PREOPERATIVNA PRIPREMA

 
Priprema za operacijski zahvat uključuje cijeli tim - od medicinskih sestara preko liječnika operatera, anesteziologa i po potrebi kliničkog nutricioniste pa sve do samoga bolesnika.

Uz psihološku i emocionalnu potporu koju će mu pružiti osoblje zdravstvene ustanove, bolesnik treba proći nekoliko temeljnih koraka preoperativne pripreme.

Početni koraci

Operacijski zahvat se planira u dogovoru s liječnikom - operaterom. Osim što će liječnik bolesniku pružiti osnovne informacije o samom zahvatu, tražit će potrebne preoperativne laboratorijske i dijagnostičke pretrage, za koje uputnice izdaje liječnik obiteljske medicine.  

Po primitku u bolnicu, bolesniku se daje na uvid i potpis obrazac informiranog pristanka za operacijski zahvat. Nalaze traženih pretraga pregledava anesteziolog, koji temeljem razgovora s bolesnikom (uzimanje bitnih anamnestičkih podataka, npr. provjera postojećih alergija itd.), analize aktualnog zdravstvenog stanja i terapije koju bolesnik uzima, daje privolu za operacijski zahvat i ujedno definira najbolji tip anestezije ili odgađa zahvat dok se ne saniraju traženi parametri.

 

Prehrana

U ovisnosti o vrsti zahvata, organu (organskom sustavu) na kojem će se izvesti ili stanju bolesnika, operacijskom zahvatu može prethoditi specifičan plan prehrane. Tako se, na primjer, bolesniku može odrediti potpuno ili djelomično uzdržavanje od hrane ili uvesti hrana obogaćena točno određenim sastojcima.

U pravilu se dan prije operacije konzumira lako probavljiva hrana ili se probavni sustav pripremi na način da se koriste laksativi uz suzdržavanje od konzumacije hrane.

Za većinu operacija vrijedi pravilo da se osam do 10 sati prije zahvata ne smije ništa jesti niti piti.

Tjedan prije operacije

Pet dana prije termina operacije poželjno je da bolesnik sam kod kuće obavi proces dekolonizacije s ciljem smanjenja rizika od razvoja postoperativne infekcije. Proces dekolonizacije provodi se s Octenisan® linijom proizvoda na bazi oktenidina.

Tijelo se pere s Octenisan® losionom za pranje jednom dnevno tijekom pet dana, a vlasište i kosa dva puta u pet dana.

Sluznica nosa se dekolonizira s Octenisan® md gelom za nos dva puta dnevno tijekom pet dana.

 

Dan prije operacije

Dan prije operacije procjenjuje se zdravstveno i emocionalno stanje bolesnika. Pruža mu se psihološka potpora zbog predstojećeg zahvata i provodi anesteziološki pregled.

Bolesnik dobiva laksativ radi lakšeg pražnjenja crijeva i upoznaje se s pravilom prema kojemu ne konzumira hranu osam do 10 sati prije zahvata. 

Večer prije zahvata bolesnik se kupa ili tušira s antiseptičkom otopinom kako bi se smanjila vjerojatnost infekcije.

Brijanje područja kože koje će biti podvrgnuto operacijskom zahvatu također se provodi dan prije, u bolnici. Kako britvica oštećuje kožu, otvara mogućnost prodora mikroorganizama i pojavu infekcije pa se preporučuje koristiti kremu za depilaciju ili električni aparat za uklanjanje dlaka kako bi koža ostala intaktna i sačuvala se njezina obrambena funkcija.

 

PREOPERATIVNA DEKOLONIZACIJA

 

Cilj preoperativne dekolonizacije bolesnika je uklanjanje potencijalno opasnih mikroorganizama i izbjegavanje razvoja postoperativne infekcije.

Dekolonizacija bolesnika obuhvaća kombinaciju aseptičkog pranja cijelog tijela i dekolonizaciju nosne šupljine.
  

 

Preoperativno pranje tijela i kose

Preporuča se kroz pet dana prije operacije jednom dnevno istuširati se s Octenisan® losionom za pranje na bazi oktenidina, a vlasište i kosu oprati dva puta (u dva navrata) tijekom pet dana pripreme (losion se nanosi na kožu i kosu nerazrijeđen i ostavi djelovati jednu minutu).

Prilikom pranja posebnu pozornost treba obratiti na pazuhe, trbuh i intimno područje. Potom se tijelo temeljito ispere, obriše čistim ručnikom i odjene se čista odjeća. Ujedno je preporučljivo svakodnevno koristiti čistu posteljinu.
 

Preoperativna dekolonizacija nosa

Preoperativna dekolonizacija nosa provodi se s Octenisan® md gelom za nos na bazi oktenidina dva puta dnevno tijekom pet dana prije termina operacije.

Octenisan® md gel za nos treba nanijeti u dovoljnoj količini na vateni štapić i pomoću njega u prednji dio nosne šupljine. Masiranjem nosnica palcem i kažiprstom osigurava se jednolika raspodjela gela po nosnoj sluznici.