SIMPTOMI MIŠIĆNOG SUSTAVA


S obzirom da je magnezij neophodan za održavanje vitalnih funkcija mišića i ravnoteže između kontrakcije (napetosti) i relaksacije (opuštanja), manjak magnezija utječe na neuromuskularne procese u mišićima.

Najpoznatiji simptomi manjka magnezija vezani uz mišićni sustav su:
  • noćni grčevi u nogama
  • grčevi u mišićima općenito (npr. u bedrenom mišiću)
  • grčevi u stopalima ili nožnim prstima
Ostali simptomi/znakovi manjka magnezija uključuju napetost u mišićima, trzanje mišića (npr. trzanje vjeđa) ili trnce ili čak utrnulost u prstima i stopalima.

Kad se pojave ovakvi simptomi/znakovi morate brzo reagirati i nadopuniti svoje rezerve magnezija. 

Napetost u mišićima

Napetost mišića može biti uzrokovana nizom različitih čimbenika, poput trajnog psihičkog napora i stresa te previše ili premalo tjelesne aktivnosti. No, jedan od uzroka može biti i manjak magnezija.

Zajedno s kalcijem, magnezij sudjeluje u radu mišića: kalcij omogućuje stezanje (kontrakciju), a magnezij opuštanje (relaksaciju), tj. sprječava nekontrolirane grčeve i napetost, a sudjeluje i u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu, što pomaže u održavanju rada živčanog sustava.

U slučaju njegova manjka može se poremetiti ravnoteža elektrolita, što znači da se kontrahirani mišići ne mogu pravilno opustiti i povećava se njihova napetost. Drugim riječima, odgovarajući unos magnezija može biti učinkovit način borbe protiv napetosti mišića, ako je razlog njegov manjak. Pri tome treba imati na umu da oporavak razine magnezija može potrajati neko vrijeme ukoliko su njegove zalihe značajno iscrpljene.

Svakodnevno uzimanje visoke doze magnezija, kao što je Biolectra Magnezij 400 mg Ultra direct, može pomoći zadovoljiti vaše dnevne potrebe za magnezijem i aktivno se boriti protiv bolne napetosti u mišićima.
 

Savjeti za sprječavanje mišićne napetosti

  • Pravilna prehrana. Važna je za pravilnu opskrbu tijela i mišića magnezijem i drugim hranjivim tvarima. Namirnice poput mahunarki, integralnih proizvoda ili orašastih plodova izvrstan su izvor magnezija.
  • Vježbanje. Niska razina aktivnosti, loše držanje i dugo sjedenje pogoduju bolnoj napetosti mišića. Vježbe mišića leđa i vrata, kao i blage vježbe opuštanja i istezanja pomažu opuštanju i jačanju zahvaćenih mišića te sprječavaju napetost.
  • Svjesno smanjivanje mentalnog pritiska i napetosti. Pokušajte s vremena na vrijeme razbistriti svoj um i odvratiti ga od svakodnevnih problema.