ASPUMEX SIMETIKON 240 MG

30 mekih kapsula

Medicinski proizvod indiciran za ublažavanje osjećaja punoće, napuhnutosti, podrigivanja i nelagode povezane s prekomjernim nakupljanjem plinova u probavnom sustavu.

Aspumex medicinski je proizvod indiciran za ublažavanje osjećaja punoće, napuhnutosti, podrigivanja i nelagode povezane s prekomjernim nakupljanjem plinova u probavnom sustavu koji uzrokuju napetost i pritisak u crijevima.

Aspumex sadrži simetikon koji smanjuje površinsku napetost mjehurića plina u crijevima te olakšava njihovo pucanje i eliminaciju. Simetikon iskazuje samo površinsku aktivnost i ne stupa ni u kakve kemijske reakcije. Simetikon je farmakološki i fiziološki inertna tvar.

Aspumex je namijenjen i za pomoć u pripremi bolesnika za dijagnostičke pretrage područja trbuha (radiografija, ultrazvuk, gastroskopija, kolonoskopija) kako bi se uklonili probavni plinovi i zrak radi bolje kvalitete snimki.

Aspumex kapsule uzimaju se kroz usta, prije ili poslije obroka, uz dovoljnu količinu tekućine (npr. čašu vode). Izbjegavajte gazirana pića tijekom uporabe proizvoda.

Simptomi povezani s napetošću i pritiskom u crijevima

 • odrasli: 1 kapsula, 2-4 puta dnevno, po potrebi. Nemojte uzeti više od 4 kapsule (960 mg simetikona) dnevno.
 • trudnice: za doziranje i upute za uporabu posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom
 • osobe s dijabetesom: nije potrebna promjena doze
 • djeca 12-18 godina: 1 kapsula jednom dnevno, po potrebi. 

Priprema za dijagnostičke pretrage
 • odrasli: 1 kapsula uvečer, dan prije predviđenog dijagnostičkog pregleda i 1 kapsula ujutro, natašte, na dan dijagnostičke pretrage
 • trudnice: za doziranje i upute za uporabu posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom
 • osobe s dijabetesom: nije potrebna promjena doze
 • djeca 12-18 godina: 1 kapsula uvečer, dan prije predviđene dijagnostičke pretrage i 1 kapsula ujutro, natašte, na dan dijagnostičke pretrage.

Medicinski proizvod može se primjenjivati u bolesnika s dijabetesom i poremećajima probave šećera.

Ako ste trudni ili dojite, prije uzimanja proizvoda posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.
Na temelju mehanizma djelovanja simetikona i činjenice da se ne apsorbira u probavnom sustavu, ne očekuje se da će proizvod imati ikakve štetne učinke tijekom trudnoće i dojenja.

Ako ste zaboravili uzeti Aspumex, nemojte uzeti dvostruku dozu da biste nadoknadili propuštenu dozu. Pojedinačnu dozu možete uzeti u bilo koje vrijeme.

Nemojte prekoračiti preporučenu dozu od 4 kapsule dnevno za odrasle i 1 kapsulu dnevno za djecu iznad 12 godina.

Simetikon može smanjiti bioraspoloživost drugih lijekova ukoliko se uzimaju u isto vrijeme. 

Ako se istodobno s ovim medicinskim proizvodom primjenjuju i drugi lijekovi, pazite da postoji razmak od najmanje jedan sat prije nego uzmete medicinski proizvod Aspumex i druge proizvode. Ukoliko niste sigurni kako uzimati proizvod, obratite se liječniku ili ljekarniku za savjet.
U slučaju istodobne primjene levotiroksina i simetikona, potreban je razmak od 4 sata.

Ako se simptomi pogoršaju ili dugo traju, obratite se liječniku ili ljekarniku.  

Aspumex je medicinski proizvod koji sadrži 240 mg simetikona u 1 mekoj kapsuli.

Glavni uzrok napuhnutosti je poremećaj ravnoteže u prirodnom procesu proizvodnje i eliminacije crijevnih plinova. Kada nastane prekomjerna količina plinova koji se nakupljaju u probavnom traktu oni izazivaju simptome kao što su  napuhnutost, bol u trbuhu, osjećaj punoće i podrigivanje.
Česti uzroci napuhnutosti su:
 • gutanje prevelike količine zraka kad obrok konzumirate u žurbi ili istodobno govorite
 • nepravilna prehrana: teže probavljive namirnice, uključujući kupus, grašak, grah ili luk fermentiraju u crijevima zbog čega dolazi do prekomjerne proizvodnje plinova u crijevima. Savjet za smanjenje napuhnutosti: smanjite udio šećera i masnoća u prehrani kao i konzumaciju gaziranih pića.
 • izbjegavanje ispuštanja plinova iz crijeva zbog kulturalnih faktora
 • prekomjeran rast i neravnoteža crijevne mikroflore kao posljedica kronične terapije antibioticima
 • sindrom iritabilnog crijeva, opstrukcija  crijeva, visceralna preosjetljivost 
 • stres i nedovoljna tjelesna aktivnost.

VEZANI SADRŽAJ

ZDRAVLJE POČINJE U CRIJEVIMA

Osim estetskih promjena, ono što ovu temu čini prioritetnom jest da je zdravlje probave dokazani put izbjegavanja bolesti i ponovnog preuzimanja vlastite moći nad očuvanjem zdravlja

Saznajte više

DETOKSIKACIJA ILI… TIJELU JE NAZIV NEBITAN

Dva su značenja detoksikacije - jedno je ono koje diktira moda s interneta i težnja za spektakularnim rezultatima, a drugo je kultura ponašanja prema sebi bez očekivanja spektakularnih rezultata

Saznajte više

PROBAVA U DOBROJ FORMI

I male stvari koje sami možete napraviti za bolju probavu mogu biti od velike pomoći. Savjeta je mnogo, a mi vam donosimo neke od njih...

Saznajte više