CILJ NJEGE NEPOKRETNOG BOLESNIKA

 
Temeljni cilj njege nepokretnog bolesnika je osiguravanje zadovoljstva, osjećaja ugode i samopoštovanja uz poštivanje njegova dostojanstva. Zadovoljavaju se osnovne ljudske potrebe, a kontinuiranom brigom o zdravlju nastoje se prevenirati komplikacije.

 

Pranje ruku

Njega nepokretnog bolesnika uvijek započinje odgovarajućom pripremom - temeljitim pranjem ruku i to pri samom ulasku u kuću, prije početka pružanja njege te nakon kontakta s bolesnikom.

Na taj način se s površine ruku mehanički odstranjuje vidljiva nečistoća zajedno s mikroorganizmima čime se prevenira mogućnost pojave infekcije. 

Održavanje osobne higijene

Pružanje njege nepokretnom bolesniku temelji se na održavanju osobne higijene. Članovi obitelji, skrbnik ili medicinsko osoblje održavaju čistoću kože i sluznica te kose, zuba i noktiju bolesnika.
 
Njega se provodi na svakodnevnoj i tjednoj bazi. Svakodnevno se održavaju higijena zubala, usne šupljine, pojasa i genitalija, kosa se češlja, a pelene i odjeća mijenjaju. Na tjednoj bazi bolesnika se kupa u kadi ili u krevetu, pere se kosa i podrezuju se nokti.

 

OCTENISAN® PROIZVODI U NJEZI NEPOKRETNOG BOLESNIKA


Octenisan® linija uključuje proizvode na bazi oktenidina namijenjene za pranje i dekolonizaciju kože i kose nepokretnih bolesnika u kućnom i bolničkom okruženju. Proizvodi iz ove linije prikladni su za primjenu i u jedinicama intenzivnog liječenja.
 
Octenisan®  rukavice za pranje su jednokratne rukavice impregnirane antiseptikom oktenidinom, namijenjene čišćenju i njezi kože. U pakiranju se nalazi 10 rukavica, od kojih je svaka namijenjena pranju jedne regije tijela. Ukoliko je potrebno, pakiranje se može zagrijati u mikrovalnoj pećnici kako bi postupak pranja bolesniku bio što ugodniji. Koriste se jednom dnevno na način da se njima prebriše tijelo i ostavi da djeluje 30 sekundi.
 
Octenisan® kapa za pranje je jednokratna kapa impregnirana antiseptikom oktenidinom namijenjena pranju kose i vlasišta. Kapa se koristi po potrebi, a preporučljivo dva do tri puta tjedno. Pakiranje se može zagrijati u mikrovalnoj pećnici kako bi postupak pranja kose bolesniku bio što ugodniji. Primjena je jednostavna - kapa se stavi na glavu tako da prekriva svu kosu, otopina s kape se temeljito umasira u vlasište i ostavi djelovati najmanje pet minuta.
 
Dekolonizacija nosne šupljine provodi se s Octenisan® md gelom za nos.
 
Uz Octenisan® liniju proizvoda, kod nepokretnih bolesnika može poslužiti i Octenident® otopina za ispiranje usta, kojom se održava higijena usne šupljine.