NOĆNI GRČEVI U NOGAMA

 
Mirno drijemate kad odjednom u potkoljenici sijevne jaka, nepodnošljiva bol - „ulovio“ vas je grč!

Noćni grčevi u nogama ne traju dugo, ali ipak dovoljno da nas u potpunosti razbude i otežavaju povratak na spavanje. Ometaju san bez obzira na kojem dijelu tijela se pojavili i koliko dugo trajali.
 

Kako se manifestiraju noćni grčevi u nogama?

 
Noćni grčevi mišića, kao i dnevni, manifestiraju se kao iznenadna kontrakcija mišića. Mogu utjecati na mišiće bedara ili stopala, kao i na listove. Bol često nestane jednako brzo kao što je i nastala, no, u nekim slučajevima, može potrajati i do desetak minuta.

Grčevi u mišićima koji nas bude noću su raširena pojava, čak i kod mladih (njih 90 posto ima povremene noćne grčeve u nogama), a sa starenjem je sve intenzivnija (otprilike 33 do 50 posto osoba starijih od 65 godina doživljava noćne grčeve u nogama više puta tjedno).
 

Uzroci i okidači noćnih grčeva u nogama

Normalno je da se mišić kontrahiraju i relaksiraju, jer to su funkcije neophodne za bilo kakav pokret. Grčenje mišića javlja se u trenutku kad se mišić nenamjerno steže u kratkom vremenskom razdoblju.

Razlog zašto se grčevi često javljaju noću vjerojatno je ritam metabolizma magnezija. Naime, razina magnezija u krvi tijekom 24 sata varira, no za razliku od ostatka dana, niža je noću i u ranim jutarnjim satima.

Ako vas noćni grčevi u nogama često muče, možda imate manjak magnezija. Ako znamo da je magnezij odgovoran za relaksaciju mišića i da sudjeluje u prijenosu živčanih impulsa do mišića, logično je da se u slučaju manjka (npr. zbog pojačanog znojenja) živci mogu previše stimulirati i prenijeti višestruke signale mišiću što rezultira nekontroliranim impulsima koji se noću manifestiraju kao grčevi u nogama.

Drugi potencijalni okidači noćnih grčeva u nogama su pretjerano naprezanje mišića (npr. intenzivan trening), utjecaj hormona (trudnoća ili menstruacija) ili spavanje u neudobnom položaju.

U većini slučajeva, pojava noćnih grčeva u nogama nema ozbiljan uzrok. No, svatko tko od njih učestalo pati ili primijeti neke dodatne simptome/znakove bolesti treba se obratiti liječniku. Liječnik može isključiti druge okidače, poput bolesti kostiju, mišića ili živaca te učinaka lijekova (npr. diuretika).
 

Prva pomoć kod noćnih grčeva u nogama

Kad vas noću probudi bolni grč mišića, sve što želite je da bol nestane što je prije moguće. U tom slučaju sljedeći savjeti mogu biti od pomoći:
  • Nježno istegnite i masirajte mišić kako biste ublažili grč u listu, gurajući petu od tijela, a nožne prste prema tijelu.
  • Ustanite i napravite nekoliko koraka po sobi. Kretanje također opušta zgrčeni mišić, ali budite oprezni - nemojte ustajati prebrzo da se ne biste ozlijedili.
  • Stavite termofor ili toplu krpu na svoj list. Toplina potiče cirkulaciju i ublažava bol.

GRČEVI U STOPALIMA I NOŽNIM PRSTIMA

 

Naša stopala doslovno nas drže na životu. Iako jedva primjećujemo koliko veliku ulogu naša stopala imaju dok hodamo ili stojimo, ponekad njihovu prisutnost osjećamo tek kroz bol, npr. u slučaju pojave grča u stopalu ili nožnim prstima. Svatko tko tako nešto povremeno doživi zna koliko to može biti mučno.
 

Česti grčevi u stopalima mogu ukazivati na manjak magnezija

Grč je iznenadna, nevoljna i bolna kontrakcija mišića, koja često zahvaća mišiće potkoljenice, kao i manje skupine mišića ili pojedinačne nožne prste.

Pojava grčeva u stopalu često je povezana s naprezanjem ili nošenjem vrlo uske ili neudobne obuće, a može ukazivati i na neravnotežu elektrolita, tj. manjak magnezija.

Ako često patite od grčeva u stopalima, obratite se liječniku koji može provjeriti status elektrolita te isključiti druge moguće uzroke kao što su primarna bolest živaca ili mišića.
 
Biolectra Magnezij 300 mg Direkt 20+4

Spriječite grčeve u stopalima i nožnim prstima

Svatko tko često pati od grčeva u stopalu ili listu trebao bi osigurati odgovarajuću opskrbu magnezijem.

Preporučeni dnevni unos magnezija za žene u dobi od 25 ili više godina je 300 mg, a za muškarce iste dobi 350 mg dnevno. U nekim situacijama, na primjer tijekom trudnoće ili dojenja, potrebna količina magnezija može biti veća. Tada je dobar izbor Biolectra Magnezij koja vam pomaže osigurati preporučeni dnevni unos magnezija.

No, grčevi u stopalima ili listu mogu se izbjeći i redovitim vježbanjem prije kojega se svakako treba temeljito zagrijati. A nije na odmet niti pravilan odabir obuće koja treba biti čvrsta kako bi vašim nogama dala potrebnu potporu.
 

KAKO ZAUSTAVITI GRČEVE U NOGAMA?

