ČIMBENICI RIZIKA NA KOJE NE MOŽEMO UTJECATI

 

Među brojnim čimbenicima koji pogoduju pojavi hemoroidalnih tegoba nalaze se oni na čiji negativan učinak ne možemo svjesno utjecati kako bismo umanjili rizik.

Uspravno držanje čovjeka

Hemoroidalna bolest je jedinstvena za ljudsku vrstu jer se ne razvija kod niti jedne druge vrste živih bića. Zato se smatra da je jedan od glavnih čimbenika razvoja upravo uspravno držanje čovjeka koje podržava povećanje tlaka u hemoroidalnim arteriovenskim kanalima ili šantovima koji se prenosi na stijenku krvnih žila koje popuštaju i izbočuju se.

Genetska predispozicija

U nekim obiteljima uočava se veća pojavnost hemoroidalnih tegoba zbog genetski uvjetovanog „manje“ vrijednog vezivnog tkiva u stijenci krvnih žila. Jedan takav primjer je Ehlers-Danlosov sindrom (EDS), nasljedni poremećaj u kojem nedostatak kolagena može dovesti do oštećenja tkiva dna zdjelice, a hemoroidalne tegobe su čest simptom.
 

Starenje

Učestalost hemoroida raste s godinama s obzirom da zbog procesa starenja potporno tkivo, koje podržava krvne žile u rektumu i anusu, ima tendenciju slabljenja i rastezanja.

Iako su tegobe s hemoroidima najčešće prisutne u dobi između 45 i 65 godina, nije neobična njihova pojava niti kod mlađih odraslih osoba.
 

Trudnoća, porod, hormonalne promjene 

U hemoroidalnim jastučićima gusto su raspoređeni estrogenski receptori, jednako kao i u tkivu dojki. S obzirom da estrogeni uvjetuju rastezljivost tkiva, što pridonosi slabljenju potpornih niti u hemoroidima, pretpostavlja se da i to pridonosi pojavi hemoroidalnih tegoba u trudnoći kada je razina estrogena fiziološki povećana.

Kao posljedica uzimanja željeza te povišenja razine estrogena i progesterona, tijekom trudnoće se često javlja opstipacija (zatvor) koja je jedan od glavnih uzroka razvoja tegoba s hemoroidima.

Tome pridonosi i povišenje tlaka u venama zdjelice zbog pritiska fetusa kao i povećanje volumena krvi do 40 posto. Hemoroidalne tegobe koje nastanu za vrijeme trudnoće često nakon poroda nestanu same od sebe.

Neovisno o trudnoći, okidač za pojavu hemoroidalnih tegoba može biti i sam porod zbog snažnog pritiska na donji dio zdjelice i rektum.

Zbog hormonalnih promjena kod nekih žena hemoroidalne tegobe su češće izražene neposredno prije menstruacije.