SUHOĆA I NADRAŽENOST SLUZNICE NOSA 

Funkcija sluznice nosa

Osnovna funkcija nose je respiratorna, no osim nje postoje njušna i zaštitna funkcija.

Najuže povezana s respiratornom funkcijom je ona u koju spadaju vlaženje, grijanje i čišćenje udahnutog zraka, u čemu najvažniju ulogu ima upravo sluznica nosa. 

Sluznica nosa je obložena višeslojnim trepetiljkastim epitelom s cilijama, na površini kojeg se nalazi nosna sluz koju izlučuju seromukozne žlijezde. Sluz se sastoji od rjeđe (sol) faze, u kojoj se cilije gibaju, i gušće (gel) faze, na površini koje se zadržavaju zrakom udahnute čestice.

Odstranjivanje zadržanih čestica (prašine, bakterija, alergena i sl.) odvija se gibanjem sluzi u smjeru nosnog dijela ždrijela, u čemu aktivno sudjeluju i cilije koje se prirodno gibaju u tom smjeru (mukocilijarni transport). 

Ispod površinskog sloja sluznice nalazi se splet kapilara koje je opskrbljuju molekulama vode, što uz pravilan rad seromukoznih žlijezda omogućava vlaženje sluznica nosa i zraka koji se udiše.

 

MEDICINSKI ZAHVATI KOJI OŠTEĆUJU SLUZNICU NOSA

 

Radioterapija

Uzrok oštećenja sluznice nosa mogu biti određeni dijagnostički ili terapijski medicinski zahvati. Jedan od njih je i radioterapija. Studije provedene na bolesnicima koji su bili podvrgnuti radioterapiji pokazale su kako je u njih došlo do smanjenja pokretljivosti cilija na površini sluznice nosa. Osim što smanjuje pokretljivost cilija, radioterapija može uzrokovati i oštećenje sluznice nosa.
 

POTPORA LIJEČENJU SUHOĆE I OŠTEĆENJA SLUZNICE NOSA


Osnovna ideja liječenja suhoće sluznice nosa je primjena preparata koji će pojačati njezinu vlažnost. Proizvodi za tu namjenu uglavnom se temelje na različitim biopolimerima koji na sebe vežu molekule vode. Kako su sami po sebi preveliki da bi prošli kroz sluznicu i ušli u cirkulaciju, biopolimeri se smještaju na površini sluznice i povećavaju vlažnost molekulama vode koje na sebe vežu.

U slučaju oštećenja sluznice nosa, osim vlaženja poželjna je i primjena sigurnog antiseptika kako bi se mogućnost infekcije smanjila na najmanju moguću mjeru.

 

Octenisan® md gel za nos

Octenisan® md gel za nos koristi se kao potporna terapija u liječenju oštećenja sluznice nosa. Osim što vlaži sluznicu nosa, ima i antiseptički učinak koji osigurava uništavanje mikroorganizama na njezinoj površini.

Djelovanje Octenisan® md gela za nos temelji se na tri spoja:
  • propilen glikol - primjer je spoja koji se koristi za rješavanje suhoće i nadraženosti sluznice nosa. Svojom strukturom pridonosi vlaženju sluznice nosa, pomaže u rješavanju problema guste sluzi, olakšava disanje i sprječava pojavu krvarenja iz nosa.
  • hidroksietil celuloza - polimer topljiv u vodi koji na sebe veže molekule vode. Često se koristi kako bi se osigurala konzistencija gela, a svoju primjenu nalazi i u izradi umjetnih suza.
  • oktenidin - djelatna tvar kojoj je svojstven širok antiseptički spektar djelovanja (baktericidan, fungicidan i ograničen virucidan učinak).
 

Kako koristiti Octenisan® md gel za nos

Octenisan® md gel za nos koristi se dva puta dnevno. Nanese se u dovoljnoj količini na vateni štapić pomoću kojeg se nanosi u prednji dio nosne šupljine (predvorje nosa). Masiranjem nosnica palcem i kažiprstom osigurava se jednolika raspodjela gela po sluznici nosa.