ULOGA MAGNEZIJA U TIJELU


Magnezij je esencijalan mineral uključen u neke od vitalnih tjelesnih funkcija, čija se uloga očituje:
  • u metaboličkim procesima
  • u radu mišića i živaca
  • u održavanju ravnoteže elektrolita
  • u održavanju zdravlja kostiju i zuba.

 

Magnezij i mišići

Na pitanje „Za što se koristi magnezij?“, većina ljudi bi vjerojatno najprije pomislila na grčeve u mišićima. No, to je samo djelomično točno, jer priča tu ne završava.

Zajedno s kalcijem, ovaj vitalni mineral važan je za održavanje normalne funkcije mišića - kontrakciju (stezanje) i relaksaciju (opuštanje) mišićnog tkiva. Ako se ravnoteža pomakne u korist kalcija (npr. u slučaju manjka magnezija), suvišak kalcija ulazi u mišićne stanice što može uzrokovati napetost ili grčeve ukoliko stanje manjka magnezija potraje. Drugim riječima - magnezij opušta mišiće.

Magnezij i metabolički procesi

Magnezij aktivira adenozin-trifosfat (ATP), organsku molekulu s visokoenergetskim vezama koja služi kao pogonsko gorivo za aktivnost stanica. To povoljno utječe na rad mišića koji trebaju svu energiju koju mogu dobiti tako da je aktivacija ATP-a neophodan korak u tom procesu. 

Osim toga, magnezij sudjeluje u procesu aktivacije oko 300 enzima.

Dakle, moglo bi se reći da je magnezij tjelesna iskra neophodna za održavanje metaboličkih procesa.

Magnezij i ravnoteža elektrolita

Regulacijski učinak magnezija na ravnotežu elektrolita također je koristan za naš mišićni sustav.

Kad je razina magnezija u stanicama preniska, povećava se propusnost membrane za kalij, natrij i kalcij, a to podiže razinu podražljivosti živčanih stanica i povećava rizik pojave grčeva u mišićima.

Magnezij ima stabilizirajući učinak na staničnu membranu zbog čega može pomoći smanjenju podražljivosti živčanih stanica, odnosno izbjegavanju grčeva u mišićima.

HRANA BOGATA MAGNEZIJEM

 
Saznajte koja hrana sadrži magnezij i zašto nije uvijek lako doseći unos preporučene dnevne doze magnezija samo putem hrane.  

 

Koja hrana sadrži magnezij?

Banane su vjerojatno najpoznatiji primjer hrane koja sadrži veliku količinu magnezija. No, ne morate konzumirati samo banane kako biste unijeli dovoljno magnezija.

Magnezij se nalazi u velikom broju namirnica, kao što su brokula, kruh od integralnog brašna, smeđa riža, mahunarke, orašasti plodovi, krumpir, sjemenke suncokreta itd. Grickanje nekoliko orašastih plodova umjesto čipsa ispred televizora ili zamjena bijelog peciva s integralnom verzijom jednostavan je način da svoju dnevnu rutinu više začinite magnezijem. To uključuje i običnu čokoladu, tako da se s vremena na vrijeme možete zasladiti pokojom kockicom bez grižnje savjesti.

Osim što trebate voditi računa o tome da je prehrana uravnotežena i raznolika, bitno je da imate na umu kako prerada hrane ili njezina nepravilna priprema (poput prekuhanog povrća) može smanjiti količinu magnezija koju ta hrana inače sadrži.
 

Možete li zadovoljiti svoju dnevnu potrebu za magnezijem kroz hranu bogatu magnezijem baš svaki dan?

Općenito gledano, muškarcima je potrebno više magnezija nego ženama. Na primjer, dok žene starije od 25 godina trebaju 300 mg magnezija dnevno, muškarci u istoj dobnoj skupini trebaju 50 mg više.

Kako bi unijele preporučenu dnevnu dozu magnezija, žene starije od 25 godina trebale bi na dnevnoj bazi unositi:

  • 200 g kikirikija, ili
  • dvije pločice čokolade, ili
  • tri porcije krumpirića, ili
  • šest banana, ili
  • 20 peciva od integralnog brašna.