Obilježen Svjetski dan medicinske prehrane

Svake godine 4. studenog se obilježava Svjetski dan medicinske prehrane, svjetska inicijativa za podizanje svijesti o pothranjenosti i borbu protiv pothranjenosti u zdravstvenim ustanovama

Povodom obilježavanja Svjetskog Dana medicinske prehrane, u organizaciji Večernjeg lista i Hrvatske udruge poslodavaca - Koordinacije industrije medicinske prehrane, održan je okrugli stol s ciljem informiranja o važnosti medicinske prehrane kod bolesnika.

Pothranjenost bolesnika u zdravstvenom sustavu je česta, čemu svjedoči podatak da je do 40 posto hospitaliziranih bolesnika pogođeno pothranjenošću uzrokovanom bolešću.

Pothranjenost dovodi do povećanog broja komplikacija tijekom liječenja pa čak i do nepovoljnog ishoda bolesti te produžuje oporavak, ali i boravak bolesnika unutar bolničkog sustava, što vodi povećanju troškova zdravstvene zaštite.

U trenutku kada bolesnik ne može standardnim načinom prehrane unijeti dovoljnu količinu nutritivnih tvari potrebna je liječnička intervencija u vidu uvođenja nutritivne terapije.

Nutritivna terapija ili medicinska prehrana je pojam za specifično dizajniranu hranu za posebne medicinske potrebe, koja u malom volumenu sadrži sve makro i mikroelemente te može zadovoljiti cjelodnevne prehrambene potrebe bolesnika ili biti dopuna standardnoj prehrani.

Na svjetskom, pa tako i na Hrvatskom tržištu dostupni su pripravci medicinske prehrane specifično prilagođeni različitim kliničkim stanjima, npr. pacijentima s gastroenterološkim bolestima, onkološkim bolesnicima, nefrološkim, dijabetološkim, kirurškim i pedijatrijskim bolesnicima, itd....

Medicinska prehrana u Hrvatskoj danas je sastavni dio standardne medicinske skrbi što liječnicima dopušta nutritivnu intervenciju koja može pozitivno utjecati na ishod liječenja bolesnika.