GINGIVITIS

 
Gingivitis je upala zubnog mesa (gingive). Najčešći uzrok je nakupljanje zubnog plaka zbog neodgovarajuće higijene usne šupljine uz popratnu bakterijsku infekciju. Karakteristični simptomi su otečene desni, bol i krvarenje. Ukoliko se gingivitis ne tretira na vrijeme, može progredirati u parodontitis.
 
Rizični čimbenici za razvoj ginigivitisa
  • genetska predispozicija
  • pušenje i žvakanje duhana
  • dijabetes
  • suhoća sluznice usne šupljine
  • nedovoljan prostor među zubima („zgusnuti“ zubi).


Vrste gingivitisa


GINGIVITIS UZROKOVAN PLAKOM
Najčešći je tip upalne bolesti desni. Nastaje zbog neodgovarajuće higijene usne šupljine, uslijed čega se nakupljaju zubni plak i kamenac. Za pojavu upalne reakcije koja zahvaća zubno meso odgovorne su bakterije zaštićene biofilmom. Razvoju ove vrste gingivitisa pridonosi i manjak prostora među zubima. Posebnu podkategoriju predstavlja tzv. eruptivni gingivitis, koji je karakterističan za djecu kada im se počnu klimati mliječni i nicati stalni zubi jer je u takvom stanju teško održavati odgovarajuću higijenu usne šupljine pa se plak pojačano nakuplja, a zubno meso otekne.

GINGIVITIS UZROKOVAN INFEKCIJOM
Karijes je jedan od glavnih uzroka ove vrste gingivitisa. No, u širem smislu uzrok mogu biti i različiti alergeni koji potiču alergijsku reakciju, a samim time i oticanje zubnog mesa. Primjer su žvakaće gume, paste za zube, papar, metvica i sl.

GINGIVITIS UZROKOVAN NEODGOVARAJUĆOM PREHRANOM
Upala zubnog mesa može biti posljedica nedostatka ili prekomjernog unosa određenih nutrijenata. Tako je manjak vitamina C (koji može dovesti i do skorbuta) potencijalni uzrok upale desni. S druge strane, prekomjeran unos rafiniranih ugljikohidrata i hrane s povećanim omjerom omega-6 u odnosu na omega-3 masne kiseline povezuje se s upalnim procesima u organizmu.

GINGIVITIS UZROKOVAN HORMONIMA
Tkivo desni je osjetljivo na djelovanje estrogena i testosterona, stoga u stanjima povećane razine ovih hormona dolazi do reakcije i upale zubnog mesa. Karakterističan je za adolescentetrudnice i osobe na hormonalnoj terapiji. Gingivitis koji se javlja u trudnica naziva se trudnički gingivitis.

GINGIVITIS UZROKOVAN LIJEKOVIMA
Različiti lijekovi mogu uzrokovati upalu desni. Primjer je liječenje fenitoinom, blokatorima kalcijevih kanala, antikoagulansima, oralnim kontraceptivima i sl. Terapija se u ovom slučaju ne smije samoinicijativno prekidati, nego se u dogovoru s liječnikom pokuša pronaći alternativno rješenje.

 

PARODONTITIS


Parodontitis je upala parodonta, tj. potpornog aparata zuba (desni, alveolna kost, cement, ligament) koja se razvija iz netretiranog gingivitisa. Između zuba i zubnog mesa razvija se parodontni džep u kojem zaostaje hrana. Kako te površine nisu dostupne svakodnevnom čišćenju, u džepovima nesmetano rastu patogene bakterije, a infekcija se širi u dublje slojeve. S vremenom, kost i parodontni ligamenti koji fiksiraju zub počinju propadati, zubno meso se povlači, zubi postaju klimavi i javlja se neugodan zadah.
 

Parodontitis kao multifaktorijalna bolest

Parodontitis se smatra multifaktorijalnom bolešću. Osim oralne higijene, u njegovu razvoju važnu ulogu imaju i genetika, okolišni čimbenici, opće zdravstveno stanje i način života. Provedena istraživanja su pokazala da se u zdravih osoba i osoba s parodontnom bolešću razlikuje i tip bakterija koji nastanjuje usnu šupljinu: dok kod zdravih osoba prevladavaju gram-pozitivne bakterije, kod osoba s parodontnom bolešću dominiraju gram-negativne bakterije.
 

Tipovi parodontitisa

Kronični parodontitis je uzrokovan neodgovarajućom higijenom usne šupljine i posljedičnim razvojem zubnog plaka i kamenca. Najčešće se javlja u odraslih osoba. Jedna od glavnih karakteristika je formiranje parodontnih džepova.  
 
Agresivni parodontitis se najčešće razvija tijekom djetinjstva, s tim da postoji mogućnost ispadanja svih zuba do 20. godine života. Karakterizira ga veća destrukcija usne šupljine. Razlikujemo dva tipa - lokalizirani i generalizirani. Najvažnijim čimbenikom razvoja ove vrste parodontitisa smatra se genetska predispozicija.
 

OCTENIDENT® OTOPINA ZA ISPIRANJE USTA

 
U bogatom asortimanu njemačke tvrtke Schϋlke & Mayr našla se i Octenident® otopina za ispiranje usta na bazi antiseptika oktenidina.
 

Uloga oktenidina u održavanju higijene oralne sluznice

Sredinom osamdesetih godina dvadesetog stoljeća razvijen je oktenidin, djelatna tvar antiseptičkih svojstava širokog antimikrobnog spektra djelovanja, koja se nalazi u sastavu Octenident® otopine za ispiranje usta

Istraživanja pokazuju kako je oktenidin uspješan u sprječavanju širenja bakterija koje sudjeluju u tvorbi zubnog plaka. U usporedbi s antibakterijskim učinkom drugih oblika oralnih antiseptika, oktenidin se pokazao kao najučinkovitiji antiseptik u smanjenju ukupnog broja bakterija i ostalih mikroorganizama.

Dugotrajan učinak i antiadhezivno djelovanje na mikroorganizme daju mu prednost pred tradicionalnim oblicima oralnih antiseptika, poput klorheksidina i alkohola. Pridonosi zacjeljivanju sluznice nakon upalnih bolesti (gingivitisa, parodontitisa) i kirurških zahvata u usnoj šupljini.