METODE LIJEČENJA


 

Hormonska terapija


Ako je uzrok neplodnosti hormonalni poremećaj kod žene, najčešće se započinje s hormonalnim liječenjem. Različiti lijekovi mogu regulirati nepravilnosti menstrualnog ciklusa i potaknuti ovulaciju.

Ukoliko je neplodan muškarac , liječnik će također u nekim slučajevima preporučiti lijekove (na primjer lijekove za liječenje hormonalnih poremećaja, kao što je to slučaj kod nedostatka testosterona).
 

Inseminacija (prijenos sjemena)

Kod inseminacije liječnik ubrizgava pročišćenu, koncentriranu sjemenu tekućinu u vaginu, grlić maternice, maternicu ili jajovode. Ova metoda se razmatra u slučaju blago narušene kvalitete spermija ili ako je grlić maternice toliko ožiljkasto promijenjen (zbog infekcije ili upala) da spermiji otežano stižu do maternice. Ponekad je prije inseminacije potrebna  hormosnka stimulacija jajnika.
 

In vitro oplodnja (IVF)

IVF je tehnika u kojoj se jajna stanica oplođuje izvan tijela. Razmatra se, na primjer, ukoliko jajna stanica ne može stići do maternice jer je ona zbog posljedica upale ožiljno promijenjena. IVF također može biti od pomoći i u slučaju kad žena ima miome maternice ili pozitivna antitijela na spermije, ako kvaliteta spermija nije zadovoljavajuća ili u slučajevima kad liiječnik nije mogao ustanovio uzrok neplodnosti.

 

Intracitoplazmatska injekcija spermija (ICSI)

Pomoću ove metode, liječnik ubrizgava spermij izravno u jajnu stanicu. ICSI se razmatra kada spermij ne može „samostalno“ oploditi jajnu stanicu bilo u tijelu žene ili u epruveti. Također se može razmotriti i u situacijama kad žena ne uspije zatrudnjeti unatoč primjeni IVF metode.