OMEGA 3 KAPSULE

60 kapsula

Dodatak prehrani s omega-3 masnim kiselinama

DHA (doksoheksaenska kiselina) doprinosi održavanju normalnog vida i normalne funkcije mozga (blagotvorni učinak postiže se dnevnim unosom 250 mg DHA). EPA i DHA (eikosapentaenska i doksoheksaenska kiselina) doprinose normalnoj funkciji srca (blagotvorni učinak postiže se dnevnim unosom 250 mg EPA i DHA).

Preporučuje se uzimanje 1 do 3 kapsule dnevno nakon jela ili po preporuci liječnika.

NAPOMENE
Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.

UPOZORENJA
Osobe koje uzimaju lijekove, trudnice i dojilje te osobe osjetljive ili alergične na ribe ili neki od sastojaka proizvoda trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom.

Riblje ulje (prirodno), kapsula: želatina, tvar za zadržavanje vlage: glicerol, pročišćena voda, DL-alfa tokoferol acetat.

Dodaci prehrani koji sadrže omega-3 masne kiseline najčešće se dobivaju iz ribe. Poznato je da su vrsta i kvaliteta ribe od iznimne važnosti za kvalitetu samog preparata. Riblje ulje dobiveno iz velikih riba poput tune, haringe i bakalara ima veću mogućnost kontaminacijeteškim metalima, dok riblje ulje dobiveno iz sitne ribe poput inčuna i srdele ima značajno manji rizik od spomenutog. No bez obzira o kojoj se ribi radi, riblje ulje u procesu proizvodnje, osobito kada se radi o dodacima prehrani, prolazi kroz fazu pročišćavanja te mora zadovoljiti zakonodavne uvjete da bi se stavilo na tržište. Kvalitetni preparati poput Zona Vital Omega 3 kapsula sadrže prirodno riblje ulje s definiranim udjelima polinezasićenih masnih kiselina, EPA (eikozapentaenska masna kiselina) i DHA (dokozaheksaenska masna kiselina) uz dodatak vitamina E, prirodnog antioksidansa.
Riba je jedan od najboljih prehrambenih izvora omega-3 masnih kiselina te je riblje ulje tradicionalno još uvijek najčešće upotrebljavan izvor omega 3-masnih kiselina, a razina njihove apsorpcije ovisi o količini njihovog aktivnog oblika u ribljem ulju. U odnosu na biljne izvore i druge životinjske prehrambene izvore, riba i riblje ulje se smatraju najboljim izvorom omega 3-masnih kiselina zbog činjenice da su dio uravnotežene prehrane, ali i da se mogu suplementirati.
Organizam može sintetizirati brojne spojeve, tako i razne masne kiseline, ali ne može sintetizirati polinezasićene omega-3 masne kiseline. One su esencijalne i sastavni su dio staničnih membrana te ih je nužno uzimati putem hrane (riba, morski plodovi, laneno ulje, alge) i/ili suplementacijom. DHA je komponenta membranskih strukturnih fosfolipida u živčanom tkivu i mrežnici. EPA se može transformirati u eikozanoide, skupinu biološki aktivnih tvari, te u prostaglandine, prostaciklin i leukotriene koji sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka, bubrežnoj funkciji, zgrušavanju krvi, upalnim i imunološkim reakcijama te drugim funkcijama u tkivima. Obje omega-3 masne kiseline, EPA i DHA, dio su stanične membrane te na taj način mogu utjecati na stanični metabolizam, prijenos signala i regulaciju ekspresije gena.
 

VEZANI SADRŽAJ

OMEGA-3 MASNE KISELINE: POMOĆ MLADIMA U SNIŽENJU KRVNOG TLAKA

Zdravi mladi ljudi mogu spriječiti povišenje krvnog tlaka konzumacijom hrane bogate omega-3 masnim kiselinama.

Saznajte više

MOZGU TREBAJU OMEGE

Osobitu pozornost treba posvetiti DHA kiselini, jer je iznimno važna za razvoj centralnoga živčanog sustava i vida kod fetusa

Saznajte više

OMEGA-3 - U ZDRAVLJU I BOLESTI

Jedna od najizazovnijih prehrambenih mjera, koja može znatno utjecati na zdravlje, je povećan unos omega-3 masnih kiselina

Saznajte više