Glavni sadržaj | Tražilica

Oktal Pharma

PROMO članci

Veliko bogatstvo malog račića

Ulje antarktičkog krilla sadrži omega-3 masne kiseline u obliku koji osigurava veću stabilnost, bolju i bržu apsorpciju te bolje iskorištavanje

U suvremenim industrijaliziranim društvima poremećena je prehrambena ravnoteža omega-6 i omega-3 masnih kiselina zbog povećane potrošnje biljnih ulja bogatih omega-6 kiselinama i smanjene potrošnje namirnica bogatih omega-3 masnim kiselinama. Taj je podatak važan jer je dokazano da su omega-3 masne kiseline one koje u primarnoj prevenciji smanjuju rizik od nastanka koronarne bolesti srca, a u sekundarnoj prevenciji smanjuju rizik od ukupnog mortaliteta, kardiovaskularne smrti, kongestivnog zatajivanja srca, infarkta miokarda i moždanog udara. Na temelju tih dokaza, u studenom 2002. Američko kardiološko društvo izdalo je preporuku o primjeni omega-3 masnih kiselina u prevenciji bolesti srca i krvnih žila.

Dokazani višestruki učinci

Učinak omega-3 masnih kiselina na koronarnu bolest srca dokazan je brojnim istraživanjima provedenim na životinjama, kulturi stanica i ljudima (klinička istraživanja). Rezultati su potvrdili da dugolančane omega-3 masne kiseline (EPA i DHA) imaju sljedeće učinke:

  • antiaritmijski učinak - prevencija ventrikularne tahikardije i fibrilacije te iznenadne smrti
  • antitrombotski učinak - smanjenje reaktivnosti trombocita, umjereno produljenje vremena krvarenja, smanjenje viskoziteta krvi i redukcija postprandijalne lipemije (smanjenje količine masnoća u krvi nakon obroka)
  • usporavaju rast aterosklerotskog plaka - smanjuju sintezu citokina i mitogena, adhezijskih stanica, te inhibiraju proliferaciju glatkih mišićnih stanica
  • poboljšavaju funkcije žilnog endotela - povećanim oslobađanjem dušikova oksida i prostaglandina potiču širenje krvnih žila i snižavaju povišeni krvni tlak
  • hipolipidemijski učinak - snižavaju koncentraciju triglicerida i VLDL kolesterola (jako smanjene gustoće) te smanjuju postprandijalnu lipemiju
  • antihipertenzivni učinak - smanjuju povišeni krvni tlak.

Najbolji izvor omega-3 je...

Krill je račić nalik škampu (lat. Euphausia superba), od kojeg je poznato više od 85 vrsta i tvori najveću biomasu na svijetu. Baš kao riblje ulje, i ulje antarktičkog krilla sadrži omega-3 masne kiseline - eikozapentaensku kiselinu (EPA) i dokozaheksaensku kiselinu (DHA).

Ulje antarktičkog krilla vs riblje ulje - Međutim, ulje antarktičkog krilla (NKO™ - Antarctic Neptune Krill Oil) drukčije je od ribljeg ulja. Omega-3 masne kiseline u NKO™-u dolaze u fosfolipidnom obliku, što osigurava veću stabilnost, bolju i bržu apsorpciju, kao i bolje iskorištavanje EPA i DHA, što NKO™-u osigurava znatno veću učinkovitost od ribljeg ulja. Uz to, NKO™ prirodno sadrži i snažni antioksidans astaxanthin, koji dodatno pojačava stabilnost NKO™-a. Drukčiji probavni mehanizam fosfolipida u NKO™-u sprječava regurgitaciju hrane (vraćanje hrane iz želuca u jednjak), neugodnu nuspojavu koja se uobičajeno javlja prilikom konzumacije ribljeg ulja, u kojem su omega-3 vezane za trigliceride.

Jesu li sva ulja krilla ista? - Kvaliteta različitih ulja krilla nije ista i ovisi o postupku izolacije ulja. Ulje antarktičkog krilla (NKO™) patentirana je supstancija dobivena patentiranim postupkom, to jest superiorno ulje s najvišim razinama EPA, DHA i astaksantina. Ostala ulja krilla ne mogu koristiti prednosti povezane s istraživanjima NKO™-a s obzirom na to da njihove formulacije i postupak izolacije nisu isti.

Autor: Ivana Marcijuš / objavljeno u broju 88 (03/13)

(18.03.2013.)
^ na vrh stanice | Glavni sadržaj | Tražilica