 
Ako vas je barem jednom uhvatio grč, onda znate koliko je to bolno. A kad se to dogodi, samo želite da što prije nestane. U nastavku pronađite odgovor na pitanja: 'Što sami možete učiniti ako se pojave grčevi u nogama?', 'Kada je bolje liječenje prepustiti liječniku?' i 'Zašto magnezij pomaže u borbi protiv grčeva?'.
 

Grčevi u nogama - uzročno liječenje

Povremena pojava grčeva u nogama može biti neugodna, ali obično nije razlog za brigu. Iako bolne mišićne kontrakcije mogu biti posljedica prenaprezanja, točan uzrok ostaje nejasan. Budući da grčevi u nogama ne traju dugo (nestaju za nekoliko sekundi ili možda minuta), liječenje u većini slučajeva nije potrebno. No, ipak bi trebalo provjeriti uzimate li dovoljno magnezija jer manjak ovog minerala može otežati opuštanje mišića, a to onda dovodi do veće vjerojatnosti pojave grčeva.
 
Ako često osjećate grčeve u nogama unatoč odgovarajućoj zalihi magnezija, to može biti znak bolesti koja pogađa vaše mišiće ili živce. U tom slučaju trebate se obratiti liječniku koji će postaviti pravu dijagnozu i preporučiti liječenje prema specifičnom uzroku.

 

Borba protiv grčeva magnezijem - primjena i doziranje

Ako su grčevi uzrokovani manjkom magnezija preporučuje se uzimati magnezij kako bi se napunile rezerve i postigla ravnoteža elektrolita, važna za održavanje pravog omjera između mišićne kontrakcije i relaksacije.

Magnezij se, za razliku od drugih aktivnih sastojaka, može koristiti za tretiranje grčeva u nogama kojima je uzrok manjak magnezija. To je zato što lijekovi koji samo ublažavaju simptome ne liječe stvarni uzrok problema, tj. manjak magnezija. Osim toga, aktivni sastojci (kao što je kinin sulfat) često imaju veći potencijal razvoja nuspojava, dok je magnezij dobro poznat po tome da se dobro podnosi. Stoga je uzimanje magnezija općenito prikladno u slučaju pojave grčeva u nogama tijekom trudnoće i dojenja (ipak, prije korištenja bilo kojeg dodatka prehrani uputno je prije se posavjetovati sa svojim liječnikom).

Proizvodi s magnezijem u količini od 350 do 400 mg posebno su prikladni na početku popunjavanja ispražnjenih rezervi magnezija u tijelu. Kako tretman napreduje, možete se prebaciti na proizvod niže doze, s tim da morate nastaviti uzimati magnezij dulje vrijeme (najmanje četiri do šest tjedana) kako biste nadopunili razinu magnezija.

 

OSTALI MOGUĆI UZROCI GRČEVA U NOGAMA


Kronični manjak magnezija često je primarni uzrok grčeva u nogama. Ako se simptomi često javljaju unatoč dovoljnoj opskrbi magnezijem, trebate se posavjetovati s liječnikom, jer grčevi u mišićima mogu biti pokazatelj nekih bolesti.
 

Grčevi u nogama unatoč dobroj razini magnezija? Možda vam nedostaje neki drugi mineral.

Tijelu potrebni elektroliti su kalcij, natrij, kalij i magnezij, koji moraju biti prisutni u određenom omjeru.

Poremećaj ravnoteže elektrolita može narušiti funkciju mišića i dovesti do pojave grčeva u mišićima, stoga je ključno unositi potrebnu količinu, ne samo magnezija nego i ostalih elektrolita.

Ako se grčevi u nogama pojavljuju unatoč odgovarajućem unosu magnezija, potrebno je osigurati dovoljan unos i ostalih esencijalnih elektrolita, a jedan od načina je pijenje puno vode bogate mineralima.

 

Bolesti koje uzrokuju grčeve u mišićima

Ako se učestalo javljaju grčevi u mišićima unatoč dobroj razini magnezija, potrebno je razmotriti i druge uzroke. Primjerice, oni mogu uključivati mišićne bolesti, neurološke poremećaje (poremećaji koji utječu na živčani sustav), bolesti bubrega, hipoparatireoidizam (snižene vrijednosti hormona doštitne žlijezde) ili hiperparatireoidizam (povišene vrijednosti hormona doštitne žlijezde).

Bolesti mišića (miopatija). Brojni su oblici mišićnih poremećaja koji se manifestiraju slabošću mišića (amiostenija). Oni mogu biti uzrokovani širokim rasponom genetskih defekata. Simptomi uključuju noćne grčeve u nogama unatoč dobroj razini magnezija.

Neurološki poremećaji. Budući da naše mišiće kontroliraju živčani signali, neurološki poremećaji poput neuroparalize, problema s diskovima među kralješcima i bolesti leđne moždine mogu izazvati grčeve mišića.

Bolesti koje utječu na bubrege. Bubrezi imaju važnu ulogu u regulaciji ravnoteže tekućine. Dakle, ako vas često muče grčevi u nogama unatoč dovoljnom unosu magnezija, trebali biste provjeriti funkciju bubrega. Možda eliminirate preveliku količinu važnih elektrolita putem mokraće.

Hipoparatireoidizam. Paratireoidna žlijezda proizvodi parathormon koji utječe na ravnotežu kalcija. Ako ga nema dovoljno, smanjuje se razina kalcija u krvi, što uzrokuje bolne grčeve koji mogu potrajati i nekoliko sati.
 
I osobe s dijabetesom također mogu patiti od pojačanih grčeva u mišićima. Razlog tome je niža razina magnezija u krvi zato što dijabetičari eliminiraju više magnezija putem mokraće te izbjegavaju hranu bogatu ugljikohidratima koja je ujedno bogata magnezijem.