KARAKTERISTIKE ZDRAVIH SPERMIJA

 

Pokretljivost spermija


Stupanj pokretljivosti spermija je važan čimbenik kad je u pitanju učinkovito kretanje unutar ženskog reproduktivnog sustava, jer ukoliko nisu dovoljno brzi, neće uspjeti doći do jajne stanice (jajašca).

Kategorije pokretljivosti spermija:
  • progresivna pokretljivost (PR) - kretanje prema naprijed
  • neprogresivna pokretljivost (NP) - lokalno kretanje (spermiji plivaju u krugovima)
  • nepokretnost - nema kretanja.
Pokretljivost se klasificira kao normalna kada se više od 32 % spermija kreće progresivno.
 


Broj spermija


Broj ili koncentracija spermija ima prognostičku i dijagnostičku funkciju u procjeni plodnosti. Procjenom broja ili koncentracije spermija može se utvrditi količina spermija koja se prenosi tijekom spolnog odnosa. To omogućava daljnju procjenu proizvodnje spermija, rezerve u epididimisu i izdržljivosti sustava za prijenos sperme.

 

Morfologija (izgled)


Izgled spermija je odlučujući element u procjeni plodnosti jer njihov oblik može utjecati na sposobnost da stigne do jajne stanice i u nju prodre. Spermiji se morfološki ocjenjuju ​​prema različitim kriterijima, pri čemu se mikroskopski utvrđeni poremećaji oblika na dijelu glave, srednjem dijelu i repu različito klasificiraju. Morfologija se smatra urednom ako više od 4 % spermija ima normalan oblik.

ŠTO UZROKUJE SLABU KVALITETU SPERMIJA?

 

Oligozoospermija / azoospermija

  • Ograničena proizvodnja - označava smanjen ukupan broj spermija u ejakulatu zbog zbog njihove ograničene proizvodnje (oligozoospermija) ili ih uopće nema (azoospermija). Mogući uzroci su stres, infekcije, hormonski poremećaji, dijabetes, stanja poslije operacije tumora, različito lokalizirane anomalije, genetski čimbenici, čimbenici okoliša i zlouporaba alkohola ili droga.
  • Otežan transport - mogući uzroci su upala, varikokela i genetski poremećaji.

 

Slaba pokretljivost (astenozoospermija)

Označava slabu pokretljivost spermija u ejakulatu. 
 

Oat sindrom (oligoastenoteratozoospermija)

Stanje u kojem postoje trodimenzionalne patološke promjene spermija. 

Čimbenici OAT sindroma:
  • nedovoljan broj spermija (oligo)
  • nedovoljna pokretljivost spermija (asteno)
  • povećan broj nepravilno oblikovanih spermija (terato).

Mogući uzroci OAT sindroma su nespušteni testisi, varikokela, kromosomske anomalije, hormonski poremećaji, infekcije, uzimanje lijekova i zlouporaba alkohola ili droga.
 


SPERMIOGRAM


Spermiogram je važna metoda ispitivanja koja se koristi u svrhu procjene plodnosti muškaraca, a provodi se prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. Fokus ispitivanja je procjena spermija s obzirom na njihovu koncentraciju, pokretljivost i oblik.

Za izradu spermiograma se koristi mikroskopska analiza ejakulata, koja uzima u obzir sve ostale nalaze analize spermija. 

Spermiogram koristi mikroskopsku analizu ejakulata kako bi se procijenila plodnost muškarca, a radi se na temelju svih nalaza prikupljenih tijekom pregleda sperme.

Spermiogram je najvažnija pretraga u procjeni plodnosti muškarca. Uzorak sjemena se uzima masturbacijom u sterilnim uvjetima, po mogućnosti izravno na mjestu ispitivanja kako bi se omogućila brza obrada i analiza uzorka.

Ejakulat se pregledava pod mikroskopomu laboratoriju. Konačna procjena je li loša kvaliteta spermija uzrok neplodnosti može se postići sumiranjem nekoliko čimbenika, uključujući količinu, pokretljivost i kvalitetu spermija. Mali broj spermija u ejakulatu ne upućuje odmah na sterilitet ali može značiti da će trebati duže vremena da se jajna stanica uspješno oplodi. Spermiji ograničene pokretljivosti ili abnormalnog oblika također mogu negativno utjecati na prirodni proces začeća.

 
Znanstvenik gleda kroz mikroskop

O čemu treba voditi računa prilikom izrade spermiograma?

Najčešći i najpouzdaniji način uzimanja uzorka za analizu spermija je masturbacija.

Spermiogram se izrađuje nakon najmanje 2 dana seksualne apstinencije.

Kontrolni spermiogram treba ponoviti nakon otprilike 4 tjedna.

Pregled urologa je nužan kako bi se isključili čimbenici poput varikokele (proširenih vena).