LEPICOL®

180 g

Dodatak prehrani s 5 sojeva živih kultura mikroorganizama, ljuskama indijskog trputca i inulinom. Sadrži indijski trputac koji povećanjem dnevnog unosa vlakana doprinosi održavanju normalnog prolaska sadržaja kroz crijeva.

Ljuske indijskog trputca - vlakna

Zdravstvene prednosti vlakana su dobro poznate. Trenutačna europska preporuka za dnevni unos vlakana u odraslih osoba je 25 g dnevno, koju modernim načinom prehrane ne dostižemo, stoga visoko kvalitetna vlakna u dopuni prehrane donose mnoge dobrobiti probavi.
Glavni izvor vlakana u proizvodu Lepicol su ljuske indijskog trputca - psyllium (Plantago ovata forsk). Psyllium je izvanredno vlakno jer ima svojstvo normaliziranja veličine stolice time što zadržava vodu i istodobno stvara mekani gel koji lagano gura crijevni sadržaj duž donjeg dijela probavnog sustava te ga pomaže izbaciti van. Prednost psylliuma je u tome što je dosta nježniji od drugih uobičajenih vlakana (kao što su pšenica i mekinje), od kojih mnoga mogu nadražiti osjetljivu crijevnu stijenku.

Kulture mikroorganizama

Lepicol sadrži pet sojeva kultura mikroorganizama. Vaš probavni sustav je dom milijunima dobrih bakterija (kulturama mikroorganizama) koje pomažu probavi, sprječavaju rast patogenih bakterija i doprinose imunosnom sustavu. Održavanje uravnotežene crijevne mikroflore potpomaže održavanje stabilnog okruženja u probavnom sustavu što doprinosi sveukupnom zdravlju. Tu ravnotežu može poremetiti unos štetnih tvari, terapija antibioticima, stres, povišena temperatura i dr. Dodatni unos kultura mikroorganizama putem hrane ili dodataka prehrani je važan dio pomoći funkciji crijeva.

Sojevi kultura mikroorganizama u Lepicolu su:

  • Lactobacillus rhamnosus PXN 54
  • Bifidobacterium bifidum PXN 23
  • Lactobacillus acidophilus PXN 35
  • Lactobacillus plantarum PXN 47
  • Lactobacillus bulgaricus PXN 39

Inulin

Inulin je vlakno iz korijena cikorije. Njegova razgradnja započinje u debelom crijevu tako što ga kulture mikroorganizama fermentiraju u octenu, mliječnu, maslačnu i propionsku kiselinu. Time se povećava kiselost u crijevima, smanjuje apsorpcija jetrenih toksina i povećava apsorpcija minerala (osobito kalcija, magnezija i željeza) za oko 20 %. Zbog povećane kiselosti i proizvodnje spojeva s antibakterijskim djelovanjem “dobre” bakterije (mikroorganizmi) potiskuju rast patogenih bakterija i patogenih kvasaca (gljivica). 

Za odrasle: dnevno 1 do 2 čajne žličice (5 - 10 g) pomiješati s vodom ili sokom i odmah upotrijebiti. Prije uporabe promiješati. Nakon toga popiti još jednu čašu vode. Za najbolji učinak uzmite Lepicol najmanje 30 minuta prije obroka. Preporuča se početi s manjom dozom i postupno je povećavati prema individualnim potrebama do propisane količine. 

Za djecu iznad 11 godina starosti preporuča se polovina dnevne doze (1 čajna žličica = 5 g) pod nadzorom odraslih osoba. Za djecu ispod 11 godina starosti i trudnice potrebno je prije korištenja potražiti savjet liječnika.

Upozorenja 

Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporuča se kod abdominalne boli, ileusa, diabetes mellitusa, rektalnog krvarenja i otežanog gutanja. Korištenje Lepicola bez vode može uzrokovati gušenje. Sa svakom žličicom Lepicol praška uvijek konzumirati 250 ml tekućine. U slučaju bilo kakvih smetnji tijekom korištenja smanjiti dozu ili prekinuti primjenu dok se simptomi ne smire, a dozu postupno individualno prilagođavati.    
                                         
Napomene

Čuvati od dohvata male djece. Preporučena dnevna doza ne smije se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života. 

Ljuske indijskog trputca (Plantago ovata), inulin, žive kulture mikroorganizama (mlijeko, soja): Lactobacillus rhamnosus PXN 54, Bifidobacterium bifidum PXN 23, Lactobacillus acidophilus PXN 35, Lactobacillus plantarum PXN 47, Lactobacillus bulgaricus PXN 39. 

Podaci o alergenima: alergeni u sastojcima označeni su podebljano. Sadrži soju i mlijeko koji se koriste u postupku fermentacije. Sadržaj mlijeka je na razini koja ne utječe na osobe s netolerancijom na laktozu.

Lepicol je jedinstvena kombinacija tri u jednom - nježnih ljuskastih vlakana indijskog trputca (psyillum), kultura mikroorganizama i inulina. 

Različiti izvori vlakana u hrani bogatoj njima mogu imati sinergijski učinak i komplementarni su učinku ljuskica psilijuma (indijskog trputca) u Lepicolu. Dobro je razviti naviku uzimanja vlakana iz različitih prehrambenih izvora. Na primjer, većina voća i povrća nam služi kao dobar izvor vlakana. Kada u svojoj prehrani povećavate unos vlakana bilo hranom bilo dodacima prehrani, važno je to činiti postupno jer u nekih osoba naglo povećanje unosa vlakana u početnom razdoblju može izazvati probavne tegobe u razdoblju privikavanja organizma na njihov veći unos. 

 
Lepicol je formuliran tako da se može uzimati dulje vrijeme, no neki ga uzimaju u specifičnim razdobljima života: u vrijeme povećanog stresa ili tijekom putovanja. 

 
Lepicol je kombinacija prirodnih sastojaka i vrijeme nastupa primjetnog poboljšanja razlikuje se od pojedinca do pojedinca. Poboljšanje se obično javlja u vremenskom rasponu od tjedan do mjecec dana. Ako ste do sada svakodnevno uzimali laksative možda ćete, dok uvodite Lepicol, trebati polako smanjivati njihovu dozu kako bi se organizam postupno privikavao na prirodniji način poticanja rada crijeva. 

VEZANI SADRŽAJ

SINDROM IRITABILNOG CRIJEVA

Karakteristika sindroma iritabilnog crijeva su nefunkcionalni grčevi crijeva, katkad udruženi sa sličnim poremećajem u radu jednjaka i želuca

Saznajte više

DETOKSIKACIJA ILI ... TIJELU JE NAZIV NEBITAN

Dva su značenja detoksikacije. Jedno je pejorativno, ono koje diktira moda s interneta i težnja za spektakularnim rezultatima. Drugo je kultura ponašanja prema sebi bez očekivanja spektakularnih rezultata, osim slaganja kamenja u mozaiku zdravlja

Saznajte više

OBNOVA CRIJEVA PUT DO ZDRAVLJA

Mnogo je dokaza da brojne bolesti, naizgled nepovezane s crijevima, proizlaze iz disfunkcije crijeva ili su pod njihovim snažnim utjecajem

Saznajte više