UGANUĆA


Ligamenti povezuju kosti i na taj način stabiliziraju zglobove. Građeni su od kolagena i elastina, s tim da je količina elastina manja kako bi se ograničili neželjeni pokreti u zglobu.

Uganuće zgloba je ozljeda koja nastaje zbog naglog prejakog pokreta u zglobu, uslijed čega dolazi do ozljede pripadajućih ligamenata i zglobne čahure. Najčešće je uganuće gležnja, koje može pratiti i značajnija ozljeda ligamentarne i koštane sutrukture.

Uzroci mogu biti različiti, no u svakodnevnom životu najčešći uzrok je uvrtanje stopala uslijed promašene stube ili hoda po neravnom terenu. Pored toga, uganuće gležnja je i najčešća sportska ozljeda koja čini i do 25 posto svih sportskih ozljeda.

LIJEČENJE ISTEGNUĆA / UGANUĆA


Liječenje istegnuća i uganuća ovisi o težini ozljede, no ukoliko su iste blažeg stupnja u većini slučajeva dovoljno je kućno liječenje.
 

 

PRICE metoda

U liječenju istegnuća i uganuća potrebno je pridržavati se takozvane PRICE metode najmanje tijekom tri dana nakon ozljede:
 

Protection (zaštita) - ukoliko je hodanje bolno potrebno je smanjiti oslonac na ozlijeđenu nogu.

Rest (odmor) - odmor ne podrazumijeva nepomično ležanje nego je potrebno aktivno pokretanje zgloba u svim smjerovima do granice bola. Odmor je važan kako bi se zaštitilo ozlijeđeno područje od daljnjeg ozljeđivanja i obrambene snage organizma usmjerile na zacjeljivanje.

Ice (led) - led se stavlja na ozljedu kako bi se u kratkom vremenu smanjio osjet bola, ali i smanjila oteklina (jer hladnoća smanjuje protok krvi na ozlijeđenom mjestu). Led se preporuča maknuti nakon dvadesetak minuta kako ne bi došlo do ozljede kože uslijed hladnoće.

Compression (kompresija) - podrazumijeva primjenu elastičnog zavoja s ciljem proširenja podljeva na veću površinu što poboljšava uvjete resorpcije.

Elevation (elevacija) - podizanje ozlijeđenog područja u povišeni položaj 10 do 25 cm iznad razine srca što olakšava vensku i limfnu drenažu, što onda omogućuje smanjenje otekline i resorpciju podljeva.

 

Kada potražiti savjet liječnika

Ukoliko postoji neki od sljedećih simptoma svakako je potrebno potražiti savjet liječnika:
  • oštra bol ili trajanje bola dulje od dva tjedna
  • velika oteklina
  • slabost, trnci ili umrtvljenost ozlijeđenog područja
  • bolnost na pritisak u ozlijeđenom području.