Glavni sadržaj | Tražilica

Oktal Pharma

PROMO članci

Cayenne paprika - crvena, ljuta, ali zdrava

Uz to što je popularan začin, cayenne paprika koristi se i u tradicionalnoj istočnjačkoj medicini

Jeste li znali?
- Kapsaicin je jedan od glavnih sastojaka sprejeva za samoobranu.
- Može se naći i u sprejevima protiv nametnika kao što su mravi i žohari.
- Postoje tvrdnje da cayenne pomaže i pri sagorijevanju masnog tkiva, no to nije dokazano.
- Cayenne je naziv Porsheova terenskog vozila.
Američki starosjedioci od davnina su upotrebljavali cayenne papriku (čitaj kajen; botaničko ime - Capsicum frutescens/Capsicum spp; uobičajeni nazivi - kapsaicin, čili, ljuta ili crvena paprika) kao začin u hrani i svojevrsni lijek. Cayenne paprika je grm koji raste u suptropskim i tropskim područjima čiji su zreli plodovi izrazito crvene boje.Glavni sastojak cayenne paprike je kapsaicin, no sadrži i karotenoide, vitamine A i C te flavoniode.

Upravo kapsaicin daje ljut i začinski okus cayenne paprikama. Premda djeluje tako da zagrijava, kapsaicin zapravo stimulira dio mozga zadužen za regulaciju tjelesne temperature i snižava je. Upravo iz tog razloga u tropskim i suptropskim krajevima ljudi konzumiraju cayenne papriku jer im pomaže da lakše podnesu vrućine. Uz to, kapsaicin ima snažno analgetsko djelovanje kad se primjenjuje lokalno na kožu. Ublažava bol tako što uništava kemijsku "supstanciju P" koja se nalazi u živčanim stanicama i zadužena je za prijenos osjeta bola u mozak, s tim da je učinak privremen.

Koktel sa škampima
Kreolska kuhinja iz koje dolazi ovaj recept bazira se na francuskoj kuhinji s primjesama španjolske, afričke i talijanske. Poznata je po začinima, pa je i ovaj koktel od račića začinjen kajenskim paprom (cayenne pepper), vrlo ljutim začinom koji se dobiva iz osušenih cayenne papričica.
Vrijeme pripreme: 35 min
Energ. vrijednost obroka: 235 kcal / 986 kJ
Sastojci za 4 osobe: 500 g očišćenih račića, 60 g mladog luka, 50 g stabljike celera
Za salatni preljev: 50 ml maslinova ulja, 2 žličice senfa, 2 žličice jabučnog octa, 1/2 žličice papra, 1/2 žličice kajen (čili) papra, 1/2 žličice soli
Postupak: Račiće kratko prokuhajte u kipućoj vodi, a zatim dobro ocijedite. Mladi luk (bijeli dio) narežite na kolutiće, a stabljike celera na manje komadiće. Maslinovo ulje pomiješajte sa senfom i jabučnim octom, dodajte papar, kajenski papar, sol i sve dobro izmiješajte. Kuhane račiće pomiješajte s narezanim povrćem, prelijte pripremljenim dresingom i dobro ohladite (oko dva sata).
Posluživanje: Koktel od račića poslužite kao predjelo. Savjet: Tvrđi dio stabljike celera odrežite, a po potrebi površinski dio ogulite.
Popularnost cayenne paprike proširila se cijelim svijetom, pa je postala važnim začinom, naročito u kreolskoj kuhinji, ali i u Kini, Meksiku, južnoj Italiji te sjeveroistočnoj Aziji. Plodovi se mogu jesti sirovi ili kuhani, no najčešće se kao začin upotrebljavaju sušeni i usitnjeni u prah.

Uz začinsku popularnost, cayenne paprika koristi se u tradicionalnoj indijskoj ayurvedi te kineskoj, japanskoj i korejskoj medicini za pomoć kod probavnih problema, za stimulaciju apetita, bolove u mišićima, smrzotine i dr. U Europi i Americi topički preparati koji sadrže cayenne papriku uglavnom se koriste za olakšanje bolova vezanih uz: osteoartritis, reumatoidni artritis, bolove u mišićima i zglobovima i poboljšanje cirkulacije
Uz navedeno, kapsaicin i drugi sastojci cayenne paprike djeluju i na:

  • smanjenje agregacije (nakupljanja) trombocita
  • dijabetičku neuropatiju
  • postoperativnu bol (mastektomija - odstranjivanje dojke ili amputacija udova)
  • mišićnu bol uzrokovanu fibromialgijom
  • bolove uzrokovane Raynaudovom bolesti
  • bolove kod herpes zostera (neuralgija) i dr.

Premda pomažu, imajte na umu da kreme i gelovi koji sadrže kapsaicin ne mogu izliječiti primarnu bolest, pa se svakako pridržavajte uputa i ne nanosite kremu ili gel na oštećenu kožu, rane ili sluznicu.

 

(01.07.2005.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica