VISOMAT® COMFORT ECO

1 tlakomjer

Tlakomjer za potpuno automatsko mjerenje krvnog tlaka i pulsa na nadlaktici.

Uređaj je namijenjen za neinvazivno mjerenje sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka, pulsa i za izračunavanje tlaka pulsa kod odraslih osoba kao dio kućne zdravstvene skrbi. Ovaj uređaj koristi oscilometrijski način za mjerenje krvnog tlaka i brzine pulsa. Manžeta se spaja s uređajem i omata oko ruke. Senzor mjeri male oscilacije tlaka koje se javljaju zbog širenja i kontrakcije arterija sa svakim otkucajem srca. Amplituda tlačnih valova se mjeri u milimetrima žive (mmHg) i prikazuje kao digitalna vrijednost.

Uređaj se mora koristiti u skladu s postupcima navedenim u uputi za uporabu i ne smije se koristiti u bilo koje druge svrhe. Važno je da prije uporabe uređaja pažljivo pročitate cijelu uputu za uporabu. Molimo da posebnu pažnju obratite na poglavlje “Važne informacije o uporabi”.

• Mjerenje krvnog tlaka kod djece zahtijeva specijalističko znanje! Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako želite mjeriti krvni tlak djetetu. Ni pod kojim uvjetima nemojte koristiti ovaj uređaj na bebama/novorođenčadi.
• Manžeta je posebno razvijena za ovaj uređaj i ne smije se koristiti s drugim uređajima.
• Tijekom trudnoće i u slučaju preeklampsije, uređaj se smije koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom.
• Rezultati mjerenja tlakomjera za automatsko mjerenje krvnog tlaka mogu biti pogrešni zbog trudnoće, nepravilnog rada srca ili arterioskleroze. Mjerite svoj krvni tlak u suradnji sa svojim liječnikom.
• Manžeta se nikada ne smije omatati oko kritične točke na ruci, poput rane ili aneurizme itd., ili oko ruke s arteriovenskim šantom (spojem). Rizik od ozljeda! Može se prekinuti opskrba putem intravaskularnog pristupa (infuzija) ili rad drugih medicinskih uređaja za nadzor. 
• Ne koristite ovaj uređaj bez prethodnog savjetovanja sa svojim liječnikom ako ste podvrgnuti liječenju dijalizom ili uzimate antikoagulanse, inhibitore nakupljanja trombocita ili steroide. Pod ovim uvjetima može doći do unutarnjeg krvarenja. 
• Ako vam je izvršena mastektomija, ne mjerite krvni tlak na strani tijela na kojoj je uklonjena dojka s pazušnim limfnim čvorovima. 
• Provjerite je li crijevo za zrak presavijeno. Presavijeno crijevo za zrak može spriječiti pražnjenje manžete i tako na duže vrijeme prekinuti protok krvi u ruci. 
• Pričekajte nekoliko minuta između uzastopnih mjerenja, u suprotnom će cirkulacija u ruci biti predugo prekinuta što može uzrokovati ozljedu.  • Uređaj sadrži male dijelove koje djeca mogu progutati. Stoga se u svako doba mora držati izvan dohvata djece. Crijevo za zrak predstavlja rizik od gušenja. Molimo slijedite upute koje se odnose na rukovanje manžetom kako bi izbjegli ovakve rizike. 
• Razgovarajte o očitanjima tlaka sa svojim liječnikom. Nemojte ih procjenjivati sami. 
• Mjerenje vlastitog krvnog tlaka ne čini liječenje. Nikada ne mijenjajte određenu dozu lijeka/medikamenta koju vam je propisao vaš liječnik.  
• Molimo pogledajte odjeljak “Važne upute za upotrebu” prije nego sami započnete s mjerenjima.

Klinički testirana točnost mjerenja (validacija prema ESH).
Funkcija grafičkog prikaza za jednostavnu kategorizaciju mjerenja.
Prikaz tlaka pulsa.
Prikaz nepravilnog pulsa.
Mogućnost aktiviranja funkcije datum / vrijeme.
Memorija za 60 mjerenja: prikaz prosječne vrijednosti svih mjerenja.
Visoko kvalitetna manžeta za praktično i sigurno mjerenje: za opseg ruke 23 – 43 cm.
Adapter za rad na struju: dostupan zasebno.

Kardiovaskularni sustav ima važan zadatak opskrbe svih organa i tkiva u tijelu s dovoljnom količinom krvi i važan zadatak uklanjanja
metabolita. Radi toga se srce steže i širi u pravilnim razmacima od oko 60 do 80 puta u minuti. Pritisak krvi na stjenke arterija kroz koje protječe, uzrokovan stezanjem srca, naziva se sistolički krvni tlak. Tlak u sljedećoj fazi širenja srca, kad se ono ponovno puni krvlju, se naziva dijastolički. Tijekom dnevnog mjerenja određujete obje vrijednosti.
Naš krvni tlak odgovara na unutarnje i vanjske utjecaje kao osjetljivi mjerni instrument. Pod mentalnim, fizičkim i okolišnim utjecajima, on se mijenja cijelo vrijeme i nikada nije konstantan. Razlozi fluktuacije vrijednosti krvnog tlaka mogu biti: kretanje, govor, konzumiranje hrane, alkohola ili nikotina, nervoza, unutarnja napetost, emocije, sobna temperatura, nedavno mokrenje ili peristaltika crijeva, utjecaji okoliša poput kretanja i zvukova itd. Čak i promjene vremena i klime mogu utjecati na vaš krvni tlak. To objašnjava zašto su vrijednosti izmjerene kod liječnika često više od onih izmjerenih kod kuće u svom uobičajenom okruženju.
Čak i doba dana ima utjecaj na vaš krvni tlak. Vrijednosti su najviše tijekom dana. Tijekom popodneva i navečer malo se snize. One su niske dok spavate, ali se relativno brzo povise nakon što ustanete. Jednokratno i neredovito mjerenje stoga malo govori o vašem stvarnom krvnom tlaku. Pouzdana procjena moguća je samo kad se mjerenja rade redovito. Razmotrite izmjerene vrijednosti krvnog tlaka sa svojim liječnikom.

VEZANI SADRŽAJ

POVIŠEN KRVNI TLAK OSTAJE U OBITELJI

Nova studija učvrstila je vezu između prisutnosti hipertenzije kod roditelja s većim izgledima za povišen krvni tlak kod njihove djece.

Saznajte više

ČUVAJTE SVOJE SRCE

U slučaju povišenoga krvnog tlaka i povišene razine kolesterola u krvi, rizik nastanka srčanog infarkta povećava se i do 15 puta.

Saznajte više

NIZAK KRVNI TLAK

Nizak krvni tlak (hipotonija) kao znak ortostatskog poremećaja dovodi do nedostatne cirkulacije u mozgu.

Saznajte više