Od masne kože do akne

Acne vulgaris je kronična upalna bolest kože i najčešća kožna bolest općenito. Počinje tijekom puberteta, povezano s hormonalnim promjenama, kada se kod 80% adolescenata pojavljuje određeni oblik akne. Bolest se spontano povlači u ranoj odrasloj dobi, međutim može potrajati i do 40. godine života ili čak i duže. Teži oblici bolesti češći su kod muškaraca.

U odrasloj dobi i do 7% osoba može imati akne. U stručnoj literaturi navodi se da 12% osoba starijih od 25 godina, te 3%  između 35 i 44 godine ima akne. Akne su ponavljajuće stanje, stoga dugogodišnji tijek bolesti može biti uzrokom i fizičkih i psiholoških ožiljaka i u mlađoj i u starijoj životnoj dobi.

Liječenje akne vulgaris

Kod svih oblika, pa i onih blagih, uvijek se preporuča savjetovanje s dermatologom, jer će on svojim pregledom, savjetom i po potrebi terapijom pomoći u sprečavanju pogoršanja bolesti i posljedica poput nastajanja ožiljaka.

Liječenje je kod velike većine bolesnika vrlo uspješno, a ovisi o obliku akne. Kod blažih oblika primjenjuje se samo lokalna terapija, a kod srednje teških i teških oblika uz lokalnu se istodobno daje i opća terapija. Redovitim čišćenjem kože i lokalnom, danas najčešće kombiniranom, keratolitičkom i antimikrobnom terapijom, nastoji se regulirati lučenje sebuma, spriječiti začepljenje pora i stvaranje novih mitesera, prištića i upalnih promjena. Kod srednje teških oblika uz lokalnu terapiju uobičajeno se daju antibiotici, dok je kod teških oblika terapija izbora oralna primijena izotretinoina. Učinkovitost liječenja svih oblika akne je vrlo velika, ali samo kod pravilne i dugotrajne primjene terapije koju određuje dermatolog.