FEMIPLANT TABLETE

60 tableta

Femiplant je biljni lijek koji se koristi za ublažavanje simptoma menopauze kao što su naleti vrućine i pojačano znojenje.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Što je Femiplant i za što se koristi?

Femiplant sadrži suhi ekstrakt cimicifuginog podanka (Cimicifuga racemosa).

Femiplant je biljni lijek koji se koristi za ublažavanje simptoma menopauze kao što su naleti vrućine i pojačano znojenje.

Femiplant je namijenjen za primjenu samo u odraslih žena u menopauzi.

Kako uzimati Femiplant?

Uvijek uzmite ovaj lijek točno onako kako je opisano u ovoj uputi ili kako Vam je rekao Vaš liječnik. Provjerite s Vašim liječnikom ili ljekarnikom ako niste sigurni. 

Preporučena doza

Odrasle žene u menopauzi: 2 tablete jednom dnevno ili 1 tableta dva puta dnevno – jedna ujutro i jedna navečer – bez obzira na obroke. Tabletu progutajte cijelu s dovoljno tekućine. Tabletu nemojte sisati, drobiti niti žvakati.

Trajanje liječenja

Femiplant ne pokazuje odmah svoj učinak. Prvi terapijski učinak vidljiv je nakon dva tjedna primjene. S obzirom da se simptomi ublažavaju produljenom upotrebom, preporučuje se uzimati Femiplant tijekom dužeg razdoblja, ali ne duže od šest mjeseci bez liječničkog savjeta. Obavezno se obratite svom liječniku ako se ne osjećate bolje ili ako se osjećate lošije nakon 6 do 8 tjedana.

Oštećenje funkcije jetre

Ovaj lijek se ne preporučuje kod žena s oštećenom funkcijom jetre zbog nedostatnih ispitivanja u tim skupinama korisnica. 

Ako uzmete više lijeka Femiplant nego što ste trebali

U slučaju predoziranja lijekom Femiplant, veća je vjerojatnost pojave nuspojava navedenih u nastavku. Ako uzmete više tableta nego je preporučeno, obratite se za savjet svom liječniku.

Ako ste zaboravili uzeti Femiplant

Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu tabletu. Preskočite propuštenu dozu i uzmite sljedeću dozu u uobičajeno vrijeme na način kako je navedeno u ovoj uputi. Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Što morate znati prije prije nego počnete uzimati Femiplant?

Nemojte uzimati Femiplant

- ako ste alergični na djelatnu tvar (podanak biljne vrste cimicifuge, Cimicifuga racemosa) ili bilo koji drugi sastojak ovog lijeka (naveden u dijelu 6.).

Upozorenja i mjere opreza

Obratite se svom liječniku prije nego uzmete Femiplant:

  • ako ste imali ili imate oštećenje jetre
  • ako se pojave simptomi oštećenja jetre (umor, gubitak apetita, žuta boja kože i očiju ili jaka bol u gornjem dijelu trbuha uz mučninu i povraćanje ili tamnu mokraću), morate odmah prestati uzimati Femiplant i obratiti se svom liječniku
  • ako se pojavi vaginalno krvarenje ili drugi simptomi
  • ako istodobno uzimate nadomjesnu hormonsku terapiju (estrogeni)
  • ako ste se liječili ili se trenutačno liječite od raka dojke ili od drugih tumora ovisnih o hormonima
  • ako vam se simptomi pogoršaju tijekom primjene lijeka Femiplant.

Djeca i adolescentice

Femiplant nije namijenjen djeci i adolescenticama.

Drugi lijekovi i Femiplant

Nema poznatih interakcija s drugim lijekovima. Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate, nedavno ste uzeli ili biste mogli uzeti bilo koje druge lijekove.

Femiplant sa hranom i pićem

Nije poznato utječu li hrana i piće na djelovanje biljnog lijeka Femiplant.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego uzmete ovaj lijek. 

Nema odgovarajućih podataka o korištenju lijeka Femiplant tijekom trudnoće i dojenja te zbog toga korištenje lijeka Femiplant tijekom trudnoće i dojenja nije preporučljivo.

Nema dostupnih podataka o utjecaju lijeka Femiplant na plodnost.

Žene reproduktivne dobi trebaju primjenjivati odgovarajuću kontracepciju.

Upravljanje vozilima i strojevima

Nema podataka o utjecaju lijeka Femiplant na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

Femiplant sadrži laktozu

Ako vam je liječnik rekao da ne podnosite neke šećere, obratite se liječniku prije uzimanja ovog lijeka.

Što Femiplant sadrži?

Djelatna tvar je suhi ekstrakt cimicifuginog podanka. Jedna tableta sadrži 2.5 mg ekstrakta (kao suhi ekstrakt) iz Cimicifuga racemosa (L.) Nutt., rhizoma (cimicifugin podanak) (6–11 : 1); ekstrakcijsko otapalo: izopropilni alkohol 40% (V/V).

Drugi sastojci: celuloza, prah, laktoza hidrat, krumpirov škrob, magnezijev stearat.

Femiplant je jedini biljni lijek s cimicifugom pripremljen kao 40 % izopropilni ekstrakt. Upravo je navedeni izopropilni ekstrakt najčešće proučavan oblik cimicifuge s više od 20 kliničkih studija u posljednjih 15 godina, u kojima je sudjelovalo preko 12.000 žena diljem svijeta.

Dugogodišnje kliničko iskustvo doprinijelo je potpunom pouzdanju u učinkovitost Femiplanta i sigurnost primjene.

Femiplant ne sadrži estrogene niti ispoljava učinak sličan estrogenima.

Terapijski učinak Femiplant postiže već unutar prva dva tjedna primjene.

Femiplant je lijek koji smanjuje simptome menopauze kao što su naleti vrućine i pojačano znojenje.

Femiplant se može koristiti s drugim lijekovima. Nema poznatih interakcija biljnog lijeka Femiplant s drugim lijekovima. Međutim, u slučaju sumnje preporučujemo da se posavjetujete s liječnikom.

Femiplant ne pokazuje odmah svoj učinak. Prvi terapijski učinak vidljiv je nakon dva tjedna primjene. Simptomi se ublažavaju produljenom primjenom pa se preporučuje uzimati Femiplant tijekom dužeg razdoblja.

Obavezno se obratite svom liječniku ako se ne osjećate bolje ili ako se osjećate lošije nakon 6 do 8 tjedana primjene.

Femiplant se može koristiti sve dok postoji potreba za ublažavanjem simptoma povezanih s menopauzom. Ponekad je to čak i nekoliko godina. Ipak, preporučujemo da se nakon 6 mjeseci korištenja lijeka posavjetujete s liječnikom.

VEZANI SADRŽAJ

CIMICIFUGA - LJEKOVITA BILJKA BEZ FITOESTROGENA

Jedna od mogućih terapijskih opcija za ublažavanje tegoba menopauze, nakon savjetovanja s liječnikom ili ljekarnikom, može biti i primjena ljekovite biljke s dugom tradicionalnom primjenom poput cimicifuge

Saznajte više

MENOPAUZA BEZ TABUA

Iako menopauzalne tegobe stoljećima pogađaju žene, tek im se posljednjih nekoliko desetljeća pridaje veća važnost, kako u medicinskim krugovima tako i u društvu

Saznajte više

PERIMENOPAUZA - KAD PROMJENE ZAKUCAJU NA VRATA

Promjena hormonalnog ritma u vrijeme perimenopauze kod žena može izazvati bolan osjećaj gubitka samokontrole

Saznajte više