u kori.

Jabuke

Mogu se pohvaliti impresivnom količinom prehrambenih vlakana - npr. jedna srednja jabuka sadrži gotovo 5 grama vlakana, od kojih je većina pektin.

Tamno bobičasto voće

Uključuje borovnice, crni ribiz, višnje i sokove od ovog voća. Bogato je je proantocijanidinima, biljnim spojevima koji jačaju vene i kapilare.

Maline

Maline se ističu kao voće super bogato prehrambenim vlaknima - 1 šalica (123 grama) sirovih malina sadrži 8 g vlakana i 85 posto udjela vode.

Banane

Jedna banana srednje veličine sadrži 3 grama prehrambenih vlakana. Zbog pektina i otpornog škroba, banane su idealna kombinacija u vodi topljivih i netopljivih vlakana.

Suhe šljive

Suhe šljive se smatraju prirodnim laksativom. Konzumiranje umjerene količine (do 10 komada dnevno) može poboljšati konzistenciju stolice i pokretljivost crijeva kod osoba sklonih zatvoru.

Mahunarke

Uključuju grah, grašak, leću, slanutak, kikiriki, soju. Sadrže obje vrste prehrambenih vlakana, posebice topljivih. Npr. 1 šalica (198 g) kuhane leće sadrži gotovo 16 g vlakana (oko pola preporučenog unosa).

Cjelovite žitarice

Jako bogate netopljivim vlaknima. Od topljivih vlakana sadrže beta-glukan koji djeluje poput prebiotika (hrana za probiotike, dobre bakterije). Izvor: integralno brašno i kruh, ječam, kukuruz, pir, kvinoja, smeđa riža, cjelovita raž, zob.

Povrće iz roda Crucifera

Uključuje brokulu, cvjetaču, prokulice, rikolu, kelj, rotkvice, repu i kupus. Sadrži impresivnu količinu netopljivih vlakana (1 šalica ili 76 g sirove brokule ima ih oko 2 g).

Artičoka

Bogata je prehrambenim vlaknima - jedna sirova artičoka srednje veličine sadrži oko 7 g prehrambenih vlakana.

Korjenasto povrće

Uključuje batat, repu, ciklu, mrkvu, krumpir. Zasitno je i prepuno hranjivih tvari. Sadrži 3-5 g prehrambenih vlakana po obroku, s tim da se veći dio nalazi u kori.

Tikvice

Razne sorte tikvica (žute, zelene, 'Butternut' tikvice, bundeve) bogate su topljivim i netopljivim vlaknima i iznimno bogate vodom.

Paprika

Nije tako vlaknasta kao drugo povrće, ali zato ima vrlo visok udio vode od 93 posto.

Celer

Slično kao i paprika, sadrži puno vode, ali i prehrambenih vlakana što omekšava stolicu i smanjuje potrebu za naprezanjem prilikom pražnjenja crijeva.

Krastavac, dinja, lubenica

Vrlo ukusan način za unos prehrambenih vlakana i vode. Krastavce se preporuča konzumirati s korom jer u njoj ima najviše prehrambenih vlakana.

Kruške

Jedna kruška srednje veličine sadrži gotovo 6 g prehrambenih vlakana, što je 22 posto dnevne potrebe. Najviše vlakana se nalazi u kori.

Jabuke

Mogu se pohvaliti impresivnom količinom prehrambenih vlakana - npr. jedna srednja jabuka sadrži gotovo 5 grama vlakana, od kojih je većina pektin.

Tamno bobičasto voće

Uključuje borovnice, crni ribiz, višnje i sokove od ovog voća. Bogato je je proantocijanidinima, biljnim spojevima koji jačaju vene i kapilare.

Maline

Maline se ističu kao voće super bogato prehrambenim vlaknima - 1 šalica (123 grama) sirovih malina sadrži 8 g vlakana i 85 posto udjela vode.

Banane

Jedna banana srednje veličine sadrži 3 grama prehrambenih vlakana. Zbog pektina i otpornog škroba, banane su idealna kombinacija u vodi topljivih i netopljivih vlakana.

Suhe šljive

Suhe šljive se smatraju prirodnim laksativom. Konzumiranje umjerene količine (do 10 komada dnevno) može poboljšati konzistenciju stolice i pokretljivost crijeva kod osoba sklonih zatvoru.

NEPOŽELJNE NAMIRNICE


Pojedine namirnice mogu pogoršati hemoroidalne tegobe te ih valja izbjegavati.

U tom smislu, poželjno je izbjegavati ljutu i previše začinjenu hranu, crveno meso i mesne prerađevine, visoko prerađenu hranu, čokoladu, kofeinske napitke i alkohol, posebice crno vino.

Trebalo bi izbjegavati i unos suhe hrane poput sendviča i industrijski prerađenih proizvoda te ograničiti konzumaciju hrane koja sadrži malo prehrambenih vlakana.

OPĆE SMJERNICE

 

Obratite pažnju na unos tekućine jer ona prirodno „omekšava“ stolicu pa je i pražnjenje crijeva lakše, a time i tegobe povezane s povećanim hemoroidima blaže. Osim vode, dobar odabir je i zeleni čaj jer obiluje antioksidansima.

Tijekom dana je poželjan barem jedan kuhani obrok, s tim da bi juha trebala biti nezaobilazni dio glavnog obroka.

Također se preporučuje uspostavljanje redovitog ritma prehrane, kako bi se pražnjenje stolice vremenski ustalilo.

PILEX - URAVNOTEŽENA BILJNA KOMBINACIJA


Pilex kapsule su dodatak prehrani koji uz pomoć visokokvalitetnih biljnih ekstrakata doprinosi zdravlju vena analnog područja. Jedinstvena formula sastoji se od potpuno prirodnih sastojaka, a patentirana receptura temeljena je na optimalnoj kombinaciji ekstrakta korijena cikorije, korijena i kore žutike trpke i lista hamamelisa, koji najbolji rezultat postižu upravo kad djeluju zajedno, u sinergiji.

Pilex kapsule potrebno je uzimati svaki dan ujutro, pola sata prije doručka, s vodom ili s jogurtom. Preporučena doza su dvije kapsule dnevno tijekom sedam ili 14 dana u nizu. Ne preporučuje se koristiti dulje od dva tjedna u kontinuitetu.

Pilex kapsule dolaze u dvije vrste pakiranja: bočica od 14 i 28 kapsula. U slučaju izraženijih simptoma uputno je koristiti veće pakiranje, dok će u slučaju blažih simptoma manje pakiranje biti sasvim dovoljno.


Saznajte više Kupite
  • KONTAKT
  • Oktal Pharma d.o.o.
  • Utinjska 40
  • 10020 Zagreb
  • t: +385 1 6595 777
  • e: oktal-pharma@oktal-pharma.hr
  • INFORMACIJE
  • Izjava o zaštiti privatnosti
  • Uvjeti korištenja
  • Kontakti
  • Karijere
  • O nama
  • NAŠE POSLOVANJE
  • Veledrogerija
  • Zastupstva
  • Usluge
  • Ljekarne Vaše zdravlje
  • Zdravlje Plus
  • POVEZANA DRUŠTVA
  • -- odaberite državu --
    Mađarska Slovenija Bosna i Hercegovina Srbija Sjeverna Makedonija
ISO 9001=ISO 14001 Good Distribution Practice Good Manufacturing Practice
© OPH 2022. All Rights Reserved.
Developed by