KERACNYL MYRTACINE

Koje djelovanje ostvaruje Myrtacine® u terapiji akne?

Akne su upalna bolest dlačno-lojnog folikula. Četiri su ključna čimbenika koja utječu na njihovo nastajanje: seboreja (žlijezde lojnice pojačano izlučuju masnu tvar zvanu sebum), hiperkeratoza (neredovito odstranjenje mrtvih, orožnjelih stanica korneocita s površine kože), pojačano razmnožavanje bakterije Cutibacterium acnes (zvana i Propionibacterium acnes)upala.

Bakterija Cutibacterium acnes (C. acnes) ima ključnu ulogu u razvoju upale, stoga je od izuzetne važnosti smanjiti njezin broj i onemogučiti daljnje razmnožavanje u dlačno-lojnom folikulu i to primjenom antimikrobne terapije. Međutim, danas je poznato da i ova bakterija ima sposobnost koloniziranja i organiziranja biofilma sintetizirajući polisaharidnu kapsulu, svojevrsno ljepilo pod imenom glikokaliks, koji koloniju bakterija izolira od okoline.

KERACNYL MYRTACINE

Uloga biofilma

Uloga biofilma očituje se u stvaranju mehanizama otpornosti na antibiotike zbog čega anti-akne terapija ne postiže očekivane i željene rezultate. Razvijeni biofilm može tako podnijeti 10 - 1.000 puta višu koncentraciju antibiotika od one koja je potrebna da ubije slobodnu, u biofilm neorganiziranu, planktoničnu bakteriju.